Jak souvisí cena plynu s díly Davida Černého?

Zdá se Vám to trochu přitažené za vlasy?

Opak je pravdou!

Jak se říká, že všechno souvisí se vším, platí to i v tomto případě. Rozhlasová stanice kterou mám na svém přijímači, každé ráno vyhlašuje "téma dne".  Dnes je to téma , co vy a plyn? V takové té rychlé anketě, posluchač odpověděl, že má jenom plynový sporák. Jinak, že má na sídlišti ústřední topení a teplou vodu. Snad bych to přešel bez povšimnutí, kdyby to nebyl člověk z Turnova. A zde začíná jádro problému . Jako  "sídlištní" obyvatel Turnova, jsem napojen a nucen odebírat produkty Turnovské teplárenské, jako je teplo a teplá voda. Stoupají ceny plynu, stoupají i ceny výstupů. Cena tepla od této společnosti, vlastněné městem patří mezi nejdražší v republice. Svojí cenou těsně pod sedmset korun, překonává i dlouho rebelující Liberec. Důvod? Chce más odběratele ochránit před výkyvy cen plynu, a skokovým zdražováním. Je opravdu chvályhodné, jak na nás občany město myslí, ale proto že toto město je nepřiměřeně zadlužené, je to jedna ze slepic která snáší zlatá vejce.

Nyní už k věci! Turnov dostavěl své kulturní centrum " Střelnice", za cenu vysokého zadlužení města. Peníze se dávají dohromady  kde jen to jde, i z prodeje městského majetku.

V zadání projektu je zmíněn jako autor obří plastiky do průčelí této stavby, náš výše jmenovaný umělec David Černý. Auto sám prezentoval svůj návrh velice tajemně a nejasně, spíše nějakou vizi obří housenky. Jeho návrh, když se konečně dostal k veřejnosti, vzbudil dost rozporuplné reakce v řadách obyvatel Turnova. Samotný nárh nakonec prošel zastupitelstvem většinou jednoho hlasu.

Ale! Původní cena autora za plastiku, zněla mezi dvěma a třemi miliony. Rok s rokem se sešel a cena už je na pěti milionech. Město chtělo vypsat konkurz i na jiné umělce, ale projektant si stojí za Davidem Černým. Město na jeho plastiku uvolnilo dvěstě tisíc korun ze svého rozpočtu, a zbytek chce ze sponzorských darů. Bohužel v té době ještě město netušilo hospodářskou krizi, která zasáhne většinu podniků ve městě, a donutí tak firmy více uvažovat o tom co zasponzorovat. Také ještě v té době město  neznalo cenu autora díla, která asi patřičně poroste úměrně s jeho slávou v Evropě, takže ani  cena pět miloinů, ještě nemusí být konečná. Nebudou-li sponzoři ochotni doplatit zbývající částku, nezbývá městu, nežli to uhradit ze svých zdrojů.

A právě jedním ze zdrojů příjmu města, je Turnovská teplárenská, která městu snáší zlatá vejce, kterou my ve svých předražených platbách za teplo sponzorujeme.

Právě ceny za plyn, je zneužíváno v neprospěch odběratelů. Propočty ukazují na daleko nižší ceny, ale z čeho by město  platilo " Housenku" Davida Černého?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Václav Nejedlo | pondělí 19.1.2009 11:54 | karma článku: 10,82 | přečteno: 591x
  • Další články autora

Václav Nejedlo

Hledáme poklad národa.

2.12.2011 v 12:56 | Karma: 16,30

Václav Nejedlo

Hlava mi to nebere.

22.8.2011 v 22:26 | Karma: 23,76

Václav Nejedlo

Globální oteplování.

12.8.2011 v 22:07 | Karma: 11,93

Václav Nejedlo

Chleba.

16.7.2011 v 13:49 | Karma: 15,88