Profesor Pačes zřejmě není pro Bursíka tím správným mužem

Nezávislá odborná komise pro posouzení energetických potřeb České republiky vedená profesorem Václavem Pačesem ještě oficiálně ani nezveřejnila výstupy svojí práce a už se do ní s vervou opřel ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ).

tiskové zprávě ČTK publikované v internetových médiích v podvečer 30.06.2008 můžeme nalézt vyjádření pana ministra v tom smyslu, že „Pačes nezvládl ukočírovat práci komise a mediální výstupy“. Faktem je, že profesor Pačes v minulosti poskytl médiím určitá dílčí vyjádření ohledně práce komise a postupu prací, což bylo dáno skutečností, že jako vrcholný představitel komise musel reagovat na opakované dotazy novinářů na toto téma. Dokážu si živě představit situaci, kdy by byl jinak obviňován z odpírání přístupu médií k informacím a nedostatečné transparentnosti práce komise, která analyzuje budoucí energetické potřeby České republiky, tj. věc veřejnou a samozřejmě navýsost důležitou.
 

Dle mého osobního názoru je problém spíše v tom, že výstupy komise nejsou takové, jaké si pan ministr Bursík původně představoval. Z ministrova vyjádření o potlačení „klimatického aspektu“ v práci komise lze usuzovat, jak by asi měly ty správné výsledky komise vypadat. Ostatně ve svém minulém článku na blogu jsem se zabýval studií zpracovávanou na objednávku MŽP, která zohlednila výše zmiňovaný klimatický aspekt měrou opravdu nadmíru vrchovatou.

Podle rodiny jsem se bezděky pousmál při čtení vyjádření pana ministra, že „komise není složena optimálně, protože v jejím čele nestojí energetik“. Osobně bych od ministra očekával trochu propracovanější argumentaci, když už chce zpochybňovat výsledky práce komise zřízené vládou, v níž sám sedí. Nechci zbytečně rozvádět tuto tezi, zřejmě použitou v tísni ve stavu naprosté argumentační nouze. Jenom by mě zajímalo, kdo by podle této logiky měl pracovat v komisi posuzující např. kriminalitu mládeže – pravděpodobně asi mladiství delikventi. Už ve statutu komise je přece jasně řečeno, že úkolem komise je na základě nezávislých odborných analýz doporučit vládě další postup při zajišťování energetických potřeb ČR. Jsem si jist s pravděpodobností hraničící s jistotou, že profesor Pačes práci komise „pouze“ řídil a jistě neměl ambice osobně vypracovávat odborné studie z oblasti energetiky a např. provádět nějaké výpočty.

Chtěl bych opravdu vidět tu mediální masáž o lobbismu a účelovém směřování práce komise, kdyby v čele uvedené komise skutečně nějaký energetik stál. Co takhle někdo z centrály ČEZ? Osobně se domnívám, že i odborník z „technické“ akademické sféry, chcete-li energetik např. z ČVUT, by byl obviňován z napojení na energetický sektor ČR a prosazování partikulárních zájmů. Pan profesor Pačes je biochemik, takže tento argument se jaksi hroutí sám od sebe. A navíc je rovněž úřadujícím předsedou Akademie věd ČR. Ptám se, kdo jiný by už měl tedy zajistit nezávislost a nestrannost práce komise?

Psáno pro blog.iDNES, 2.7.2008

Petr Nejedlý

Autor: Petr Nejedlý | středa 2.7.2008 18:56 | karma článku: 43,33 | přečteno: 6822x