Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Michal007

4. 5. 2009 9:56
Srovnání rizik

Je dobré, že se autor věnuje srovnání rizik různých způsobů výroby energie. Na tom, že JE vycházejí asi o řád líp než jiné elektrárny, mají podle mne určitou zásluhu i protestující ekologové aj. I kvůli nim je přijatelné riziko nastaveno níž než jinde a výsledky tomu odpovídají.

Srovnatelné nároky na bezpečnost jako JE mají i železnice či letectví, ale tam je nehod nesrovnatelně víc.

Pokud by kritéria jako u JE měla platit v automobilové dopravě, asi by se okamžitě přestalo jezdit.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

3. 5. 2009 23:55
Kolega Nejedlý sice obhajuje svého zaměstnavatele...

.. takže teoreticky objektivní být ani nemůže, nicméně jeho argumenty jistou logiku mají, uváděná čísla nepůsobí jako statistické hrátky, vytržené z kontextu a na mne osobně působí vcelku rozumným  a seriozním dojmem...

Argumentace "druhé" strany (tj. ekoaktivit typu Greenpeace) podobný stupeň racionality nemá (byť žonglují se stejným množstvím různých čísel a "expertiz").

Osobně považuji jadernou energetiku za momentálně nejefektivnější způsob výroby elektřiny. V mnoha rovinách a z mnoha důvodů...

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

4. 5. 2009 8:52
Re: Kolega Nejedlý sice obhajuje svého zaměstnavatele...

Jenom doplnění. Blog je moje osobní  záležitost a až na úzký okruh mých spolupracovníků o něm zaměstnavatel ani neví:-). Objektivitu se snažím zajistit důsledným uváděním odkazů na informační zdroje, aby si mohl čtenář udělat svůj názor vycházející přímo ze zdroje a nemusel vycházet pouze z mojí interpretace.

0 0
možnosti
K

K-D

3. 5. 2009 21:55
Také přidám kapku jedu

Udává se, že pobyt v blízkosti jaderné elektrárny po dobu 150 let zvýší riziko úmrtí na rakovinu v důsledku záření o 0,000001%. Totéž dokáže rengen hrudníku, let letadlem na vzdálenost 10 000 km nebo pobyt v domě z kamene nebo cihel (panely a tvárnice jsou nebezpečnější) po dobu 2 měsíců.

0 0
možnosti
VK

vit.kucik

3. 5. 2009 23:44
Re: Také přidám kapku jedu

:))

0 0
možnosti
SZO

standa z Ostravy

3. 5. 2009 19:00
Souhlas.

Straší nás např. Černobylem. Ale už se nezmíní o rozdílnostech v podmínkách elektráren dnešních a tou Černobylskou. Tady prostě někdo potřebuje stálý odbyt uhlí. Vždyť i ty dotace na nové kotle jsou nedosažitelně nastaveny (myslím běžného občana).

0 0
možnosti
VH

Stará kára

3. 5. 2009 18:12
Nechci rozhodovat, jen poznamenávám

že pravděpodobnost výhry ve Sportce je 1:14 miliónům.  Tedy v řádech desítek miliónů.  A přesto se vyhrává.

A ještě jedna připomínka: Jestliže je pravděpodobnost čehokoliv jednou za desítky miliónů let, neznamená to, že se to nemůže stát zítra. Navíc: Ta pravděpodobnost je asi pro jeden reaktor, nikoliv pro celou elektrárnu. A kolik elektráren je v okruhu, ve kterém nás může ohrazit každá z nich?

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).