Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč nelze vytvořit spravedlivou společnost...

Čas od času, před volbami je to poněkud častěji, z úst politiků či kandidátů na politiky vycházejí slova, která slibují konečně spravedlivou společnost. Experti na tuto činnost jsou politici levicoví (pravicoví politici většinou používají rétoriku racionálnější), přičemž často přidávají ještě slůvko sociální. Nuže, vězte, že respektuji názor každého, nicméně slib spravedlivé společnosti je slib, který NIKDO a NIKDY nemůže realizovat. Důvod je zcela prostý - pojem spravedlnost není objektivní, pojem spravedlnosti je naopak vysoce subjektivní. Jinými slovy - pro každého je spravedlnosti něco poněkud jiného.

Co je to spravedlnost? Jistě nejeden filosof se pokoušel na tuto otázku odpovědět. A jistě každý člověk se pokoušel o totéž. A faktem je, že co člověk, to názor na chápání spravedlnosti. Individualita, prožité zkušenosti, rodinné zázemí, věk, zdravotní stav, konkrétní situace... to vše a mnohem více se podílí na utváření individuálního názoru na pojem spravedlnost. Co je spravedlivé pro jednoho, je krajně nespravedlivé pro druhého. Například si představte rodinu oběti vraždy. Ani sebepřísnější trest nebude touto rodinou patrně vnímán jako spravedlivý. Svět spravedlnosti je světem nevyzpytatelným a právě proto, aby se v lidské společnosti vůbec dalo žít s elementární jistotou řádu, vzniklo právo - soupis zákonů, které upravovaly běh lidské společnosti. Právo vznikalo různou cestou - ať už nařízením panovníkači schválením parlamentem. Každopádně právo nemá se spravedlnosti jako takovou co dělat. Jistě, vždy existují lidé, kteří konkrétní právní normy považují za spravedlivé. Ale vždy existují lidé s názorem zcela opačným. Právo tedy definuje pouze řád a normy, ne objektivní spravedlnost.

Když jsem tedy ukázal, že objektivní spravedlnost neexistuje, ptám se, jak je tedy možné, že ji levicoví politici tak vehementně slibují? Chtějí snad své subjektivní pojetí spravedlnosti nazvat objektivním? Ani náhodou. Pojem spravedlnost je pouze a jen pojmem zástupným. A co zastupuje? Pojem výhodnost. Levice se neobrací k celému národu, levice se obrací především k těm, u kterých tuší, že je možné je snadno zmanipulovat a získat na svou stranu, k těm, kteří nevyžadují hluboký program, kvalitní koncepce, ale kteří vyžadují údernost a ráznost. Levice dobře zná žádosti svých voličů - starostlivý stát, služby využívané svými voliči, ale placené jinými, silně direktivní řízení, šikanu schopných lidí. A proto, v zájmu získání korýtka, toto vše prohlásí jako atributy spravedlivé společnosti. A naopak program pravice, sestavovaný na základě racionality, korektních argumentů a výpočtů, je označen jako krajně nespravedlivý. Jistě již rozuméte: pro voliče levice výhodné = spravedlivé, pro voliče levice nevýhodné = nespravedlivé. Pojem spravedlnosti je pouze zástěrka k tomu, aby jeden dostal své výhody (volič) a druhý své korýtko (levicový politik). Pokud by levice všechny své nápady uskutečnila, v žádném případě by nebyla vybudována spravedlivá společnost. A to jen a pouze pro subjektivitu spravedlnosti - spravedlivá společnost právě pro tuto subjektivitu nemůže existovat.

Oč tedy usilovat, když spravedlnost a spravedlivá společnost je utopií? O společnost funkční, založenou na racionálních základech a řízenou racionálním právem. Navíc právem rychle a efektivně vynutitelným. O společnost, kde pracovitost, schopnost, vzdělání, podnikavost či flexibilita budou klíčem k úspěchu, a kde tyto vlastnosti nebudou trestány ani dodatečným zdaněním, ani jinými dodatečnými povinnostmi. O společnost, kde naopak vlastnosti jako nepoctivost, lenost, neschopnost budou zárukou špatné životní úrovně. Spravedlnost sice krásně zní, ale dosáhnout jí nelze. Nechme si ji pouze jako líbivý ideál. Ale především - nedopusťme, aby někdo pojmem spravedlnost zajišťoval jednostrannou výhodnost pro kohokoliv.

 

Autor: Josef Myslín | středa 12.12.2007 11:53 | karma článku: 15,82 | přečteno: 1338x
  • Další články autora

Josef Myslín

Alexandrovci byli skvělí. A ty, pražská kavárno, mi můžeš (víš co)...

Jsme oba poměrně pracovně vytížení. Koncert Akademického sboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známého spíše pod názvem Alexandrovci, jsme si ovšem ujít nenechali. A rozhodně nelitujeme. A pražská kavárna nám může...

19.10.2015 v 9:06 | Karma: 39,71 | Přečteno: 2222x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

Mirko Němcová, jděte už konečně k čertu!

Vysoce nevážená paní Němcová, dlouho jsem váhal, neboť času rozhodně nemám nazbyt, notabene pak k tomu, abych se věnoval někomu, jehož politická kariéra je fakticky u konce a kdo jen zoufale kope kolem sebe v zoufalé snaze vrátit se na výsluní. Nicméně vaše poslední výroky týkající se prezidenta republiky a jeho plánované cesty do Moskvy jaksi způsobilo, že pohár mé trpělivosti přetekl. A já si našel čas potřebný k napsání tohoto otevřeného dopisu.

18.3.2015 v 8:00 | Karma: 48,64 | Přečteno: 39849x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

O 17. listopadu, pravdě, lásce, svobodě, demokracii a pokrytectví

Pětadvacet let. Čtvrt století. Děti, které se narodily v ten památný den, jsou již dospělé, mají dostudováno, mnozí mají slibně nastartovanou kariéru, jiní třeba neuspěli a jejich život je spíše o paběrkování. Takhle to holt v kapitalismu chodí. Někteří mají krásné rodiny, jiní jsou potřetí rozvedení. I takový je život a na tohle aktuální společenské zřízení moc vliv nemá. Dnes tedy máme státní svátek, všude jsou vyvěšeny naše krásné státní vlajky a mnozí oslavují. Já oslavovat nehodlám. Není co. A než někdo spustí litanie o tom, že jsem komunista, bolševik a obdivovatel Klémy Gottwalda, tak rovnou říkám, že děkuji soukolí dějin, že ukončilo tehdejší režim. A kdybych byl věřící, budu za tohle denně děkovat Bohu. Ale odmítám pokrytecky opomíjet, jak dnes, pětadvacet let po změně režimu, neustále klademe vinu za vše špatné těm minulým a jak se tu plíživě, tu otevřeně vracíme k praktikám, u kterých jsem si bláhově myslel, že spadly do propadliště dějin společně s minulým režimem.

17.11.2014 v 9:00 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Pane prezidente, děkuji Vám...

Vážený pane prezidente Klausi, zbývají poslední hodiny, kdy Vám přináleží toto oslovení. Zítra poprvé po více než dvou desítkách let nebude před vaším jménem oslovení značící vysokou ústavní funkci, ale budeme Vás oslovovat pouze občanským jménem, případně Vaším akademickým titulem profesor, byť jsem přesvědčen, že Vám více bude vyhovovat forma první. Osobně se Vám přiznávám, že mne Váš odchod z politiky mrzí, byť je odchodem řádným, očekávaným a neodvratným. Byť pochopitelně netuším, zda se případně do politiky hodláte vrátit, a to v jakékoliv pozici či funkci, dovoluji si Vám poděkovat za těch více než dvacet let práce pro Českou republiku a její občany.

7.3.2013 v 22:20 | Karma: 33,40 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Malé silvestrovské zamyšlení...

Rok se s rokem sešel a je tu opět poslední den v roce. Končí rok 2012 a na jeho místo se pomalu, ale neúprosně dere rok 2013. Na rok 2012 budeme mít různé vzpomínky. Někdo dobré, někdo špatné. Někomu se povedl životní úspěch, někdo byl povýšen, někdo se oženil, někdo se stal otcem či matkou, někdo poznal skvělé přátele. Naopak jiní byli propuštěni, jiní přišli o své nejbližší, jiní poznali, že přátelé jsou přáteli jen v dobré, nikoliv však ve zlém. Takový už je život. Minulost nezměníme, z minulosti se můžeme jen poučit. Žádný rok totiž nemůže být tak dobrý, aby ten další nemohl být lepší. A žádný rok nemůže být tak špatný, aby ten další nemohl být ještě horší. Tak jaký ten nový rok vlastně bude?

31.12.2012 v 12:55 | Karma: 10,96 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...