Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pane Paroubku, zkuste konečně tvořit, nejen bořit...

Že ČSSD nesouhlasí s reformami, které připravuje koaliční vláda, je vcelku pochopitelné a osobně jsem přesvědčen, že k údivu by měl být spíše opak než současná realita. Program sociálních demokratů je zkrátka odlišný od programu demokratů občanských, kteří v současné době mají největší kontingent ve sněmovně i ve vládě. To je naprosto legitimní, ba přímo nutné v systému, který se chce označovat jako systém politické plurality. Strany nabízí, voliči volí, vítěz vládne... do dalších voleb, kdy přijde zúčtování. Z tohoto pohledu je zcela normální, že sociální demokraté či komunisté vládu kritizují a chovají se tak jako normální standardní opozice. Co je ovšem zarážející, je způsob této kritiky a především naprostá programová prázdnota opozice.

Dnes vyšel na internetu článek s názvem "ČSSD: Až budeme u moci, reformu zrušíme", ve kterém předseda Paroubek vytrubuje do světa, že pokud v příštích volbách zvítězí, všechny reformy, které se ODS podaří prosadit, zruší a navrátí vše do původního, tedy dnešního stavu. Ani slovo o tom, jaké změny ve společnosti chystá Paroubkova strana. No ovšem, ona žádné změny nechystá. Obrovský deficit rozpočtu, hroutící se důchodový systém, nespravedlivý a neefektivní sociální systém, předlužené zdravotnictví - nic z toho ČSSD nezajímá. Voličům ČSSD současný stav vyhovuje a tudíž je programem ČSSD udržet současný stav za každou cenu, ať to stojí, co to stojí, hlavně že jsme u koryta.

Samozřejmě, program ODS nemusí každému vyhovovat. Ale ODS něco dělá, něco formuluje, něco předkládá. Něco, o čem je možné diskutovat a nakonec říci souhlasím či nesouhlasím. Obě stanoviska jsou přijatelná. Ovšem ČSSD nepředkládá nic, jen kritizuje vše okolo sebe a demonstruje absenci jakéhokoliv svého programu, jakékoliv své vize. Stačí si vzpomenout na programy ODS a ČSSD před volbami - program ODS byl shrnut v mnohostránkové publikaci, kde byl podrobně rozebrán a rozpracován. Každý si mohl přečíst, co ODS chystá, a poté se rozhodnout (samozřejmě, dnes jsme v koalici, navíc nevětšinové, tudíž realita je bohužel jiná). A program ČSSD? Žádný nebyl. Programem ČSSD byly líbivé věty typu - "Zajistíme ...", přičemž za tři tečky si můžete doplnit různé bláboly typu "jistoty pro všechny", "spravedlivé daně", "bezplatné školství a zdravotnictví" a jiné. Nebudu rozebírat to, že už ony věty byly snůškou utopických neproveditelných slibů, neb zadarmo nic není, alespoň ne pro všechny - někdo platit musí. Mě zajímá to, že sociální demokraté se ani nepokoušeli říci, jak chtějí své sliby vyplnit. O programu komunistů nebudu ani hovořit.

 A vlastně to ani říkat nemuseli - sociálnědemokratické řešení je všem známo. Sociální demokrat a ještě spíše komunista nepotřebuje nic vytvářet - těmto lidem stačí, že někdo jiný něco vytvoří. Sociální demokrat poté najde způsob, jak jej donutit, aby velkou část toho musel odevzdat. A sociální demokrat má poté zdroje (známý to výrok expremiéra a současného eurobyrokrata Špidly - "zdroje jsou" - v kapsách daňových poplatníků) k naplňování tužeb a žádostí svých voličů. A kdyby bylo snad zdrojů málo? No problem, vždy se dají zvýšit daně ty či ony. Stačí všude do světa křičet o podnikatelích jako lumpech a zlodějích, veškeré bohatství se nazve jako nakradené či získané z krve a potu pracujícího lidu, osolí se to špetkou kydů o solidaritě a soudržnosti a voliči socdem či komunistů, s hladinou závisti a nenávisti na bodu varu, jsou bez sebe, jak za ně jejich politici bojují. A halasně oslavují každé opatření, které ty nechutné bohatce a vykořisťovatele rozdrtí. A na stejné rétorice je založena i celá kritika sociálních demokratů na účet vlády - reformy jsou asociální, poškodí chudé, zato zvýhodní bohaté. Opět štvaní proti bohatým, opět využití nejnižších pudů, zejména pak závisti.

Co čekat od sociálních demokratů, zejména pak pod panem Paroubkem. Ten si z konfrontací udělal slušnou živnost, osočuje kdekoho, přičemž důvod se vždy najde. A zcela zapomněl na to, že politika není jen o to, kdo lépe setře soupeře, kdo více zakřičí či kdo bude větší hulvát. Politika je také (a především) o tom, kdo co této zemi nabídne. Vy jste, pane Paroubku, zatím nabídl jen kritiku, případně řešení založené na využití závisti a nenávisti. Zkuste chvíli přemýšlet o tom, jak celkové vytvořené bohatství zvýšit, ne jen o tom, jak jej po vytvoření přerozdělit... zkuste chvíli přemýšlet, jak reformu provést, ne jen o tom, jak jiným navrženou reformu smést ze stolu...  zkuste také chvíli jednat jako státníci, ne jako socialisté, kteří hledí jen na to, co je dnes, ale kteří kašlou na budoucnost... zkuste také někdy tvořit, ne jen bořit...

Autor: Josef Myslín | pátek 10.8.2007 17:55 | karma článku: 32,06 | přečteno: 1585x
  • Další články autora

Josef Myslín

Alexandrovci byli skvělí. A ty, pražská kavárno, mi můžeš (víš co)...

Jsme oba poměrně pracovně vytížení. Koncert Akademického sboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známého spíše pod názvem Alexandrovci, jsme si ovšem ujít nenechali. A rozhodně nelitujeme. A pražská kavárna nám může...

19.10.2015 v 9:06 | Karma: 39,71 | Přečteno: 2222x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

Mirko Němcová, jděte už konečně k čertu!

Vysoce nevážená paní Němcová, dlouho jsem váhal, neboť času rozhodně nemám nazbyt, notabene pak k tomu, abych se věnoval někomu, jehož politická kariéra je fakticky u konce a kdo jen zoufale kope kolem sebe v zoufalé snaze vrátit se na výsluní. Nicméně vaše poslední výroky týkající se prezidenta republiky a jeho plánované cesty do Moskvy jaksi způsobilo, že pohár mé trpělivosti přetekl. A já si našel čas potřebný k napsání tohoto otevřeného dopisu.

18.3.2015 v 8:00 | Karma: 48,64 | Přečteno: 39849x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

O 17. listopadu, pravdě, lásce, svobodě, demokracii a pokrytectví

Pětadvacet let. Čtvrt století. Děti, které se narodily v ten památný den, jsou již dospělé, mají dostudováno, mnozí mají slibně nastartovanou kariéru, jiní třeba neuspěli a jejich život je spíše o paběrkování. Takhle to holt v kapitalismu chodí. Někteří mají krásné rodiny, jiní jsou potřetí rozvedení. I takový je život a na tohle aktuální společenské zřízení moc vliv nemá. Dnes tedy máme státní svátek, všude jsou vyvěšeny naše krásné státní vlajky a mnozí oslavují. Já oslavovat nehodlám. Není co. A než někdo spustí litanie o tom, že jsem komunista, bolševik a obdivovatel Klémy Gottwalda, tak rovnou říkám, že děkuji soukolí dějin, že ukončilo tehdejší režim. A kdybych byl věřící, budu za tohle denně děkovat Bohu. Ale odmítám pokrytecky opomíjet, jak dnes, pětadvacet let po změně režimu, neustále klademe vinu za vše špatné těm minulým a jak se tu plíživě, tu otevřeně vracíme k praktikám, u kterých jsem si bláhově myslel, že spadly do propadliště dějin společně s minulým režimem.

17.11.2014 v 9:00 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Pane prezidente, děkuji Vám...

Vážený pane prezidente Klausi, zbývají poslední hodiny, kdy Vám přináleží toto oslovení. Zítra poprvé po více než dvou desítkách let nebude před vaším jménem oslovení značící vysokou ústavní funkci, ale budeme Vás oslovovat pouze občanským jménem, případně Vaším akademickým titulem profesor, byť jsem přesvědčen, že Vám více bude vyhovovat forma první. Osobně se Vám přiznávám, že mne Váš odchod z politiky mrzí, byť je odchodem řádným, očekávaným a neodvratným. Byť pochopitelně netuším, zda se případně do politiky hodláte vrátit, a to v jakékoliv pozici či funkci, dovoluji si Vám poděkovat za těch více než dvacet let práce pro Českou republiku a její občany.

7.3.2013 v 22:20 | Karma: 33,40 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Malé silvestrovské zamyšlení...

Rok se s rokem sešel a je tu opět poslední den v roce. Končí rok 2012 a na jeho místo se pomalu, ale neúprosně dere rok 2013. Na rok 2012 budeme mít různé vzpomínky. Někdo dobré, někdo špatné. Někomu se povedl životní úspěch, někdo byl povýšen, někdo se oženil, někdo se stal otcem či matkou, někdo poznal skvělé přátele. Naopak jiní byli propuštěni, jiní přišli o své nejbližší, jiní poznali, že přátelé jsou přáteli jen v dobré, nikoliv však ve zlém. Takový už je život. Minulost nezměníme, z minulosti se můžeme jen poučit. Žádný rok totiž nemůže být tak dobrý, aby ten další nemohl být lepší. A žádný rok nemůže být tak špatný, aby ten další nemohl být ještě horší. Tak jaký ten nový rok vlastně bude?

31.12.2012 v 12:55 | Karma: 10,96 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...