Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DN

dneu

28. 9. 2008 23:09
Obamův energetický plán je nepřesvědčivý

V této besedě se Obama vůbec poprvé vyjádřil pozitivně o nukleárních energetických zdrojích. Až doposud nukleární elektrárny radikálně odmítal. není divu, vždyť jeho "ekologickým" poradcem je sám velký AlGore. větrníky a zatím ani solární panely fosilní zdroje ještě dlouho nenahradí a nebýt umělých daňových úlev, byla by větrníková energie neprodejná. Skeptický jsem i k jeho tvrzení o 3% zásob ropy. API (American petroleum Institute) se už po měsíce snažídoložit i pomocí tv reklam, že na území USA je tolik ropy, že by stačila k pohonu 60 milionů aut po 60 let, a tolk zemního plynu, že byl stačil na provoz 60 milionů domácností po 160 let. A to nemluvím a obrovských ložiskách antracitu a uhlí. Bohužel McCain přiskočil na žebřiňák zelených žádajících federální investice do tzv. alternativních zdrojů, zatímco soukromý sektor na na nich pracuje už léta. Je malá naděje, kdyby se Mccain stal prezidentem, že ho S. Palin přesvědčí, aby též prosazoval otevření aljašských ropných zdrojů.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

29. 9. 2008 8:37
Re: Obamův energetický plán je nepřesvědčivý

Můj názor je ten, že McCain pravděpodobně prezidentem nebude. A to kvůli současné hypoteční (bankovní) krizi, která bude (už je) mediálně spojena s Bushem (konzervativci). 700 mld. USD je teprve začátek. Přislo to pro něj v nejnevhodnější dobu, demokrati mu to v kampani mnohokrát omlátí o hlavu. Nicméně i Obama bude muset řešit enegetiku rozumným způsobem. Pokud pojede souběžně program alternativních zdrojů a jaderný program, tak se alespoň o to dříve projeví nepoměr mezi investovanými prostředky a vyrobenou energií (alternativní vs. jádro).  Politika masivní podpory alternativních zdrojů v USA může paradoxně uštědřit alternativní energetice těžkou ránu, protože američani si umějí svoje investované dolary z federálních fondů velmi dobře spočítat.

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).