Rasismus naruby? Zastavme to, dokud je čas...

Když se před časem objevila aféra tehdejšího starosty města Vsetína Jiřího Čunka, který nachal zbourat pavlačový dům v centru jemu svěřeného města a jeho obyvatelům zařídil bydlení zčásti ve vandaluvzdorných buňkách na okraji města, zčásti pak prodejem nemovitostí mimo katastr města Vsetína, nikdo patrně netušil, že do téměř do roka a do dne se objeví další aféra, ve které je zapletený člen horní komory Parlamentu České repubiky. Tentokrát byla odhalena starostka jednoho z ostravských městských obvodů a senátorka Liana Janáčková a především její nahrávka, ve které se vyjadřovala o části obyvatel svého obvodu. V obou případech se zvedla vlna kritiky ze strany romských aktivistů. Nepopírám, že některé výroky nebyly vhodné. Jaká je však pravda?

Začněme faktickým stavem věci v těchto dvou konkrétních lokalitách. Mariánské Hory, kde senátorka Janáčková léta letoucí starostovala (a po puči na radnici starostuje nanovo), jsou obvodem, kde procento nepřizpůsobivých občanů je krátce a prostě dosti vysoké. Vsetínský pavlačák byl sice prostorově menší lokalitou, avšak o to intenzivnější. Jakýkoliv starosta z jakékoliv strany či hnutí zde dříve nebo později bude konfrontován s realitou - a touto realitou je odpor ostatních, slušných občanů proti tomu, aby pro malou skupinku nepřizpůsobivých platila jiná pravidla, jiná práva a jiné povinnosti - právo neudržovat pořádek, právo omezovat a ohrožovat ostatní občany, právo nedodržovat hygienické normy, oproti tomu zbavení povinnosti platit odebrané zboží a využité služby. Starosta má v zásadě dvě možnosti - radikální zásah nebo nečinné přihlížení. Bude-li nečinně přihlížet, jednak výrazně snižuje možnost svého znovuzvolení, ale především hrozí eskalace problémů a jejich přerostení do "sousedské války". Provede-li radikální zásah, pak se vystavuje riziku kritiky ze strany různých salonních pseudohumanistů, kteří nikdy neměli tu čest zažít život vedle nepřizpůsobivých občanů. Ovšem u svých voličů, které zbaví nutnosti denně se setkávat se špínou, odpadky, zápachem, denně riskovat nákazu svých dětí různými chorobami, denně riskovat přepadení, u těch se stává hrdinou či alespoň dobrým starostou...

Obě kauzy, kdy starostové řešili v zásadě problém nepřizpůsobivých občanů a jejich neschopností a nechutí podrobit se zákonům a normám majority, a to ve prospěch oné slušné majority, se však staly něčím mnohem horším - kauzami s rasovým podtextem. V obou případech totiž byli onou nepřizpůsobivou minoritou místní Romové. Tímto aktem prohlášení za rasově motivované čistky se z jinak naprosto logických kroků starostů stalo obrovské politikům, na kterém se chtějí přiživit prakticky všichni romští a jiní pseudolidskoprávní aktivisté. Proč používám slovo pseudolidskoprávní? Je to jednoduché - tito ve snaze zviditelnit se hájí práva jedné skupiny obyvatel, přičemž žádají, aby tato práva tato skupina měla i za předpokladu, že práva jiné skupiny (navíc majoritní a dodržující zákony) budou potlačena. Jistě, rasismus je věc špatná a do moderní společnosti nepatří. Ovšem těžko vezmete lidem jejich letité zkušenosti. A tyto zkušenosti bohužel pro Romy nevyznívají dobře - a obvinit majoritu a dávat jí další a další viny za současnou situaci není ničím jiným než litím oleje do ohně.

Ovšem špatný vztah Čechů k Romům je způsoben i něčím jiným - mnozí Romové v postatě jakoukoliv potřebu a jakýkoliv problém řeší tak, že se pokouší obvinit každého jako krutého rasistu, který jim upírá jejich práva. Rasista je ten, kdo Roma nezaměstná (přestože nesplnil podmínky), kdo Romovi nedá sociální dávku (přestože na ni nemá nárok), kdo Roma nevpustí do hospody (přestože je to známý výtržník). Bohužel situace ve společnosti je taková, že na stranu žalujícího Roma se přidá poměrně silná proromská lobby, která nejednou protistranu semele jako kafemlejnek zrnka kávy. Zkuste jen vzpomenout vsetínskou kauzu - oni vystěhovaní mimo Vsetín byli neplatiči, kteří byli soudně vystěhovaní na ulici. Přesto Vsetín našel způsob, kterým jejich bydlení vyřešil. Pravda, žádný luxus, ale co by mnohé rodiny daly za to, kdyby jim Vsetín dal půjčku na takový domek, který by si poté pomalu opravili. Je nutné si uvědomit, že tito lidé neměli právní nárok naprosto na nic - kromě vyvedení na ulici. Přesto se v této souvislosti objevilo něco, co považuji za skandální - přirovnání tohoto vystěhování k deportacím do koncentračního tábora. Jistě, skutečně lze přirovnat věnování bydlení neplatiči s transportem nevinných lidí na smrt v plynové komoře. Styďte se!! Pozůstali po obětech by vám měli dát pár facek. Je ovšem nanejvýš zajímavé, že skandální výroky romských aktivistů zůstaly bez odezvy, zatímco Čunkův "vřed" a Janáčkové "plot s elektrikou" jsou propírány dnes a denně. A pokud chcete do očí bijící ukázky rasismu ze strany romské organizace - prosím, zde jsou... (pročtěte si podmínky)

http://www.romea.cz/index.php?id=detail&detail=2007_2706 http://www.romea.cz/index.php?id=servis/z2003_0047

Myslíte si, že někomu jinému by prošlo, aby stanovil jako podmínku to, že je uchazeč Rom, tedy v podstatě podmínku rasově diskriminující všechny ostatní? Já jsem přesvědčen, že nerom by se stanovením takové podmínky dostal do pěkné šlamastiky. Ne, v žádném případě nejsem rasista. Nesoudím lidi podle barvy kůže, nicméně také odmítám, aby si z barvy kůže někdo dělal výnosný byznys, který mu zajistí pohodlný bezpracný život. Jediným řešením je návrat ke kořenům Listiny základních práv a svobod. Ta hovoří jednoznačně - příslušnost k etniku nesmí být na škodu. Jinými slovy to ovšem znamená, že žádné etnikum nesmí mít více práv, ani více povinností. Učiňme tedy z Romů skutečně rovnoprávné občany. Nechtějme po nich více, než chceme sami po sobě. A nedávejme jim více než to, co dáváme sami sobě. Jedině pak se bude dát hovořit o rovnosti. Zastavme pozitivní diskriminace, dokud je ještě čas...

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Josef Myslín | středa 11.7.2007 11:17 | karma článku: 34,90 | přečteno: 2417x