Není Plzeň jako Plzeň? Ale je!

Vaříme pouze jednu jedinou Plzeň, brání se sládek plzeňského pivovaru tvrzením blogera Pražáka, že pivo určené na vývoz je kvalitnější, než to na domácí trh. 

Pilsner Urquellwww.prazdroj.cz

Dobrý den, pane Pražáku, 

rád bych reagoval na Váš názor uveřejněný na blogu na serveru iDnes ze dne 2. prosince 2013.

Jsem potěšen Vaší dlouhodobou přízní našemu plzeňskému pivu. Rád bych Vás však ujistil, že pivo Pilsner Urquell určené pro domácí trh i pivo pro export z České republiky je stejné pivo, teda jediná "plzeň",  kterou vaříme pouze v Plzni. V Polsku už několik let žádné pivo nevyrábíme a ani po krátkou dobu omezené licenční výroby určené výhradně pro polský trh jsme nikdy nepřivezli z Polska do ČR jedinou láhev. 

Tento text je reakcí na článek Není Plzeň jako Plzeň Jana Pražáka. 

 

Pivo Pilsner Urquell se vaří ze tří darů české přírody. Jsou jimi chmel, ječmen a voda. Jedinečné hydrogeologické složení plzeňské pánve je zdrojem kvalitní měkké vody, kterou čerpáme z vlastních studní. Těch máme v současné době pět a zcela postačují naší aktuální potřebě při výrobě piva v Plzni. Není tedy pravdou, že bychom vodu brali odjinud. 

Jedinečnou chuť, barvu a typickou vůni dodává pivu Pilsner Urquell unikátní plzeňský slad. Ten používáme z české odrůdy jarního sladovnického ječmene pěstovaného v nejlepších oblastech Čech a Moravy. Pro výrobu plzeňského piva je typické použití vyhlášené odrůdy chmele – žateckého poloraného červeňáku. Používají se šišky samičích květů, které pivu propůjčují svou specifickou jemnou hořkost a nezaměnitelné chmelové aroma. 

A o tom, jak a z čeho se Pilsner Urquell v Plzni vaří, se můžete Vy i všichni čtenáři přesvědčit osobně během návštěvy v pivovaru v Plzni, kam bych Vás rád pozval. Můžete se zde ujistit nejen o kvalitě surovin, které pro vaření piva využíváme, ale také dohlédnout na unikátní výrobní postup, který přísně dodržujeme již více než 171 let.  V pivovaru můžete ochutnat i náš český sladovnický ječmen a slad, přivonět si k žateckému chmelu a na varně si vyfotit měděné varní nádoby.

Budu velmi rád, pokud mé pozvání přijmete a osobně Vás budu moci doprovodit během prohlídky pivovaru a odpovědět na Vaše případné otázky. S potěšením Vám také vysvětlím, jak Váš rozdílný chuťový vjem při ochutnávání piva z různých lahví (ale stejné varny) mohl způsobit například rozdíl v doporučené době spotřeby, způsobu skladování atd.

S přátelským pozdravem a očekáváním Vaší odpovědi

Václav Berka

starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: názory komentáře | úterý 3.12.2013 17:12 | karma článku: 22,66 | přečteno: 7398x