Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MZ

MZak

8. 7. 2011 15:22
Stejne jako Klause nechapu proc resime Nemce

Nechapu, proc se Nemci rozhodli jak se rozhodli. A vlastne to beru jak vnitrni zalezitost Nemecka, at to nese jakekoliv dusledky , povazuji to za jejich vec. Stejne tak nechapu komentare pana prezidenta, protoze nevim, proc bych mel kometovat deni v jinem statu. Co mi vadi jsou dusledky na ceskou ekonomiku. Zde by mel pan prezidet provadet komentare a zadat o napravu. Stejne ocekavam z nemecke strany...ve smyslu respektu ponechani jadra u nas. Co vic na tom mam resit ??? Me osobne jsou potize spojene s odstavenim reaktoru na nemecke strane uplne volne... Je to mozna zajimave z technickeho pohledu, ale opravdu nechapu nektere diskutujici.Hezky technicky clanek...

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

8. 7. 2011 21:53
Re: Stejne jako Klause nechapu proc resime Nemce

Tak samozřejmě Němci mají svrchované právo dělat si doma, co uznají za vhodné:-). Ovšem vzhledem k tomu, že v Evropě máme jednotnou elektrizačí soustavu ENTSO-E (dříve UCTE) a vzhledem k tomu, že případné poruchové stavy v sítích by se mohly velmi rychle přenášet na sítě sousedních států, tak je potřeba situaci v DE sledovat. Ostatně, pokud si přečtete odkazovaný článek o rozpadu UCTE v 9/2006 (http://nejedly.blog.idnes.cz/c/39287/Jak-Norwegian-Pearl-srazila-Evropu-do-kolen.html), tak uvidíte, že za 19 vteřin se poruchy rozšířily z DE téměř do celé Evropy a problémy v DE pocítili dokonce i v Maroku. Takže proto "síťaři" pozorně sledují situaci i v zahraničí. Samozřejmě to platí i naopak, ze zahraničí zase sledují situaci u nás.

0 0
možnosti
MV

marek.voksay,blogidnes

6. 7. 2011 9:23
No- čeká nás opravdu "veselá" zima

- ještěže topím uhlím ..... velmi

zajímavý článek. Mám takové tušení, že Němci začnou přemýšlet, jak ty

reaktory znovu rozchodit.

0 0
možnosti
FM

fr-mottl

6. 7. 2011 12:30
Re: No- čeká nás opravdu "veselá" zima

proc by mely byt problemy v zime. Fotovoltaika prece v zime nedodava vubec nic ( a proto take nebude dispecerum delat tezkou hlavu)  a vitr dela jen 6% celkove a kdyz bude zle, tak prece ty vetrniky odpoji.Tech 94% bude kryto ze zdroju, ktere nemaji s vetrem a sluncem co spolecneho, tedy jsou nadherne predvidatelne a dispeceri budou mit leharo.

0 0
možnosti
MV

marek.voksay,blogidnes

6. 7. 2011 9:19
Konečně fundované informace.....

díky pane kolego za zajímavý článekR^

0 0
možnosti
PK

Ccecil

6. 7. 2011 8:56
Dobře napsáno

Přihlouplé poznámky ignorujte.

0 0
možnosti
JV

el-lobo

5. 7. 2011 10:48
To se vám povedlo

"Elektrizační soustava není jenom o zdrojích a spotřebičích." Blbějc už se to napsat nedá. Líp jo, ale to by chtělo trochu přemýšlet.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

5. 7. 2011 11:09
Re: To se vám povedlo

Tak mě osobně to naopak připadá dostatečně ilustrativní pro všechny skupiny potenciálních čtenářů. Myslím si, že v kontextu následujícího textu je naprosto zřejmé, co tím bylo míněno. Ale mohu vás ubezpečit, že semestrální práci z elektrotechniky by skutečně četli pouze moji nejskalnější fandové:-).

0 0
možnosti
FV

Garfieldek

4. 7. 2011 10:32
Ještě že nás, české chytráky, ti Němci mají!

Jinak by si v klidu svítili a vůbec by netušili, že se jim převrátily toky!

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

4. 7. 2011 16:22
Re: Ještě že nás, české chytráky, ti Němci mají!

Vy jste teda šprýmař:-). Obvykle ale srandičky skončí, když se něco po.... a začne se hledat, kdo za to může:-). Od začátku roku do konce května čeští chytráci vyvezli do DE 4800 GWh, což už je slušný byznys.

0 0
možnosti
FM

fr-mottl

3. 7. 2011 17:06
tohle je uptime linux systemu znamych z Nemecka

'5:02pm  up 1305 days 23:01,  2 users,  load average: 0.01, 0.03, 0.00' (bez zalozniho zdroje)

v nasi ceske servrovne je totalni vypadek jen v lete minimalne 3 x, vubec nechapu proc to neni uz leta obracene, kdyz ti Nemci cpou do sve site tu fotovoltaiku a vitr a tim ji totalne destabilizuji.

0 0
možnosti
MP

Martin V2

3. 7. 2011 17:17
Re: tohle je uptime linux systemu znamych z Nemecka

V Německu někdo provozuje počítač v serverovně a bez záložního zdroje?

Vyměňte serverovnu!

0 0
možnosti
KV

_-1-_

3. 7. 2011 13:50
Takže by se klidně mohlo stát ...

že až v nejbližší době vypadne několikrát za sebou statisícům německých domácností díky přetížení rozvodných sítí proud, začne německá vláda své plány s jadernou energií přehodnocovat. Minimálně v tom, že musí zabezpečit jiné zdroje a od nich elektřinu bezproblémově dopravit do domácností. .... A to by mohlo trvat mnohem déle, než je datum plánovaného odstavení zbylých JE.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

3. 7. 2011 14:11
Re: Takže by se klidně mohlo stát ...

Plán vlády na odstavení do roku 2022 vychází z analýz toho, co je technicky možné, když všechno půjde opravdu velmi OK. Hlasy, které hovořily o 2015/2017 byly zcela mimo technickou realitu. Problémy jsou a budou především se sítěmi, předveším dlouhými linkami ZVN a VVN (tisíce majitelů pozemků a téměř všichni jsou proti výstavbě právě přes jejich zahradu, pole, vesnici...). Na téma německých sítí mohu doporučit starší článek (http://nejedly.blog.idnes.cz/c/173954/I-zelena-elektrina-potrebuje-draty.html). Uvidíme za pár let, Němci vyškrábou všechny rezervy, kde jen budou moct az politických důvodů se bude situace řešit, až když opravdu nebude kam uhnout a bude nutné lidem říkat něpříjemné informace.

0 0
možnosti
JN

stroup

3. 7. 2011 13:28
dotaz..

Karmu jsem dal, i když nepatřím mezi nadšené příznivce JE jak mnozí jiní podemnou, považuji váš článek za dobrý a podmětný, nejsou to jen bláboly (alespoň jak to dokáže člověk neznalý jako já posoudit) o tom že elektřina z JE je nečistčí, nejlevnější, nejbezpečnější..... jako laik se zeptám, nepomohla by rozvodné síti větší decetralizace zdrojů? Ať už obnovitelných či ne? ( třeba právě vícero malých JE )

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

3. 7. 2011 13:36
Re: dotaz..

Decentralizovaná energetika je v současné době environmnetálním hitem. Pokud si např. přečtete dokumenty Greenpeace, Hnutí Duha atd. atd., nepochybně na tento pojem narazíte. Pro začátek doporučím jeden svůj starší text, který se výhodami a nevýhodami decentralizovanými zdroji poměrně podrobně zabývá(http://nejedly.blog.idnes.cz/c/75142/Energetika-budoucnosti-virtualni-elektrarny-a-inteligentni-site.html). Jsou tam prezentovány základní info, jak by měl tento systém fungovat a jsou tam nastíněny i některé technické problémy, které jsou s decentralizací zdrojů spojeny. A samozřejmš, pokud po přečtení budete mít další dotazy, tak se ještě ozvěte.

0 0
možnosti
OU

3. 7. 2011 12:53
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
PN

Nejedlý

3. 7. 2011 13:09
Re: karmu jsem dal a dal bych jí i vícekrát, pokud by to šlo,

Tak teoreticky se dá zvládnout opravdu leccos. Nafrkáte v Alpách desítky PVE typu Dlouhé stráně, které budete přepínat do čerpacího režimu při přebytku výroby z OZE - no a a budete mít elektřiny dostatek i s velmi vysokým podílem OZE. Jenom zbývá dořešit dvě drobnosti, kdo to zaplatí a následně i postaví. No a ještě třetí drobnost, kdo to ještě povolí všechno postavit, většinou v chráněných oblastech:-).

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).