Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
J

Jiřin

15. 8. 2010 19:13
Bravo!

Vazeny pane Nejedly,

diky za fundovane schrnuti a hlavne za uvadeni konkretnich cisel s nalezitymi odkazy. Kez by si Vase clanky precetlo vice lidi a donutilo je to trochu premyslet.

0 0
možnosti
J

Jiřin

15. 8. 2010 19:12
Bravo

Vazeny pane Nejedly,

diky za

0 0
možnosti
JI

jiricek19

14. 7. 2010 13:57
Bezpečně 15 Tera

Snad více než 15 miliard kilowatthodin ročně nebo nebude splněna iniciativa "Bezpečně 15 Tera". :-P

0 0
možnosti
BD

Boulder Dash

14. 7. 2010 11:18
s Temelinem mate pravdu

jaderna energie je v soucasnosti nejefektivnejsi a nejekologictejsi (kdyz nepocitam vodni elektrarny, ktere ale v CR nejdou). To ale nic nemeni na faktu, ze tu vasi firmu nemam rad. Je to polomafiansky spolek s napojenim na politiky vsech stran (uplatky pro Klause, pro CSSD, pro ODS atd), kteri pomahaji udrzovat vas monopol a reguluji ceny ve vas prospech.

0 0
možnosti
LW

Delfínek

14. 7. 2010 11:29
Re: s Temelinem mate pravdu

Nevim kde presne u CEZ monopol vidite. Jediny, tzv. "prirozeny" monopol v elektroenergetice existuje v oblasti prenosovych a distribucnich soustav. Proto uvedena oblast spada pod regulaci ERU. Jenze distributor Vam zadnou elektrinu neprodava a ani nemuze, pouze elektrinu prenasi za regulovany poplatek. Elektrinu nakupujete od obchodniku, ktery si nakoupil elektrinu na otevrene energeticke burze, klidne i ze zahranici. Obchodni licenci v CR vlastni cca 300spolecnosti, staci si vybrat a nejste vazan na CEZ. Na ERU naleznete jejich seznam. V oblasti dodavek konecnym odberatelum ma CEZ v CR podil cca 40%. V oblasti vyroby na stredo-evropskem trhu podil cca 4%. Tedy s tim monopolem moc nemate pravdu. Ze si nekteri politici delaji z CEZ trafiku je vec jina.

0 0
možnosti
K

kareldrabek.blog.idnes.cz

12. 7. 2010 20:42
Jen tak na okraj

Temelín přispěl i ke snížení radioaktivity, která je doprovodným jevem u všech uhelných elektráren. Možná by bylo vhdné i tohle připomenout zeleným mozečkům.

A za tu pozdní karmu se omlouvám - RSS mi běží se zpožděním.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

12. 7. 2010 21:18
Re: Jen tak na okraj

Ano, svého času jsem četl k tématu obsahu radioaktivitních prvků  v uhlí zajímavý článek, myslím, že na serveru OSEL.CZ. A s tou "pozdní" karmou za 4 hodiny jste mě opravdu rozesmál, před chvílí jsem dával karmu na váš článek z 23.6 (ach ta práce...):-).

0 0
možnosti
J

jack095

12. 7. 2010 17:40
Jsem odpurce OZE

Slunce sice svítí zadarmo vítr také fouká zadarmo, jenomže je to k ničemu. Ono jde o to , že elektřinu člověk potřebuje právě když nesvítí slunce a ne zrovna podle toho kdy fouká vítr. Např. občané jedoucí do práce nastoupí do tramvaje a když zafouká na horách vítr, tak tam i dojedou. Když nezafouká musí čekat.

Pokud někdo OZE mermomocí chce, nechť si je postaví - za své peníze bez dotací a samozřejmě je též bez dotací provozuje a elektřinu prodává každemu kdo ji bude chtít - za svitu slunce či za vanoucích větrů.

OZE jsou prostě největší tunel na naše peníze jaký si ani nedovedeme představit. Pan Kožený se svými fondy je proti tomu charitativní oraganizace.

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).