Je to poprvé a za to Vám, vládo České republiky, děkuji

Předně bych rád vyjádřil, že jsem jako občan České republiky pohoršen jednáním obviněných v současné kauze. Sledování občanů ČR tajnou službou pro soukromé účely je bezprecedentní narušení práv garantovaných ústavou a listinou základních práv a svobod. A o teplých místech v dozorčích radách se už ani nebudu zmiňovat. To, co stalo, je odsouzeníhodné a ve vyvození důsledků věřím; přesto však mám potřebu dnes této vládě poděkovat.

Petr NečasDan Materna, Mafra, a.s.

Říkám děkuji této vládě proto, že je to poprvé. A co, že je poprvé? Rozhodně ne to, že by někdo zneužíval tajnou službu nebo uplácel a provozoval klientelismus ve státní správě, kradl, lhal a podváděl v nejvyšších patrech politiky. Tyhle praktiky zde byly za totality a velmi se zmnožily v 90. letech a pak za slavné opoziční smlouvy. Jenže v době, kdy současný hradní pán (a nejen on) seděl ve Strakově akademii, se trestní stíhání vždy zastavilo, protože byli odvolání příslušníci orgánů činných v trestním řízení, či jiným zásahem vyšší moci. (viz. díla J. Kmenty počínající knihou Kmotr Mrázek a další).

Poprvé je však dnes to, že policie skutečně mohla vkročit do Strakovy akademie, že jí v tom nikdo z politických špiček nezabránil, že je nikdo neodvolal, že nikdo nerozmetal za minutu dvanáct ÚOOZ, státní zastupitelství či jiný elitní útvar. Děkuji této vládě za to, že poprvé od Sametové revoluce vidím nezávislost orgánů činných v trestním řízení na politických špičkách. Podle mne je to, co se právě odehrálo, obrovský průlom v boji proti korupci a zásluhu za něj nese právě tato vláda, které jako první v dějinách samostatné České republiky nechala policii a státní zastupitelství dělat svou práci. Toho vláda ČSSD za kteréhokoli z jejích čtyř premiérů, ani pravicová vláda v čele s Topolánkem nebyla schopna.

Zbývá jen vyjádřit víru v to, že i další vlády nechají policii dělat svou práci, protože není pravda, co teď troubí do světa s nadutou hrudí opoziční strany, že je to poprvé, co někdo podobné činy spáchal. Měli bychom si uvědomit, že se to stalo již mnohokrát, ale teď je to poprvé vyšetřováno i tam, kam se doposud nesmělo.

Tomáš Andrášik

Autor: názory komentáře | pondělí 17.6.2013 15:09 | karma článku: 25,45 | přečteno: 1307x