Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
U

ungelt

16. 7. 2009 11:16
dve otázky

Vázený pane Nejedlý,

já se tak trochu ucastním diskuse v nemeckém blogu "Zettels Raum", kde se mimo jiné také diskutuje pozadí toho aktuálního problému v elektrárne Krümmel. A protoze jsem v NP narazil na Vas velmi zasvecený clánek, umístil jsem tam link a strucne shrnul obsah clánku.

Povazujete za technicky mozné, ze by oba zkraty byly úmyslne vyprovokovány, bud jiz u vyrobce (Podle mých informací spolecnost s omezeným rucením, která navíc jiz neexistuje, protoze byla prevzata Siemensem) nebo behem provozu? Podezrelá je obzvláste také doba, kdy k druhému zkratu doslo - totiz tesne pred volbami v zárí, které mimo jiné také uz definitivne rozhodnou o budoucnosti atomových elektráren tady v Nemecku. Je to samozrejme spekulace, z mého pohledu ale oprávnená, obzvláste kdyz se podíváte na to, jakym zpúsobem tento defekt instrumentalizuje politika a zdejsí media.

Dekuji za odpoved, text je podstatne zkrácen, blog bohuzel neakceptuje delsí.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

16. 7. 2009 21:03
Re: dve otázky

Nejsem obecně přítelem teorií o spiknutí a v tomto případě to ani nepovažuji za pravděpodobné z technického hlediska. Pokud vím, transformátory už byly poměrně staré (zatím jsem se nikde nedopracoval k roku výroby). Můj soukromý názor je ten, že v průběhu životnosti transformátoru došlo k znehodnocení elektrické izolace ve vnitřních částech transformátoru (vinutí), která nevydržela provozní namáhání a došlo ke zkratu. Smůla pro provozovatele byla, že v prvním případě transformátor totálně vyhořel, takže nebylo možné činit žádné technické závěry. Předpokládám, že v tomto případě odvezou transformátor někam do dílen, otevřou jej a udělají podrobnou prohlídku a případně zkoušky/testy. S velkou pravděpodobností se bude jednat o materiálovou vadu. Vatenfall je prostě Pechvogel. Nicméně máte pravdu v tom, že událost je politicky využívána, nicméně to je u jaderné energetiky už prakticky standardní situace.

0 0
možnosti
JN

tom-2718281828459

12. 7. 2009 19:47
DUKOVANY

Nestala se podobná nehoda někdy v Dukovanech?

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

12. 7. 2009 21:32
Re: DUKOVANY

Na české Wikipedii se píše o požáru transformátoru v r. 1988. Osobně si na to nevzpomínám, ale myslím, že to rozhodně nebyl blokový transformátor. Mimochodem to Eulerovo číslo v nicku je originální nápad:-).

0 0
možnosti
AH

alex hart

12. 7. 2009 18:00
Svatá pravda, ale... -1-

No to je moc dobře, že autor píše o této problematice, jenže mám takovou obavu, že zcela převažuje laická veřejnost, která o energetice vůbec nic neví a obzvláště nic pak o energetice jaderné, a ani moc vědět nechce. Pak ovšem samozřejmě jakákoliv zpráva o jakékoliv banální havárii v nejaderné části vzbuzuje zcela zbytečně rozruch a obavy. Další zmatek k tomu přidává samozřejmě novinářská nenažranost po senzacích kombinovaná se zlomyslnou radostí zelených, že se zase něco pokazilo. 

.

Jenže je taky otázka, jak by se provozovatelé jaderných zařízení chovali, nebýt onoho neseriózního (rozuměj nepřiměřeně vysokého) zájmu médií o provozní výpadky jaderných elektráren. Je taky samozřejmě otázka, zda fatální závada blokového transformátoru (tj. jeho zkrat vedoucí k jeho destrukci) je jen tak běžnou závadou na jakékoliv elektrárně. To se podle mne totiž běžně vůbec nestává. Normálně je to totiž tak, že blokový trafo se tam prdne při výstavbě elektrárny a je tam na věky věků.

0 0
možnosti
AH

alex hart

12. 7. 2009 18:01
Svatá pravda, ale... -2-

A při zkratu to nadproudová ochrana okamžitě musí vypnout. Samozřejmě, že takový výpadek v nejaderné části nemá žádný přímý vliv na jadernou bezpečnost. Ale je zde otázka, jaká je tedy vlastně kvalita dalších zařízení v oné elektrárně v Německu, když během pár let odejdou dvě bloková trafa? A kdo byl dodavatel těch traf? A jak jim fungují ochrany transformátoru? A nebyla to vina provozovatele? A v jakém stavu je olejové chlazení blokových traf, a nedochází v trafech k lokálnímu přehřívání? A jak je řešen odvod tepla z transformátorů? Je dostatečný? A jak se vůbec může něco takového stát?  A posoudil už někdo znovu správnost konstrukce těch transformátorů a správnost jejich instalace? 

0 0
možnosti
BH

BoboHml

12. 7. 2009 13:48
,

R^

0 0
možnosti
DB

doktor_bota

12. 7. 2009 13:48
Karma.

Připomělo mi to, jak při návštěvě JeTe označil jeden z největších kritiků této elektrárny jeden z generátorů za reaktor.

0 0
možnosti
N

nejedlo

12. 7. 2009 13:42
Více takových odborných příspěvků!

Velmi rád čtu Vaše články, které jsou podepřeny zkušenostmi a odborností v této problematice. Právě absence takovýchto odborných článků, kterou nahrazují média svými senzacechtivymi články, svědčí o povědomí laické veřejnosti k  problematice jaderné energetiky. Všimněte si, kolik je v běžném tisku a televizi zveřejňováno odborných pojednání. Žádné!  Všechny diskuse se točí jenom kolem toho, enegrie čistá nebo nečistá, bezpečná nebo nebezpečná. Jak se říká! Mnoho vyvolených, málo povolaných. A je právě na těch povolaných, aby bez nějakých emocí a ekonomických zájmů, nám laické veřejnosti dodali nezkreslené informace.

Těším se na další Vaše články. R^

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).