Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RR

rezjir

13. 12. 2007 17:25
pojem spravedlnosti

A vůbec spravedlivá společnost přece znamená, že zákony platí pro všechny stejně. Padni, komu padni.

0 0
možnosti
RR

rezjir

13. 12. 2007 17:24
A kde a kdy

který politik v posledních padesáti letech sliboval spravedlivou společnost? Prosím o konkrétní citaci.

0 0
možnosti

ehad

12. 12. 2007 15:45
Hele filozofe

co si radsi neco precist a ne jen rozumovat o kde cem ... Jak pojmu spravedlnost rozumi jini ? Jak se obsah toho pojmu vyvijel? Jak souvisi pravo a spravedlnost?

Tyhle zvasty jsou na prd .... :-/

0 0
možnosti

Bedrich

12. 12. 2007 14:41
Ano, pan autor opět

vymyslel jednu lekci "pravicového" dogmatizmu. Že právo a spravedlnost jsou dvě odlišné věci je známo dostatečně notoricky. Totéž, že nemůže existovat objektivní spravedlnost. Stejně tak nemůže existovat suchá voda.

Pravicový blábol zahalený do hezkých slovních obratů.

Ovšem, může existovat tak nespravedlivá společnost, že poruší sociální smír a pak ti všici Myslínové dostanou od těch deprivantů celkem dle nich spravedlivě přes držku. :-)

0 0
možnosti

Josef Myslín

12. 12. 2007 14:44
Re: Ano, pan autor opět

Pokud je vaším řešením kupovat si klid, mým řešením je extremisty potlačit. Vy si je prostě chcete koupit - tu máš a nedělej binec. Nekoupíme si stejně i zloděje?

Sociální smír je jedna z levicových frází, která ve skutečnosti znamená (v levicovém podání) koupení si potenciálních problémových lidí. To ovšem není a nemůže být trvalé řešení. Lidé se logicky ptají - proč problémoví se kupují místo řešení problémů.

0 0
možnosti

sims

12. 12. 2007 14:28
Pane Myslíne, trochu

jste mi nahrál - jsou spravedlivé vymoženosti našich politiků (srovnávám s možnostmi nás obyčejných občanů)Vždyť jsou pro ně tak vysoce výhodné! Oni přeci tu výhodnost považují za spravedlnost, jinak by se již dávno zastyděli a mnohých prebend by se zřekli. Spravedlnost je jednou ze sociálních principů, vedle solidarity, participace, subsidiarity.Vám se zdá spravedlivé, že my obyčejní občané (kteří vytvářejí finanční základnu státu) pobíráme okleštěné nemocenské dávky a naši politici si vesele pobírají plný plat ? To se Vám zdá spravedlivé? Jsem proti zneužívání nemocenských dávek, ale jsem proti jejich nadužívání. Mě vůbec nezajímá zda si naši poslanci nabrali drahé hypotéky na svá sídla a potřebují mít stálý příjem pro jejich splácení a další finanční hrátky.Vytvořila se nám zde nabubřelá feudální šlechta, která ztratila veškerou lidskou normálnost. Oni mají opravdu již strach pouze ze svého nezvolení.Jejich výhody nejsou skryty jen v nemocenských dávkách, o dalších víme také dost.

0 0
možnosti

Josef Myslín

12. 12. 2007 14:45
Re: Pane Myslíne, trochu

Ano, výhody politiků by měly být výrazně redukovány.

0 0
možnosti

karel

12. 12. 2007 13:58
Pravicové utopie

"O společnost, kde pracovitost, schopnost, vzdělání, podnikavost

či flexibilita budou klíčem k úspěchu..." Podobná společnost je téměř podobná utopie jako komunismus. Já nepochybuju, že spousta lidí se te´d bude cíti dotčena, ale podle mých zkušeností jsou pro úspěch v životě dnejdůležitější úplně jiné předpoklady, než ty vámi zmíněné. Když si projdu v hlavě své spolužáky ze základní, střední a vysoké školy a podívám se, kam do svých 35 let došli, tak vidím, že nejvíce nedoslíhli ti nejvzdělanější nebo nejpracovitější, nýbrž ti  - nejsilnější (osobnostně), nejodolnější a pak také ti, kteří vystudovali konjunkturní obory (především IT). Moje spolužačka R., která byla nejlepší studentkou celého gymnázia, sedí s dětmi v kterési arabské zemi. Můj spolužák F.  ze ZŠ je ředitelem velké firmy a jejím spolumajitelem. Sotva se vyučil, školu zcela ignoroval a do práce se taky nikdy moc nehnal. Zato vynikal v tom, jak do práce nahnat ty druhé, v tom má ostatně úspěchy dodnes¨...

0 0
možnosti

Josef Myslín

12. 12. 2007 14:46
Re: Pravicové utopie

Ale vždyť říkám - schopnost. To je hodně obecný pojem. I dravost, osobnostní síla, to vše je ukryto pod pojmem schopnost. Každý si musí vybrat i obor - nejde jen o to, co mě baví, ale co mě také uživí.

Jistě, že vždy budou hrát roli příbuzenské vztahy, tlačenka. Ale takové deformace by neměly vycházet přímo ze zákonů. 

0 0
možnosti

kiwi

12. 12. 2007 13:11
2

Nemyslim ze je treba spravedlnost zase az tak relativizovat. Spravedlnost je konkretni a jasny pojem s presne danym obsahem, napriklad rovnost pred zakonem, rovna sance ziskat vzdelani a uplatnit se ve spolecnost atd. Myslim ze pravicovi ideologove zapominaji na vydobytky nasi zapadni civilizace. Spravedlnost nerovna se rovnost, protoze lide lide si nejsou rovni svymi schopnostmi, svym puvodem atd., ale spravedlnost rovna se stejne postaveni pred zakonem.

0 0
možnosti

Josef Myslín

12. 12. 2007 13:13
Re: 2

Jenže právě ne každý si jako spravedlnost představuje rovnost před zákonem. Rovnost před zákonem je rovnost před zákonem. Ta je zcela objektivní. Ale slučovat to se spravedlností podle mě není správné. Protože někdo se klidně vzdá rovnosti před zákonem a spravedlnost vnímá jako možnost mít se stejně dobře jako jeho soused.

0 0
možnosti

Jiří

12. 12. 2007 12:37
Cituji autora

 Pojem spravedlnost je pouze a jen pojmem zástupným. A co zastupuje? Pojem výhodnost.

Nevím - to je jeho pojetí spravedlnosti. Nebo to, za co spravedlnost vydává levice?

Ano, s autorem souhlasím, pojem sociální spravedlnost je nesmysl. Míní se tím rovnostářství - a to není spravedlivé. I komunisti říkali - každému podle jeho práce. A rozlišovat v odměnování uměli.

Spravedlivá společnost je o něčem jiném, než o rovnostářství či sociálním zabezpečení. Jde o dodržování práv lidí, dodržování zákonů, rovnost před zákonem - ne jen na papíře. Pro mě to je jasně definovaný pojem, s výrazným obsahem. Naproti tomu není nic spravedlivého natom podporovat různé flákače, lidi kteří nechtějí pracovat. Péče o postižené, invalidy, nemocné, přestárlé apod. - co se těm lidem poskytuje, není věcí spravedlnosti, ale dobré vůle, sociálního cítění, solidarity. Ale pojem spravedlnosti se tady moc nehodí. Spravedlivá soutěž - pro všechny stejné podmínky, to je dobrá definice.

0 0
možnosti

Josef Myslín

12. 12. 2007 12:43
Re: Cituji autora

Spravedlnost skutečně (dle mého názoru) nelze definovat objektivně. To, co vy popisujete, nazývám fungujícím právním řádem se stejným přístupem ke každému jednotlvici. Nicméně za spravedlivé to každý považovat nebude.

Někdo může říci - je spravedlivá soutěž se stejnými podmínkami. A jiný může oponovat - já nemám stejnou výchozí pozici a spravedlivé je mě trochu zvýhodnit.

Pokud jde o zástupný pojem - to levice nazývá spravedlností ty prvky, které pouze nabízí jako výhodné pro své voliče.

0 0
možnosti

m.l.

12. 12. 2007 12:06
ad levice

Jenže levice slibuje sociální spravedlnost, nikoliv spravedlnost :-) to jsou úplně různé věci :-)))

0 0
možnosti
  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...