Mezi námi chodí tisíce mutantů. Jsou to modroocí.

Modré oči vídáme dnes a denně. Jsou krásné, zajímavé. Říká se také, že modroocí atraktivnější. Co je na tom pravdy, to nemohu posoudit (sama jsem modrooká), ale jedno je jisté - pomněnkovými duhovkami se v Evropě může pochlubit celá třetina obyvatelstva, na severu jako by vypukla epidemie. Ve Skandinávii je poměr modrookých 96 %, v Estonsku dokonce 99 %! Málokdo však tuší, že ještě před pouhými 6000 lety je nikdo neměl…

Jak vypadali lidé před 6000 lety? Po světě tenkrát běhali samí hnědoocí. Jedna noc však vše změnila…

Co se stalo? Zákony přírody. Jistý lovec, možná náčelník si užil s nějakou děvčicí a kromě ozdobně vyřezávané spony jí předal něco víc – svůj genetický materiál. Praotec nás, modrookých. Náš nejstarší předek, kterého můžeme vystopovat. Spojuje nás. Ať už žijeme v Dánsku, či v Jordánsku, všichni jsme jeho potomky.

Za to vše může malá mutace genu, který určuje množství pigmentového barviva melaninu v duhovce. Jeho množství a rozmístění dává očím barvu zelenou až hnědou. Za výrobu melaninu je zodpovědný gen OCA2. Mutace způsobila, že se vedle něj objevil druhý den, a to HERC2, který funguje jako vypínač. Doslova hnědé oči zředí na modré. Odstín modři závisí na rozsahu ,,vypnutí‘‘. Lekce genetiky však ještě nekončí!

Nesmírně zajímavé na tom je, že všichni modroocí mají stejnou sekvenci DNA, jsou tedy mezi sebou navzájem příbuzní. Můžeme dokonce i najít původ našeho společného prapředka. Onen člověk pocházel z území Černého moře. Odtud se poté mutace šířila až do celého světa, na ostatní kontinenty. Sám však modré oči neměl, možná ani jeho potomci ne. Mutace se projevila až později, protože modré oči jsou recesivní, vyskytnou se tedy až po několika generacích. Mezitím je v jejich genové výbavě schovaná. Jakmile se potkají dva zelenoocí lidé s touto ,,schovanou‘‘ vlastností (značíme Aa) a předají si svou genetickou informaci, je zde 25 % pravděpodobnost, že se narodí modrooké dítě (aa), 25 %, že se narodí dítě zelenooké bez ,,schovaného‘‘ vypínače (AA), a 50 %, že dítě bude zelenooké, ale gen modrých očí zůstane v jejich výbavě (Aa).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dokážete si představit, co tento objev může světu přinést? Když víme, který gen má na svědomí barvu očí, můžeme je libovolně měnit. Znamenalo by to boom v estetické a kosmetické plastické chirurgii. Jako si dnes slečny mění barvu vlasů, aby jim ladily k šatům, stejně tak by se mohlo dít i s očima! Stačill by menší zákrok a měli bychom oči dle svého přání. Již dnes se pracuje na laserových operacích, které odstraní z duhovky vrstvu melaninu. Také kriminalistika by zaznamenala pokrok. Podle DNA nalezené na místě činu by policisté mohli zjistit, jakou barvu očí měl pachatel - pokud ovšem nepoužil zákrok popisovaný výše... To vše je ale hudbou budoucnosti.

Proto teď Vy, modroocí, máte úžasnou a jedinečnou příležitost prohlašovat o sobě, že jste mutanti a pocházíte od Černého moře. Nikdo Vám to nemůže vyvrátit.

Autor: Natálie Císařová | sobota 25.10.2014 14:29 | karma článku: 14,71 | přečteno: 1170x
  • Další články autora