Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

Parabellum

11. 11. 2010 21:22
Dobrý den pane Nejedlý

Víte, já bych řekl, že celé tohle je divadélko pro odvedení pozornosti. Problém energetické bezpečnosti po roce 2020 a težiště celého problému přeci nespočívá fv tom, jak budeme vyrábět elektřinu, ale co buee pohánět naše auta, jak budeme preodukovat potraviny, a jak vytopíme naše domovy. A to s dovolením elektrická energie, která se podíli na celkové energetické bilanci EU zhruba 16 procenty není schopná. A jaderné technologie nedokáží budoucí výpadky fosilních primárních energetických zdrojů nahradit.

Jinými slovy, pokud zkolabuje ekonomika v důsledku nedostatku kapalných paliv a zemního plynu, tak se elekřina vyrobená v JE stejně neprodá.

0 0
možnosti
DH

D.i.a.n

1. 11. 2010 15:49
Realita EU

Pravda je, že dnešní EU to nemá v energetice jednoduché. Musí sladit zájmy, které si často odporují, např. jaderné velmoci (Fr,ČR) vs. antiatomisté (Rakousko, Kypr). Což je nesnadné a zdlouhavé. Náročná je i správa obrovské energetické sítě, na které závisí ekonomicko-průmyslový gigant Eurozóna. Dnes se v EU moc dobře ví, že spotřeba energií bude růst a zároveň s ní i závislost na "cizích" zemích, a proto EU chce co možná největší výrobu "doma",a ta je do budoucna odkázána pouze na OZE, případně v daleké budoucnosti fůzí. Vlastní en. suroviny již prostě EU mít nebude. Proto se nedivme snahám EU o podporu OZE a projektům jako je DESERTEC, který by také měl do budoucna uklidnit situaci v sev. africe a tím i omezit neřízenou migraci do EU. Často se tak zdá, že si v ČR neuvědomujeme, že Evropa je něco víc, než jen my a naši sousedé. Ono v evropském nadhledu spousta věcí vypadá jinak, než v pohledu malého "čecháčka". EU prostě není dokonalá, ale to není nic a nikdo. Toť můj názor.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

1. 11. 2010 18:42
Re: Realita EU

Dle mého názoru EU bude muset především zaujmout jasné stanovisko k rozvoji stávajícího jaderného programu, tj. výstavbě JE gen. III a následně k vývoji JE gen. IV (reaktory s rychlými neutrony). Fúze je z technického hlediska v opravdu v nedohlednu, demonstrační elektrárna do 40-50 let je velmi optimistický scénář. Podíl OZE v evropském energetickém mixu je poměrně výrazně limitován, ačkoliv elektrotechnikou nedotčení nazelenalí intelektuálové mají jiný názor (doporučuji zde na blogu: "Pět iluzí o OZE, část III"). DESERTEC je z hlediska evropské energetiky zcela utopický projekt, především trasfer 15 GW výkonu ze severní Afriky do Evropy je z technického hlediska "velmi diskutabilní", ekonomické hledisko v této fázi zcela pomíjím (doporučuji "Zachrání nás pouště?" Nicméně zdrojová část vykazuje jistý potenciál pro budoucí lokální využití např. v Africe (doporučuji: "Sluneční higt-tech Andasol 1" + "První solární vež v Německu"). A především hovoříme o bilionových sumách v EUR.

0 0
možnosti
OS

oldold

11. 10. 2010 14:54
Do 2020 ani kW z domu!!!

K těm směrnicím EU. Na Z1 jsem jeden středeční zářijový večer zaslechl diskusi se dvěma odborníky, co je živí dřevěné nízkoenergetické rodinné domky. Tvrdili, že od r.2020 nebude moci být postavena jediná stavba, která bude vyžadovat venkovní zdroje energie na vytápění - pokud dobře chápu, bude muset být zateplena, zrekuperována a zesolárněna tak, že ani Watt uvnitř vyprodukované energie neunikne.

No a už v r.2012 má být tato směrnice zakomponována do českých předpisů.

Zatímco za bolševika šla podstatná část "národního důchodu" na boj proti kapitalismu, nyní čím dál podstatnější část "hrubého domácího produktu" obětujeme na oltář boje s klimatickými změnami.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

11. 10. 2010 17:10
Re: Do 2020 ani kW z domu!!!

Řešení úspor v budovách by mělo být rovněž součástí zmiňované energetické strategie do r. 2020. Podrobnosti ale neznám. Zrovna nedávno jsem na toto téma četl následující (http://www.euractiv.cz/energetika/clanek/eu-se-v-pristim-planu-energetickych-uspor-zameri-na-budovy-007880). Úspory v budovách samozřejmě ano, ovšem s rozmyslem a za rozumnou cenu. Pokud si přečtete můj předposlední článek (Dva biliony do zateplení?), tak zjistíte, že není vůbec problém se dopočítat k možným nákladům v řádu bilionů korun jenom pro zateplení obytných budov v rámci ČR. No necháme se překvapit:-).

0 0
možnosti
O

Obludni_K

9. 10. 2010 22:41
Tak nějak

marně vzpomínám kdože to tady jihočechům sliboval při plánech upíchnout sem atomovou elektrárnu, že bude do 35 km eletrika za polovic, a do 15 km jen za hubičku ne-li zadarmo?!

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

9. 10. 2010 23:31
Re: Tak nějak

C´est la vie. Máte pravdu, v 80. letech, v době rozhodování o výstavbě ETE1,2, soudruzi toto skutečně slibovali. Ovšem v té době to také mohli dodržet, tedy kdyby skutečně zůstali u vesla. Soudruzi tehdy mohli úplně všechno. Cenu elektřiny (třeba pro lidi v okolí) tehdy mohla nařídit a zařídit strana a vláda. No a pak přišla sametová revoluce a nyní se pohybujeme v tržním prostředí, elektřina se obchoduje na burze, a to dokonce v rámci Evropy. Jediná jistota je, že v případě ETE3,4 už takovýto slib určitě neuslyšíte.

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).