Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Za práva se pral, leč na povinnost...

Jsem přesvědčen, že byla porušena moje práva. Tak takto slyšíme mnohé jedince hovořit velmi často. Přičemž následuje obsáhlý popis toho, jak se za svá práva bude srdnatě bít a jak to požene až do Štrasburku. Nikomu nechci brát možnost domáhat se svých práv, je-li přesvědčen, že byla porušena. Ale jak rád bych stejně často slyšel - jsem přesvědčen, že já jsem nesplnil svou povinnost. Toho se ale asi nedočkám. Svá práva zná každý. Ovšem nejlépe je znají ti, kdo nejméně plní své povinnosti - ba dokonce bych řekl, že znalost práv je pro tyto lidi součástí základního vzdělání. Oni totiž samotnou svou existenci zakládají na tom, že na ostatních vynucují svá domnělá či skutečná práva a zároveň se za každou cenu snaží vyhnout své povinnosti.

Již před mnoha lety člověk zjistil, že sám nemá šanci na přežití a začal se sdružovat do tlup, které měly přežití usnadnit. Vznikaly prvopočátky lidské společnosti - na čempak stála taková společnost? Na nepsané dohodě - kdo chce brát, musí dát. Každý člen tlupy měl své povinnosti, které odpovídaly jeho schopnostem - teprve po splnění svých povinností mohl žádat ze společného díl adekvátní tomu, na kolik ke společnému přispěl. Již v pravěku přišli na to, že není možné vydržovat příživníky, kteří povinnosti neplní, ale brát by chtěli. Ono vysvětlení je velmi snadné - množství zdrojů bylo tehdy neuvěřitelně omezené a tudíž potenciální pokus o příživnictví existenčně ohrožoval celou tlupu. Taková tlupa reagovala jednoduše - dotyčného hnala za devatero řek a devatero luk, kde jej čekala jistá smrt. Pud sebezáchovy příživychtivého rychle donutil hříšné myšlenky zahnat a začít makat.

Společnost se vyvíjela, nicméně onen základní princip - kdo chce brát, musí dát, vydržel takřka nezměněn. Poté však přišel řetěz kritických událostí, ukončený druhou světovou válkou. Válkou, ve které nacisté naprosto zvráceným způsobem prováděli zvěrstva, o kterých se dodnes špatně píše. Nacisté byli poraženi a svět byl přesvědčen, že něčemu takovému musí pro příště zabránit. Byla ustavena Organizace spojených národů (tehdy skvělý nápad, bohužel po letech neakceschopná a zkorumpovaná klika) a byla přijata Všeobecná deklarace lidských práv. Krásná lidská myšlenka, bohužel z dnešního pohledu nedotažená do konce. Deklarace byla samozřejmě ratifikována všemi státy (byť samozřejmě mnohé režimy nikdy neměly v plánu ji považovat za cokoliv více než cár papíru) a vstoupila v platnost. Snad poprvé v lidské historii byly legislativně odtrženy povinnosti od práv. Povinnosti sice zůstaly, nicméně jejich neplnění neznamenalo ztrátu práv - čehož velmi rychle využili jednak různí příživníci, ale také lidé, kterým říkám pseudohumanisté - tedy lidé, kteří bojují za lidská práva jedinců, kteří závažným způsobem neplní své povinnosti.

Chcete uvést do očí bijící příklady? Nemusíme chodit daleko - známá aféra Vsetín. Ačkoliv dotyční byli lidé žijící na náš úkor, neplatili, co využívali a tím společnost poškozovali, přesto se dožadovali stejných práv jako my, kteří své povinnosti řádně plníme. Žádali byty, žádali ledacos jiného. A milí pseudohumanisté byli rychle připraveni jít do akce - jejich argument byl jednoduchý - ti lidé mají právo. Ba dokonce se našly i takoví, kteří vystěhování neplatičů a darebáků srovnali s deportacemi prováděnými nacisty. Hanba!! Přestože se mnozí snaží, díky systému práv nevázaných na žádnou povinnost tento typ lidí velmi dobře přežívá na náš úkor - pravidelná výplata dávek budíž toho důkazem. Kdokoliv se ozve (a oprávněně, koho by bavilo neustále dřít, aby jiný mohl dostat složenku?), je razantně umlčen - oni přeci mají právo. Přejdeme dále - nedávno jsme byli jednou takovou pseudohumanistickou sešlostí kritizováni, že vězni nemají, co by mít měli. A i když vězni jsou ti, kdo společnosti uškodili, chtějí tito lidé, abychom jim přiznávali stejná práva jako máme my slušní. Důsledkem jsou věznice-hotely. Je libo fotbálek, šachy nebo snad rádi čteme? Nic není problémem, vše zajistíme - máte přece právo. Že jste kradli, znásilňovali či dokonce vraždili. Nevadí - vaše právo je více než váš zločin, i kdybyste půl města vyvraždili. Nedivme se pak, že se někteří do basy tak rádi vrací. Není tam tak špatně - akorát se nesmí chodit ven, a to mnozí v manželství nemohou taky, tak co.

Kdysi platilo - kdo chce brát, musí dát. To jsme dnes odourali a z brát jsme udělali právo. Jednže když chceme brát, musí někdo dát. A když někdo bere, aniž by dal, musíme donutit jiného, aby dal o to více. Čili právo jednoho je vykoupeno povinností jiného, což mi nepřipadá správné. Taky se jednou může stát, že těch, kdo dávají, nebude dostatek - vždyť máme svá práva. A že je pak nebude mít kdo zajistit, to snad nebude takový problém, ne? Ti, kteří své povinnosti dodržují řádně, paradoxně mají stále méně práv.

Lidská práva a práva obecně jsou krásným a humánním výdobytkem lidstva. Jenže lidé jsou různí - slušní i neslušní. Jenže systém, kde mám právo a nemusím dodržovat povinnosti, nahrává těm neslušným. Oni to vědí a systému využívají, seč jim síly stačí. Česká republika a Evropa obecně má dnes ještě možnost, jak situaci napravit. Žádné z práv není třeba rušit, jen mnohé z nich by bylo záhodnou podmínit - dosavadní formulace "člověk má právo..." se pouze nahradí formulací "člověk má právo ..., jestliže splní ....". Pro slušné lidi tohle nebude nejmenší problém - oni dobře vědí, že chtějí-li brát, musí dát. A že se to nebude líbit neslušným a těm, kdo si udělali živnost z prosazování práv a vyhýbání se povinnosti? No proto bychom to přeci udělali...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Myslín | úterý 18.9.2007 10:18 | karma článku: 25,34 | přečteno: 1394x
  • Další články autora

Josef Myslín

Alexandrovci byli skvělí. A ty, pražská kavárno, mi můžeš (víš co)...

Jsme oba poměrně pracovně vytížení. Koncert Akademického sboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známého spíše pod názvem Alexandrovci, jsme si ovšem ujít nenechali. A rozhodně nelitujeme. A pražská kavárna nám může...

19.10.2015 v 9:06 | Karma: 39,71 | Přečteno: 2222x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

Mirko Němcová, jděte už konečně k čertu!

Vysoce nevážená paní Němcová, dlouho jsem váhal, neboť času rozhodně nemám nazbyt, notabene pak k tomu, abych se věnoval někomu, jehož politická kariéra je fakticky u konce a kdo jen zoufale kope kolem sebe v zoufalé snaze vrátit se na výsluní. Nicméně vaše poslední výroky týkající se prezidenta republiky a jeho plánované cesty do Moskvy jaksi způsobilo, že pohár mé trpělivosti přetekl. A já si našel čas potřebný k napsání tohoto otevřeného dopisu.

18.3.2015 v 8:00 | Karma: 48,64 | Přečteno: 39849x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

O 17. listopadu, pravdě, lásce, svobodě, demokracii a pokrytectví

Pětadvacet let. Čtvrt století. Děti, které se narodily v ten památný den, jsou již dospělé, mají dostudováno, mnozí mají slibně nastartovanou kariéru, jiní třeba neuspěli a jejich život je spíše o paběrkování. Takhle to holt v kapitalismu chodí. Někteří mají krásné rodiny, jiní jsou potřetí rozvedení. I takový je život a na tohle aktuální společenské zřízení moc vliv nemá. Dnes tedy máme státní svátek, všude jsou vyvěšeny naše krásné státní vlajky a mnozí oslavují. Já oslavovat nehodlám. Není co. A než někdo spustí litanie o tom, že jsem komunista, bolševik a obdivovatel Klémy Gottwalda, tak rovnou říkám, že děkuji soukolí dějin, že ukončilo tehdejší režim. A kdybych byl věřící, budu za tohle denně děkovat Bohu. Ale odmítám pokrytecky opomíjet, jak dnes, pětadvacet let po změně režimu, neustále klademe vinu za vše špatné těm minulým a jak se tu plíživě, tu otevřeně vracíme k praktikám, u kterých jsem si bláhově myslel, že spadly do propadliště dějin společně s minulým režimem.

17.11.2014 v 9:00 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Pane prezidente, děkuji Vám...

Vážený pane prezidente Klausi, zbývají poslední hodiny, kdy Vám přináleží toto oslovení. Zítra poprvé po více než dvou desítkách let nebude před vaším jménem oslovení značící vysokou ústavní funkci, ale budeme Vás oslovovat pouze občanským jménem, případně Vaším akademickým titulem profesor, byť jsem přesvědčen, že Vám více bude vyhovovat forma první. Osobně se Vám přiznávám, že mne Váš odchod z politiky mrzí, byť je odchodem řádným, očekávaným a neodvratným. Byť pochopitelně netuším, zda se případně do politiky hodláte vrátit, a to v jakékoliv pozici či funkci, dovoluji si Vám poděkovat za těch více než dvacet let práce pro Českou republiku a její občany.

7.3.2013 v 22:20 | Karma: 33,40 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Malé silvestrovské zamyšlení...

Rok se s rokem sešel a je tu opět poslední den v roce. Končí rok 2012 a na jeho místo se pomalu, ale neúprosně dere rok 2013. Na rok 2012 budeme mít různé vzpomínky. Někdo dobré, někdo špatné. Někomu se povedl životní úspěch, někdo byl povýšen, někdo se oženil, někdo se stal otcem či matkou, někdo poznal skvělé přátele. Naopak jiní byli propuštěni, jiní přišli o své nejbližší, jiní poznali, že přátelé jsou přáteli jen v dobré, nikoliv však ve zlém. Takový už je život. Minulost nezměníme, z minulosti se můžeme jen poučit. Žádný rok totiž nemůže být tak dobrý, aby ten další nemohl být lepší. A žádný rok nemůže být tak špatný, aby ten další nemohl být ještě horší. Tak jaký ten nový rok vlastně bude?

31.12.2012 v 12:55 | Karma: 10,96 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

V Tbilisi pokračují protesty proti vládě, pochodu se zúčastnilo 50 tisíc lidí

11. května 2024  20:40

Ulicemi gruzínské metropole Tbilisi v sobotu prošlo asi 50 tisíc lidí při pokojném protestu proti...

Milion Čechů pije denně alkohol, adiktologové žádají více peněz od státu

11. května 2024

Premium Navýšit od vlády rozpočet o dalších 300–400 milionů korun ročně chce Asociace poskytovatelů...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rumunsko vozí gastarbeitery z Asie, lepí tak díry po vlastní migraci

11. května 2024

Premium Východobalkánská země to dělá chytřeji než západ Evropy: jde o gastarbeitery na smlouvy, nikoliv o...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...