Policie je hodna jména svého představitele. Je totiž tuhá.

Současný policejní prezident Tomáš Tuhý asi ani neví, jakou službu prokazuje policii. Ta totiž o víkendové pražské demonstraci zcela jasně předvedla, že dělá čest svému představiteli. Zcela názorně dokázala, že je tuhá.

        Na sobotní pražské demonstraci policie zajistila dva muže, kteří drželi transparent s nápisem " Chabé české penisy tyčí pevnou hranici ". Dle policejního mluvčího policie zadržela dvě osoby podezřelé z přestupku, jelikož transparent mohl pohoršovat. Tomuto zadržení mělo předcházet stěžování si tří osob u policisty ( zdroj Echo24.cz ).

        Jediné, co zde budí pohoršení, je zákrok policistů proti těmto osobám. Co jiného jsme ale mohli čekat. Šibenice v souvislosti s vyhrožováním násilí jsou v pořádku, tento transparent nikoli. Veřejně totiž pohoršoval tři lidi. Policie ve své prosté jednoduchosti ani prostě nezkoumá, zda je zde skutečně dáno podezření z konkrétního přestupku. Tři osoby si stěžují, že je něco na veřejnosti pohoršuje, tak prostě policie zasáhne. Ad absurdum si taky tedy potom můžeme stěžovat na lampiónový průvod dětí, jelikož bude budit u třech osob pohoršení, protože připomíná oslavu komunismu. Chce se mi blít velebnosti, řekla by asi Kelišová, nad  rozdílnosti přístupu policie. A aniž bych to jakkoliv přivolával, tak o dvojím přístupu policie již bylo  před tímto zákrokem pojednáno zde http://naivert.blog.idnes.cz/c/468100/dvoji-metr-policie-sibenice-je-toho-dukazem.html

       Šibenice jsou prostě v pohodě, pracovníci vnitřní kontroly žádné pochybení neshledali a policejní prezidium je podpořilo. Nic jiného jsme snad ani nečekali.  Musíme si uvědomit, že odbory vnitřní kontroly na krajích spadají pod krajského ředitele a ten jejich závěry schvaluje. Stejně tak  vnitřní kontrola na policejním prezidiu spadá pod policejního prezidenta, bez jehož souhlasu není závěr z vnitřní kontroly schválen jako správný. No a tak si přece  krajský policejní šéf nebude zadělávat na problém, že jeho lidi nedovedou zakročit. Tak to prostě vyhodnotíme, že k žádnému pochybení nedošlo. A tím je celá věc ukončena. 

       Jen je tedy mimo práh zdravého vnímání a lidského rozumu  prohlášení policejního prezidenta, že po shlédnutí záběrů z místa ( demonstrace s šibenicemi ) dává panu ministrovi za pravdu, že obdobné projevy do demokratické společnosti nepatří. Tak teď už tomu nerozumí nikdo. Policejní prezident nejprve prohlásil, že toto není v pořádku, avšak posléze po několika dnech, již prezidium souhlasí s tím, že de facto k ničemu nedošlo. Dnes už tedy víme, proč  policejní prezident pokaždé  při kritice policie mlčí jako ryba. Má strach. Má strach, protože by se mohl blamovat. Protože, aby se vyjádřil, nepotřebuje k tomu svůj vlastní úsudek, ale podložené závěry a názory ostatních. Tak teď už je nám všem jasné, že  policie v případech, které nejsou popsány v instrukcích a pokynech, ale potřebují určité právní povědomí, zdravý rozum a úsudek, neví, co má dělat.

       Mlčí jako ryba a ryba smrdí od hlavy. Proto se očekává od ministra vnitra sjednání nápravy.  A nikoliv, aby se jen zmohl  na ojedinělé výkřiky na Twitteru. Obzvláště úsměvné je, že vyzval policejního prezidenta, aby kontrolní závěry pražské policie prošetřil. Ministr vnitra je zřejmě úplně mimo. Neví, jak policie funguje. Kdo to asi bude prošetřovat ? No přece vnitřní kontrola policejního prezidenta. No přece ta, která souhlasí se závěry pražské policie. Tak proboha co bude prověřovat ? Svůj vlastní souhlas se závěry pražské policie? Nepochopitelné, leč u policie zřejmě ne nemožné.

        Ale něco s tímto dvojím přístupem by už se  mělo skutečně něco udělat. Jinak asi půjdu na nějakou demonstraci a budu si stěžovat u přítomných policistů, že mne pohoršuje to a toto a tam zase ono. Jsem zvědav, jaký bude jejich postup. Á propós. Aby to bylo v souladu se zákonem, hledám ještě dvě osoby. Nechcete se přidat ?

 

 

 

       

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Luděk Naivert | pondělí 20.7.2015 13:11 | karma článku: 15,13 | přečteno: 861x