Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Michal007

12. 11. 2009 10:37
Nechystáte článek

k výpadku hydroelektrárny v Jižní Americe, až bude k dispozici dostatek informací? Z hlediska dostupnosti (availability) a poruchy ze společné příčiny může jít o učebnicový příklad.

0 0
možnosti
PN

Nejedlý

12. 11. 2009 22:20
Re: Nechystáte článek

Chystám:-). Sháním podklady. Podařilo se mi něco sehnat v AJ. Ale chci to pojmout spíše populárně, aby to mohli číst laici. Teorii poruch ze společné příčiny rozvíjet nebudu:-).

0 0
možnosti
UD

URB-Královna diskusí

8. 11. 2009 21:05
Možností má tato republika mnoho

Co však zde schází je politická odvaha poslat ekology do háje a klidně i do basy a nebát se zatopit nějakou Horní-Dolní. Takhle voda udělá frrr... a je za hranicemi. Znělo by to špatně v turistickém bedekeru, "Země přehrad?"

0 0
možnosti
K

K-D

8. 11. 2009 21:21
Re: Možností má tato republika mnoho

Tam, kde se daly přehrady postavit, už stojí. Asi by nebylo vhodné za každou cenu stavět další.

Ale po vytěženém uhlí vznikají krásná jezera - jedno je u Hrádku nad Nisou, začala se napouštět nádrž Most, zatápí se důl Medard u Sokolova. Takže to nemusí být Země přehrad, ale Země jezer.

Do basy nepatří ekologové, ale sebranka která na nich v podstatě parazituje - SZ, různé "ekoorganizace" s náplní činnosti lézt po střechách a komínech, blokovat dopravu nebo škodit za peníze ze zahraničí (Jihočeské matky)

0 0
možnosti
I

IJNovak

7. 11. 2009 15:51
6x1200=55TWh a redukce spotřeby zem.plynu

Koncepcí máme haldy! Smysluplné rozhodnutí a neprodlené zahájení dostavby ETE34 je  základním předpokladem rozvoje vzdělanostní ekonomiky (Stavba díla JE na klíč českými odborníky=maximální přidaná hodnota!!!) Rozvoj energetického strojírenství a vysokého technického školství pomůže překonat krizi!!! Jinak se ČR vyřadí z skupiny vyspělých zemí!

Rozhodování o energetice musí provádět odborníci řady resortů!!!  Proto k těmto cílům musí být předloženy věrohodná data a racionálně posouzeny dopady rozvoje zdrojů! Nemáme-li vlastní zdroje ZP-proč orientace na Paroplyny (EMĚ +Počerady)!

Kdo by měl rozhodovat, když ne odborníci? Pol.pleticháři a Tuneláři??? Kde je odpovědnost občanů?!? Jaká diversifikace, když umíme postavit dílo z 90% sami tj.českým průmyslem? Proč si politici dovolí přehlížet zásadní přednosti českého řešení Škoda JS+partneři? Politici jsou asi úplatní i bezohlední! Poškozují životní zájmy ČR! I svým rozhodováním prokázali, jak málo jim na osudu země a národa záleží!

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

7. 11. 2009 17:46
Re: 6x1200=55TWh a redukce spotřeby zem.plynu

Souhlas, ještě snad dodatek. Je potřeba ukončit dotace do větru, biomasy a hlavně fotovoltaiky.

Zrušit nesmyslný závaze o podílu obnovitelných zdrojů, přestat diskutovat o nesmyslném boji proti produkci CO2.

Masivní výstavbou JE můžeme snížit ceny elektrické energie, omezit těžbu hnědého uhlí a ukončit nátlak na stavbu tepelně úsporných domů.

Emise oxidů síry a popílku klesnou bez nároků na těžbu vápence a bez náročného filtrování spalin uhelných elektráren. Odpadnou i problémy s úložišti popela.R^

0 0
možnosti
JK

Jiri Kram

7. 11. 2009 15:48
Vynikajici clanek

Dobry den, dekuji za vysoce zajimavy text a popsani nekterych temat, ktere z pohledu laika jsou velkou neznamou. Vzhledem k tomu, ze energetika neni muj obor, mel bych par dotazu, ktere me po precteni clanku napadaji. 1) Pisete o dopravnich systemech, ktere maji byt na elektrine a nikoliv uhlovodikovych palivech. Muj dotaz smeruje k tomu, jak je toto realne a zda by prebudovani dopr. systemu na nove bazi nebylo mnohonasobne nakladnejsi, nez jine alternativy a co by podle Vas bylo nositelem teto zmeny budou to elektromobily, nebo vlaky, neco jineho?, 2) Ve svem clanku se jen okrajove zminujete o vodnich a vertnych elekrarnach v casti OZE. Co by me zajimalo,. jaky realny podil mohou mit OZE na celkovem trhu v CR a zda je podle Vas vubec realne, aby stat tuto cestu podporoval. Diky za Vas nazor. JK

0 0
možnosti
  • Počet článků 157
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3028x
Autor je absolvent ČVUT, fakulty elektrotechnické, specializace jaderné elektrárny. Od ukončení studií v r. 1988 pracuje ve společnosti ČEZ a.s., jaderná elektrárna Temelín - v současné době jako manažer útvaru technika, Výstavba jaderných elektráren. Profesně se zabývá elektroenergetikou, zvláště jadernou energetikou. Ačkoliv je technicky vzdělán, zajímá se rovněž o historickou religionistiku (z pohledu ateisty) a cizí jazyky (angličtina, němčina, ruština, francouzština).