Foto

Já bych to nechal. Třeba s vysvětlující cedulí. Je to doklad své doby.

Nevím jestli je dobré nechávat tam důkaz (byť s vysvětlující cedulí) naší ponížené oddanosti vůči uzurpátorovi.

JZ

Tak jistě, symbol doby. Tomu se dá rozumět. Na druhé straně už také u nás nestojí památníky nacismu a v Brně se hlavní náměstí nejmenuje Adolf Hitler Platz.

A přitom to období, kdy jsme pro nacistické Německo vyráběli kde co (hlavně tedy kvalitní zbraně) a dělníci za to brali peníze a jezdili na zasloužené dovolené, nebylo zase tak krátké. To slavné Pražské povstání za pět minut dvanáct, kdy za humny čekali osvoboditelé na všech světových stranách, byla jen hodně slabá (až neviditelná) kompenzace naší protektorátní loajality s Německem. Tím nechci snižovat odvahu a oběti těch Pražanů, kteří do povstání šli a riskovali životy, i když klidně mohli zůstat doma za pecí a počkat, až se to všechno přežene.

Foto

Ať to nechají, pokud ovšem někde u nás existuje Hitlerstrasse. Nebo tu taky "odstranili"? Pokud ano - proč? Vždyť je to taky historický název, "svědectví doby"...

JK

A co to říká o nás ? Nic, oproti "přátelství s Moskvou".

OD

O98t18a 30D80v97o28r52a80k

6. 5. 2024 10:21

Máte naprostou pravdu. A výrazem patolízalství byla i skutečnost, že tu stanici pojmenovali Moskevská a přitom velmi známá ulice s tímto názvem je v pražských Vršovicích.

MB

To je sice pravda, ale onen název souvisí s tím, že řešení stanice navrhovali inženýři a designéři moskevského metra; čs. architekti zase dali vzhled stanici Pražská v Moskvě.

JG

J54i74ř13í 14G70r25o14h

6. 5. 2024 11:27

V bourání a stavění pomníků jsem min. evropská špička. Začalo to vznikem republiky a pokračuje to do dnešních dnů.

Foto

Copak, oni Vám někde zbourali Vaši sochu?

Přesně. Souvisí to i s odpornou lží o bratrské pomoci SSSR v srpnu 1968, kterou se komunistický režim snažil do nás (marně) vtlouct. Ta plastika už měla dávno ležet pokryta prachem někde ve skanzenu komunismu.

Foto

Ono je to hlavně ošklivé. Jako většina podobných pseudouměleckých výtvorů. Nakonec, připomínáme si 2. světovou tím, že někde necháme plastiku s háknkrajcem?

MS

Chudák Říčanská-Černokostelecká-Jungmannova-Fochova-Schwerinova-Fochova-Stalinova-Vinohradská třída ...

PR

P13a70v10e93l 55R79u43s97ý

6. 5. 2024 11:27

Problém vidím v zevšeobecňování - tehdy vedení bylo přátelské k Moskvě, populace byla částečně přátelská, částečně nepřátelská. Stejně jako dnes, kde se vedení hlásí k přátelství na druhou stranu, a populace je částečně přátelská k druhé straně a částečně nepřátelská. Černobílé vidění je pak ten problém.

Krásně je to vidět na dnešních česko-slovenských vztazích, kdy se to prezentuje jako zcela protichůdné postoje zemí a dělají se velká gesta. Ale v populaci i politické reprezentaci obou zemí jsou relativně vyrovnané jak směr prozápadní, tak směr do určité míry k západu rezervovaný a k Rusku pragmatičtější. Pouze v ČR aktuálně převládl jeden směr, zatímco na Slovensku druhý. Což ale nic nevypovídá o poměrně blízkém vnímání situace jak v ČR, tak v SR. Tedy je zbytečné zveličovat antagonismy, ale politické reprezentace by naopak měly s pokorou respektovat i opačnou část politického spektra. To ale politici neumí, jak na domácí scéně, tak mezinárodní, proto to vyhrocují, stejně jako Hřib.

JK

Ale vždyť to je autentické svědectví doby, podobně servilní dílka navzdory srpnu 1968 tady vznikala.

Jenomže ta servilní dílka nevyjadřovala přání či pocity lidu, ale jen servilnost naší "věrchušky" a hrstky zapálených komunistů. Proč bychom se na to teď měli dívat?

  • Počet článků 18
  • Celková karma 20,16
  • Průměrná čtenost 498x
Práce: postavená na přemýšlení Rodina: ve stálém pohybu Auto: velké Život: bez pozornosti okolí Krédo: učit se, učit se a to třetí mě baví nejvíc Volný čas: Kdy to je? Oblíbený sport: amatérsky skupinově vykonávané individuální sporty Oblíbená hudba: Bach - Prokofiev

Více o mě zde.

Seznam rubrik