Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Axlboy

7. 2. 2012 14:24
Shrnutí z dneška

Právě jsem byl přítomen horlivé diskuzi mezi dispečery PSE-O, 50Htz a EnBW. Poláci se ptají co Německo bude dělat a operátoři bohužel nevědí jak situaci řešit bez neplánovaných toků přes ČR a Polsko.

Situace je bohužel taková, že N-1 asi platit nebude a budeme doufat....

0 0
možnosti

pavel 99

7. 2. 2012 14:32
Re: Shrnutí z dneška

stačí když se zeptají "zelených odborníků". Ti jim hravě poradí co mají dělat.:-/

0 0
možnosti

HH_Hastrmann

6. 2. 2012 14:19
Der optimale Stromspeicher = optimalni ulozeni elek. energie

Dobry den,

jakkoliv je tento problem zde v nemecku vazny, obyvatelstvo plne akceptuje fakt ze si za zelenou energii ve strednedoben horizontu priplati. V nemecku byla "protiatomova nalada" vzdycky a po fukusime by byla jakakoliv vlada donucena jednat. Takzavane zbytkove riziko, "Restrisiko" si nemci proste nepreji... Chtel jsem se zde zminit o "blaznivem" napadu Prof. Dr. Eduard Heindl, z vysoke skoly ve Furtwangen, Germany, jenz navrhl "idelani ulozeni elek. energie" a planuje dokonce predvest svoji vizi na malem kopci.

http://eduard-heindl.de/energy-storage/

z Hamburku zdravi,

Hastrman

0 0
možnosti

Nejedlý

6. 2. 2012 18:41
Re: Der optimale Stromspeicher = optimalni ulozeni elek. energie

Dobrý večer, či vlastně Guten Abend :-))

V případě nutnosti budování nových linek VVN v DE není podle mého názoru hlavní problém finanční ani technický. Peníze se seženou, zvláště když otevře peněženku spolková vláda :-)). Technicky vybudujete i stovky km poměrně rychle. Ale problém vidím v legislativně-právní oblasti. Pokud Němci myslí svůj program výstavby nových vedení vážně, tak to jednoznačně směřuje k velmi tvrdému zákonu o vyvlastňování pozemků od soukromých osob a obcí pro výstavbu nových koridorů. A to si myslím, že poměrně tvrdě narazí už v oblasti tvorby příslušného zákona a možná to skončí až u Verfassungsgericht v Karlsruhe...

Jenom jednu poznámečku k zbytkovému riziku. Velice přesně to ukazuje naprostou aburdnost situace. Průměrný Němec má nesrovnatelně vyšší riziko úmrtí/zranění při havárii na silnici než při jaderné havárii. Takže se řeší rizika pro obyvatelstvo z toho nejnesmyslnějšího konce.

A pan profesora Heindl viz další příspěvek.

1 0
možnosti

Michal007

5. 2. 2012 22:58
O přenosové soustavě

byl Hyde Park 18. ledna a nevěřil jsem svým uším, když host říkal, že neplánované toky elektřiny mezi státy jsou z rozhodnutí EU ZADARMO!!!

Nevíte, do jaké míry jsou v Německu schopni plnit kritérium N-1?

0 0
možnosti

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

6. 2. 2012 0:20
Re: O přenosové soustavě

Jasně, kdo má největší slovo v EU a komu to nejvíc vyhovuje?

Jo, nasadit nějaké rozumné poplatky za transfer a možnost odpojovat (stejná trafa, jako budují na hranicích Poláci) a bude to trochu fér.... a Německo se v tom bude topit trochu víc.

0 0
možnosti

energetik22

4. 2. 2012 18:22
Navíc se zvedne cena a tu zaplatí i český nevinný odběratel.

Řečeno jinak - kdy jim vypneme naše přetížené a ohrožené linky a přestaneme dělat "oslíčku otřes se" za ceny elektřiny z "obnovitelných zdrojů", elektřinu, kterou MUSÍME ODEBRAT  bez ohledu na levnější z našich atomek...nebo čekáme, až to vedení spadne a "zelení soudruzi" pak možná pochopí, že několik měsíců budou potmě ?

0 0
možnosti

pavel 99

4. 2. 2012 18:42
Re: Navíc se zvedne cena a tu zaplatí i český nevinný odběratel.

ani pak nepochopí.:-(

0 0
možnosti

pethal

4. 2. 2012 18:10
Diky za zajimavy prispevek

Je nejake realne technicke reseni? Omezovaci transformatory u nas? Masivni nemecke investice na posileni prenosove soustavy a to i u nas, kdyz jsou zdrojem problemu? Je to realne?

0 0
možnosti

Nejedlý

4. 2. 2012 18:28
Re: Diky za zajimavy prispevek

Řešení je jednoduché. Němci si musí postavit takové množství přenosových vedení, aby byli schopni transferovat ten gigantický výkon z VtE na pobřeží do míst spotřeby ve středním a jižním DE a neotravovali neplánovanými přetoky sousední státy. Tím by se rovněž do značné míry vyrešily problémy v Polsku a ČR. Problém je však v množství resp. délce těch nových vedení, která by bylo potřeba vybudovat. Bundesnetzagentur na toto dělala několik síťových studií a vychází jí to na cca 3600 km linek ZVN/VVN do r. 2020/2025. A to jsou ještě studie dělané před odstavením JE po Fukušimě, nyní to bude ještě více, četl jsem i čísla okolo 4000 km. A samozřejmě postavit stovky km nových linek VVN je nehorázný problém nikoliv tech., ale legislativně právní (povolení, schvalování v územních plánech všech stupňů, spekulace majitělů s pozemky, křižování chráněných území). Náklady pouze na vedení pro DE jsou odhadovány řádově na desítky miliard eur.

Transf. nejsou řešením, nýbrž pouze oddálením problému.

0 0
možnosti

Karl Novak

4. 2. 2012 17:29
pište prosím dál, tohle se v novinách nebo

televizi neobjevuje.

Jaká je aktuální situace s polskými omezovacími transformátory ? Jsou již v funkční ?

0 0
možnosti

Nejedlý

4. 2. 2012 17:43
Re: pište prosím dál, tohle se v novinách nebo

Poslední informace byly o tom, že Poláci chtějí v lednu vyhlásit výběrové řízení. Ty transformátory jsou to opravdu velká zařízení srovnatelná s blokovými transformátory velkých elektráren - v podstatě jsou to zařízení na zakázku, řádově za stovky milionů. Výběrové řízení zabere několik měsíců, samotná výroba trvá možná až rok, pak se to musí instalovat  => vidím to celé tak minimálně na dva roky.

1 0
možnosti

Ladislav.Bimbo.Nadvornik

4. 2. 2012 17:07
.

R^

0 0
možnosti

Delfínek

4. 2. 2012 17:01
Souhlas

Souhlasím pane Nejedlý. Pokud odborníci upozorňují na vznikající problém, jsou označováni za prolobované dinosaury bránící rozvoji. Pokud ale avizovaný problém nastane, mohou dle některých za to také odborníci, protože nejsou schopni se na tento problém připravit. Proste za každý postup dostanou ideologickou facku ze všech stran.

0 0
možnosti

Nejedlý

4. 2. 2012 17:13
Re: Souhlas

Asi tak. Mám ovšem pocit, že ty mediální vzkazy od síťových operátorů jsou čím dál tím více otevřenější a řekněme výstražnější, v DE určitě. Ostatně, není se co divit. Uvidíme, jak se jich dotknou třeba stávající silné mrazy.

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).