Senát: Nešlo o úmyslnou machinaci, byl to omyl

„Kancelář Senátu odmítá jakékoli spekulace o úmyslných machinacích s náhradní kartou senátorky Miluše Horské 16. srpna t.r. při 25. schůzi Senát. Karta byla omylem použita jedním ze senátorů při hlasování o návrhu zákona o změně daňových, pojistných a dalších zákonů v souvislosti se snižováním schodků veřejných rozpočtů. Zcela odmítáme spekulace o úmyslném zneužití karty, a to z následujících důvodů:

Senátor, který hlasoval náhradní kartou senátorky Horské, pravděpodobně nehlasoval svou hlasovací kartou. K záměně karet došlo zřejmě tak, že senátor vzal kartu ponechanou na stole pro zpravodaje senátních tisků, a protože na náhradní kartě není ani jméno ani fotografie, kartu vizuálně nezkontroloval a domníval se, že se jedná o jeho kartu.

Rozdíl mezi počtem senátorů, kteří hlasovali pro návrh, a senátory, kteří hlasovali proti návrhu, byl tak velký, že by jeden hlas rozhodně výsledek hlasování neovlivnil. Postoje senátorů k návrhu byly přitom před hlasováním obecně známé, a výsledek hlasování byl proto předem zřejmý.

Při opakovaném hlasování zůstal počet přítomných senátorů a počet hlasů pro návrh shodný. To potvrzuje, že se nejednalo o úmyslný čin, jehož cílem by bylo zvýšit počet hlasujících senátorů.

Kancelář Senátu se dále vyhrazuje proti nařčení, že by při hlasování v Senátu panoval nepořádek. Neoprávněné použití  náhradní karty paní senátorky Horské bylo ojedinělé nedopatření, ke kterému v horní parlamentní komoře ještě nedošlo. Na průběh hlasování je dohlíženo jak ze strany senátorů, tak zaměstnanců Kanceláře Senátu. To bylo ostatně patrné i v tomto případě.“

 

Mgr. et Mgr. Pavlína Heřmánková

vedoucí oddělení vztahů s veřejností

a tisková tajemnice Senátu PČR

 

 

Autor: názory komentáře | úterý 21.8.2012 10:06 | karma článku: 8,74 | přečteno: 1342x