Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krize, svoboda, hodnoty

Na blogu iDNES.cz uveřejnil 5.dubna Jan Pištěk svoji úvahu na téma hluboké a takříkajíc globální krize pravice. Za klíč k pochopení celkové bídy současné pravice označil můj názor z  úvahy Anonymní mlžení, kde jsem vyjádřil své mínění o legalitě vlastnictví akcií na majitele slovy, že se rád vzdám svého občanského práva anonymního vlastnictví movitého i nemovitého majetku, pokud to pomůže zabránit nelegálním praktikám, na které pak doplácejí všichni poctiví.

Sám sebe prezentuje pan Pištěk jako člověka, který se živí podnikáním a zajímá se o politiku domácí i světovou, stojí na konzervativní straně a cítí potřebu tu a tam glosovat politické dění, historické příčiny a souvislosti. Více se mi k jeho osobě nepodařilo na internetu zjistit.

Přiznávám, že mám jisté mezery v liberálních a konzervativních teoriích, oproti tomu mám dost životních zkušeností s komunistickou totalitou, kde mi bylo souzeno žít 40 let a také s politikou zastupitelskou, kde se angažuji posledních 22 let. Docela mě potěšilo, že pan Pištěk zabloudil na moje webové stránky a že reaguje na moje názory. Jen je mi líto, že moji hlavní myšlenku jaksi nepochopil. Ta se totiž týká základní role státu, která odjakživa spočívala v ochraně slušných občanů silou moci zákonodárné, soudní a výkonné. V tomto pojetí je myslitelné zachování absolutní svobody jedince toliko jako jeho svobody vnitřní, vše ostatní je bohužel jen poznaná nutnost. Tak to kromě Marxe konstatoval i Hegel, Seneca a další.

Nehoruji za bezdůvodné omezení občanských svobod, ale za systém, který dá slušným lidem přiměřený pocit bezpečí. Nevadí mi kamera na náměstí ani u bankomatu, souhlasím s kontrolami řidičů, protože vedle těch slušných nás až příliš často ohrožují i zfetovaní nebo opilí. A jestli někdo používá akcie na majitele k snadnému praní špinavých peněz, proč by mu to měl stát ulehčovat?

Kromě povyku, že rušení akcií na majitele je útok na svobodu jedince (rozuměj - jen toho jedince, který takové akcie touží vlastnit), jsem nezaznamenal jediný srozumitelný a adresný příklad toho, jak vlastnictví akcií na majitele prospívá hospodářskému a společenskému klimatu. Pochybuji, že by k růstu svých firem kdy potřebovali akcie na majitele například pánové Baťa, Kolben, Daněk nebo Křižík.

Myslím, že nejsem začínající politik, spíše naopak. ODS jsem před jedenadvaceti roky zakládal a dodnes se těším z přátelství, která v té době vznikla. O to víc mě mrzí současný pokles důvěry ve stranu, která slibovala vedle svobody hlavně prosperitu a naději v lepší správu věcí obecních i státních. Příčinou dnešního stavu však není jakási ideová vyprázdněnost ODS, ale rozpor mezi slovy a skutky mnohých, které tato strana za dobu své existence vynesla do vrcholných politických pozic. Selhání vnitřní demokracie, následné morální selhání jednotlivců a ztráta politického citu jsou nečastějšími příčinami pádů politických stran, nikoli ideologické chiméry. Lapidárně mi to vyložil jeden úspěšný sociálně demokratický starosta: V našem městě vládla ODS dlouhé roky a mohla tu být dodnes, Karle, kdyby ten váš starosta tak nehorázně nekradl!

Z historie víme, že každá víra a každá myšlenka se dá zneužít. A pravda má velkou nevýhodu v tom, že přichází zpravidla půl hodiny za lží. Z globálního rozměru pak jistě krizi pravice nevyvolávají názory nějakého předsedy Šebka, ale stav, který před mnoha lety vystihl Martin Heidegger nadčasovým postřehem: Velký problém západního světa není v nedostatku hodnot, ale v tom, že vše je převedeno na hodnoty.

 

Karel Šebek,    7.4.2013

 

 

Autor: názory komentáře | pondělí 8.4.2013 9:29 | karma článku: 21,79 | přečteno: 1798x
  • Další články autora

názory komentáře

Stanovisko Asociace klinických logopedů České republiky

k probíhající medializaci případu poskytování logopedické péče za přímou platbu a oznámení o podezření z pohlavního zneužívání na otce šestileté dcery „logopedkou“ v Klatovech. Tento případ s tragickým koncem pro otce dvou malých dětí byl v posledních dnech silně medializován i rozsáhle diskutován.

28.1.2015 v 22:42 | Karma: 36,73 | Přečteno: 14195x | Diskuse| Společnost

názory komentáře

Karlíkova hysterie – případ pro Chocholouška

Paříž je psychicky na dně. Vzpamatovává se z atentátů, které otřásly společností tak, že povánoční slevy nikoho nezajímají, a s depresí zůstávají lidé doma. Každé houkání sirén vyvolává pocity úzkosti a podezření, že se něco děje.

19.1.2015 v 16:07 | Karma: 17,77 | Přečteno: 1495x | Diskuse| Společnost

názory komentáře

Končí svoboda slova tam, kde začíná svoboda víry?

Nechci se zastávat teroristů, kteří ve středu zavraždili dvanáct lidí v pařížském týdeníku Charlie Hebdo kvůli satiře na islám a Mohameda jako jeho Proroka. Ale ani nechci, abych viděl v muslimovi, s nímž chodí v Amsterdamu moje dcera, sprostého podezřelého ze všeho nejhoršího, co může Evropu potkat.

9.1.2015 v 11:24 | Karma: 22,72 | Přečteno: 2839x | Diskuse| Politika

názory komentáře

Přepište bedekry!

Když padala socha Stalina z Letenského návrší, byla jsem malá a moc si to nepamatuju, ale nepředpokládám, že by se kvůli této události k nám hrnuly davy turistů. Možná ti z Východu, kterým to bylo líto, že jim Visarionoviče, někdo rozmlátil na kousky.

20.11.2014 v 8:24 | Karma: 15,93 | Přečteno: 582x | Diskuse| Cestování

názory komentáře

Hazard v Česku: 3+1 překvapení

Ve čtvrtek proběhla v Lichtenštejnském paláci konference s názvem „Hazardní hry v ČR a jejich nová regulace“. Víte, jak to někdy s konferencemi bývá: řečníci se střídají, lidé v publiku poklimbávají a nechávají si zdát hlavně o tom, co dobrého by mohlo být k obědu. Včera to bylo jinak. Konference měla řád a směr a několik překvapení.

10.10.2014 v 17:03 | Karma: 16,99 | Přečteno: 693x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4455x

Seznam rubrik