Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pomáhejme nejprve doma!!

Neštěstí bohužel nechodí po horách, ale po lidech. A tak se skoro denně dozvídáme, kde se zase objevily rozsáhlé záplavy, kde udeřila tsunami, kde hurikán, kde spadl most, kde krupobití zničilo úrodu, kde zuří válka, kde... A tak by se dalo pokračovat snad do nekonečna. A téměř okamžitě po záběrech inkriminovaného místa postiženého pohromou se vyrojí různé nevládní neziskové organizace pořádající různé sbírky, které mají dotyčným nějakým způsobem  pomoci. Ne, v žádném případě nechci říci, že je na tom něco špatného. Ale - položím otázku - neměli bychom si napřed vyřešit domácí problémy a zajistit, aby ti, kdo potřebují pomoc u nás doma, byli uspokojeni a bylo jim pomoženo? A věřte mi, že takových lidí je u nás stále více než je záhodno... 

Dívejte se kolem sebe! Já to činím a vidím spoustu lidí, kteří mají různé problémy. A přitom mnohé z těchto problémů mají jen a pouze proto, že jsme něco neudělali. V České republice je velké množství lidí, kteří jsou z různých důvodů odkázáni například na invalidní vozíček. Žijí mezi námi a přesto se musejí potýkat s mnoha omezeními. A tato omezení jsou přitom jen a pouze technického charakteru - takový nástup do dopravního prostředku, návštěva mnohých úřadů či pouhý přechod cesty z jedné strany na druhou - to vše může pro vozíčkáře být noční můrou a problémem, který může zvládnout jen s pomocí ochotného spoluobčana. Jistě, máme si pomáhat a taková pomoc patří k záslužným lidským činům. Ovšem většina vozíčkářů by spíše než lidskou pomoc ocenila, kdyby byly provedeny úpravy, které by jim překážku umožnily překonat vlastními silami (srovnejte si to s mnoha zdravými, jejichž životním krédem je neudělat nic, co za ně může udělat někdo jiný). Získají tak pocit soběstačnosti, roste jejich sebevědomí. Kde je problém? Nejsou peníze potřebné k přebudování budov na bezbariérové, případně na nízkopodlažní tramvaje či nájezdy na chodníky.

Ovšem nejsou to jen vozíčkáři, kdo potřebují naši pomoc. Už mnohokrát byla v televizi či jiným médiích avizována sbírka pro (většinou) děti, které nutně potřebovaly lékařský zákrok v zahraničí, zákrok, který české zdravotní pojišťovny nehradí. Nikdy bych se nechtěl dostat do situace, kdy život mého dítěte záleží jen na tom, zda dokážu "vyžebrat" dost peněz. Neskutečné ponížení, neskutečný stres a strach, to je to, co musejí rodiče a další blízcí prožívat. Jako by nestačilo samotné utrpení, které nemoc do rodiny přináší. Kdo poznal, ví, o čem mluvím, kdo nepoznal, přeji mu, aby to tak i zůstalo. Operace přitom nejsou až tak drahé - pro stát či zdravotní pojišťovnu není několik milionů žádný balík. Ovšem pro jednotlivce, a to i se slušným příjmem, je to neřešitelný problém, umocněný často výraznou časovou tísní. Kde je problém? Nejsou peníze potřebné k tomu, aby se bez potíží dalo zajistit operace či jakoukoliv jinou potřebnou léčbu všem potřebným.

Jsou nemoci, které jsou závažné a na pacientovi zanechávají výrazné stopy, ať již fyzické či psychické. Zdravý člověk se vám před očima mění, až se z něj stane člověk plně závislý na pomoci okolí, člověk neschopný se o sebe postarat, člověk, který dokonce nezvládá ani základní úkony. A přesto jsou mezi námi lidé, kteří odmítají dát svého blízkého do různých ústavů a rozhodnou se, že se o něj postarají. Je to práce nelehká, navíc přinášející výrazné utrpení. A co více, jedná se o stav často na mnoho let a dotyční lidé obětují podstatnou část svého vlastního života, obětují svou seberealizaci, obětují své zájmy. Tato ohromná oběť však kromě strádání duševního přináší také strádání finanční - příspěvky těmto lidem jsou výsměchem, neskýtají ani základní možnosti pro důstojný život pečovatele. A co více, až přijde čas a pečovatel se dostane do věku, kdy je normální požádat si o starobní důchod (už tento termín sám je ponižující, nemyslíte), je mu důchod vyměřen z velmi nízkého přijmu - je tedy velmi nízký. Dotyčného tak nečeká blažené a důstojné stáří, ale živoření. Kde je problém? Nejsou peníze potřebné k tomu, abychom pečovatelům a nemocným zajistili vše potřebné.

Peníze, které ročně stát vydá za humanitární pomoc cizím státům, jdou do miliard. Za soukromé dárce mluvit nemohu, peníze jsou jejich a já mohu pouze říci, že osobně bych pomohl doma. Ale za stát mluvit mohu, tyto peníze jsou veřejné a mají sloužit veřejnému blahu. A přestože mi může být obětí záplav, tsunami či války, případně nemocných dětí z Iráku či Kosova, líto, to je asi tak vše, co mohu říci. My sami máme potřebné a na prvním místě chci pomoci jim. Opravdu je někdo takový cynik, aby s chladnou hlavou poslal naše peníze do ciziny a tady se s chladnou hlavou díval na to, jak žijí zdejší potřební? Ovšem chápu, že taková pomoc je více vidět. Ovšem je to o prioritách. Máme dvě možnosti - buď budeme podporu dělat okázale a pro svět nebo budeme podporu dělat pro své blízké, sousedy a spoluobčany...

Volím druhou možnost...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Myslín | středa 15.8.2007 8:50 | karma článku: 16,89 | přečteno: 903x
  • Další články autora

Josef Myslín

Alexandrovci byli skvělí. A ty, pražská kavárno, mi můžeš (víš co)...

Jsme oba poměrně pracovně vytížení. Koncert Akademického sboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známého spíše pod názvem Alexandrovci, jsme si ovšem ujít nenechali. A rozhodně nelitujeme. A pražská kavárna nám může...

19.10.2015 v 9:06 | Karma: 39,71 | Přečteno: 2222x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

Mirko Němcová, jděte už konečně k čertu!

Vysoce nevážená paní Němcová, dlouho jsem váhal, neboť času rozhodně nemám nazbyt, notabene pak k tomu, abych se věnoval někomu, jehož politická kariéra je fakticky u konce a kdo jen zoufale kope kolem sebe v zoufalé snaze vrátit se na výsluní. Nicméně vaše poslední výroky týkající se prezidenta republiky a jeho plánované cesty do Moskvy jaksi způsobilo, že pohár mé trpělivosti přetekl. A já si našel čas potřebný k napsání tohoto otevřeného dopisu.

18.3.2015 v 8:00 | Karma: 48,64 | Přečteno: 39849x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

O 17. listopadu, pravdě, lásce, svobodě, demokracii a pokrytectví

Pětadvacet let. Čtvrt století. Děti, které se narodily v ten památný den, jsou již dospělé, mají dostudováno, mnozí mají slibně nastartovanou kariéru, jiní třeba neuspěli a jejich život je spíše o paběrkování. Takhle to holt v kapitalismu chodí. Někteří mají krásné rodiny, jiní jsou potřetí rozvedení. I takový je život a na tohle aktuální společenské zřízení moc vliv nemá. Dnes tedy máme státní svátek, všude jsou vyvěšeny naše krásné státní vlajky a mnozí oslavují. Já oslavovat nehodlám. Není co. A než někdo spustí litanie o tom, že jsem komunista, bolševik a obdivovatel Klémy Gottwalda, tak rovnou říkám, že děkuji soukolí dějin, že ukončilo tehdejší režim. A kdybych byl věřící, budu za tohle denně děkovat Bohu. Ale odmítám pokrytecky opomíjet, jak dnes, pětadvacet let po změně režimu, neustále klademe vinu za vše špatné těm minulým a jak se tu plíživě, tu otevřeně vracíme k praktikám, u kterých jsem si bláhově myslel, že spadly do propadliště dějin společně s minulým režimem.

17.11.2014 v 9:00 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Pane prezidente, děkuji Vám...

Vážený pane prezidente Klausi, zbývají poslední hodiny, kdy Vám přináleží toto oslovení. Zítra poprvé po více než dvou desítkách let nebude před vaším jménem oslovení značící vysokou ústavní funkci, ale budeme Vás oslovovat pouze občanským jménem, případně Vaším akademickým titulem profesor, byť jsem přesvědčen, že Vám více bude vyhovovat forma první. Osobně se Vám přiznávám, že mne Váš odchod z politiky mrzí, byť je odchodem řádným, očekávaným a neodvratným. Byť pochopitelně netuším, zda se případně do politiky hodláte vrátit, a to v jakékoliv pozici či funkci, dovoluji si Vám poděkovat za těch více než dvacet let práce pro Českou republiku a její občany.

7.3.2013 v 22:20 | Karma: 33,40 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Malé silvestrovské zamyšlení...

Rok se s rokem sešel a je tu opět poslední den v roce. Končí rok 2012 a na jeho místo se pomalu, ale neúprosně dere rok 2013. Na rok 2012 budeme mít různé vzpomínky. Někdo dobré, někdo špatné. Někomu se povedl životní úspěch, někdo byl povýšen, někdo se oženil, někdo se stal otcem či matkou, někdo poznal skvělé přátele. Naopak jiní byli propuštěni, jiní přišli o své nejbližší, jiní poznali, že přátelé jsou přáteli jen v dobré, nikoliv však ve zlém. Takový už je život. Minulost nezměníme, z minulosti se můžeme jen poučit. Žádný rok totiž nemůže být tak dobrý, aby ten další nemohl být lepší. A žádný rok nemůže být tak špatný, aby ten další nemohl být ještě horší. Tak jaký ten nový rok vlastně bude?

31.12.2012 v 12:55 | Karma: 10,96 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

V kulturistice jsem srdcařka. Hejtři mi pomohli k popularitě, říká Mikulcová

11. května 2024  17:56

Seriál Ke kulturistice se Věra Mikulcová dostala náhodou, když jí lékař řekl, že je obézní a musí...

Čína chce povinný vojenský výcvik pro studenty. Armáda nemá dost lidí

11. května 2024  17:34

Čína hodlá zavést novou legislativu, která by stanovila povinný vojenský výcvik pro středoškoláky a...

Už žádné pálení triček. V Evropě se těch nenošených vyhodí až 32 milionů

11. května 2024  16:22

Neprodaná zcela nová trička nebo mikiny často končí na skládkách. Výrobce uložení na skládce vyjde...

Rusko je ničivá síla, nespokojí se jen s částí Ukrajiny, myslí si Pavel

11. května 2024  16:15

Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá jen část Ukrajiny, je přesvědčen český...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...