Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pane Bartoško, už ani korunu z našich daní...

Kdo sleduje veřejné dění, jistě si stačil všimnout mediální války mezi ministrem kultury Jehličkou a takzvanými umělci. Oč jde? O peníze, o co jiného může jít, když se někdo hádá. Zkrátka a dobře, veřejné finance jsou ve špatném stavu a tak vláda dělá to, co dělat musí, šetří a škrtá. A pokud je vláda slušná, tak musí šetřit všude. V tomto ohledu vláda slušnost předvedla, mimo jiné snížila rozpočet ministerstva kultury a pro pana Jehličku z toho vyplynul nesnadný úkol - rozhodnout, kde bude škrtat. A on se rozhodl, že do toho šlápne... šlápnul... některým lidem na kuří oko. A mezi těmi lidmi na prvním místě panu Bartoškovi, toho času prezidentu Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. A tak se tento pán rozhodl vyhlásit ministru Jehličkovi válku...

Panu Bartoškovi se totiž velmi nelíbí, že by měl přijít o třicetimilionovou dotaci, kterou ministerstvo každoročně posílá na potřeby festivalu. Ovšem já se ptám, zda by MFF ve Varech vůbec měl dostávat jakoukoliv dotaci (i kdyby peněz bylo dostatek, jakože tohle nehrozí ani omylem). Opravdu mají veřejné peníze sloužit k tomu, aby rádobycelebrity mohly bydlet v luxusním grandhotelu Pupp, pojídat humry v majonéze a popíjet pravé šampaňské, to vše na VIP večírcích, kam nezvaným vstup jest zapovězen? Abyste pochopili - nemám nic proti bydlení v Puppu, nemám nic proti humrům v majonéze, nemám nic proti pravému šampaňskému a dokonce nemám nic ani proti VIP večírkům. Jen je jaksi nehodlám platit, a to ani přímo, ze své kapsy, ani nepřímo, prostřednictvím dotací z peněz daňových poplatníků. Pokud si tedy kdokoliv dokáže vydělat na tyto požitky a touží po nich, nechť si je dopřeje.

Docela mě baví páně Bartoškova slova o tom, že když dát nechtějí, ať nedají, ať si to klidně utopí v malých akcích, o kterých nikdo neví. Pane Bartoško, právě k tomu mají sloužit státní dotace, k tomu, aby se podpořily menší akce, které nemají na monstrózní reklamu za statisíce a které nemají hojnou účast celebrit, které jsou cosi jako magnet na peníze. Asi si, pane Bartoško, neumíte představit, že i tyto akce jsou potřebné, že i tyto akce mohou někoho pobavit, někomu udělat radost, někoho kulturně obohatit. A že tyto akce na rozdíl od vašeho monstrpodniku často nejsou koncipovány jako podnikání za účelem zisku, tudíž jiná možnost, jak je uspořádat, je poskytnout dotaci. Samozřejmě, přeji vám zisk a přeji si, abyste ze svého zisku platil co nejnižší daně a abyste při podnikání nenarážel na byrokratické překážky. Ale chcete-li podnikat, naučte se podnikat za své (s možností vysokého zisku i rizikem totálního bankrotu), protože my daňoví poplatníci nemáme důvod někomu podnikání dotovat. Dotovat by se měly nepodnikatelské aktivity, zejména ty, které přinášejí dlouhodobější výsledky a přínosy...

Uvedu jednoduchý příklad. Kdyby fotbalový oddíl, ve kterém jsem léta hrával, dostal dotaci ve výši jedné desetiny roční dotace MFF (a nikoliv ročně, ale jednorázově), mohli bychom konečně dobudovat a opravit náš zanedbaný sportovní areál tak, aby poskytoval důstojné sportovní vyžití pro desítky a stovky dětí a mládežníků a desítky dospělých. Klubů jako je ten náš jsou po republice stovky, ne-li tisíce. Za oněch třicet "mega" by mohl stát každý rok podpořit deset z nich výše uvedenou částkou.  Stejně tak existují mnohé další zájmové kroužky, kluby a spolky s jistě bohulibějším účelem než filmový festival. Jistě, taková dotace by nebyla vidět jako Bartoškův festival a různí lidé by se nemohli mediálně prezentovat, ale fakt, že areál by zajistil sportovní vyžití, tudíž prevenci sociálněpatologických jevů a dlouhodobou práci s mládeží s výchovným efektem, je pro mě mnohem důležitějším argumentem pro poskytnutí dotace z VEŘEJNÝCH zdrojů. Na konci odstavce si neodpustím jízlivou poznámku. Poměrně často v televizi vídáme zprávy o tom, jak lidé s různým zdravotním omezením prosí o peníza na potřebnou operaci či kompenzační pomůcky, nehrazené ze zdravotního pojištění. A stát jim s naprostým klidem říká - ne, nejsou peníze. Není v takovém případě chucpe podporovat jakékoliv soukromé podnikání z veřejných zdrojů?

Takže, pane Bartoško, zbraně zpátky do pouzdra, ukončit válku s ministrem a jděte shánět peníze pro filmový festival, budete je potřebovat. Kdo ví, třeba se najdou další sponzoři, případně oslovte ty, kteří festival navštěvují... A smiřte se s tím, že doba, kdy jste považoval dotaci za nárok, je prostě pryč.

Autor: Josef Myslín | úterý 31.7.2007 12:07 | karma článku: 47,33 | přečteno: 16148x
  • Další články autora

Josef Myslín

Mým odborům

Vážení a milí odboráři, do naší vlasti přišlo jaro a s ním přichází i vaše tradiční protestní akce. Váš velký den přijde již zítra. Již jediný den vás dělí od toužebně očekávaného výletu do hlavního města Prahy. Jdete oprávněně protestovat proti opravdu špatné vládě. Ale mnozí vás nemají rádi a povídají o vás takové nepěkné věci, že jsem se rozhodl, že se vás veřejně zastanu. Zasloužíte si to, bojujete za nás, za obyčejné lidi, za lidi práce.

20.4.2012 v 14:20 | Karma: 33,84 | Přečteno: 1826x | Diskuse| Společnost

Josef Myslín

V Terezíně byla bída a hlad. U nás je blahobyt...

Historia magistra vitae. Historie je učitelkou života. Nebo by tomu tak alespoň být mělo. Měli bychom být schopni sebereflexe a měli bychom být schopni poučit se z minulosti, z minulých úspěchů stejně jako z minulých neúspěchů. A měli bychom se naučit vážit slova. Dnes a denně slýchám z úst svých spoluobčanů (s prominutím) žvásty o tom, jak je ta či ona vláda chce uvrhnout do bídy, jak jim chce způsobit hlad. A co více, poslední dobou stále více slyším o snahách vlády zahájit genocidu českého národa. S možná stejnou frekvencí pak slýchávám od pseudohumanistů a havlistů rádobyodborné cinty o ghettech či transportech. Aby bylo jasno, tato vláda má mé sympatie asi stejně jako osina v zadní části těla. Ale ta slova, která slýchávám, považuji v lepším případě za rouhání, v horším pak za pohrdání těmi, kdož opravdu mohou tvrdit, že bídu, hlad, genocidu, ghetta a transporty zažili. K napsání tohoto článku mne inspirovala návštěva ghetta (skutečného ghetta) v Terezíně, neboť právě tam má každý možnost alespoň vzdáleně poznat pravý smysl výše uvedených slov.

23.8.2011 v 11:25 | Karma: 18,18 | Přečteno: 1311x | Diskuse| Společnost

Josef Myslín

K(s)indl na akademické půdě

Není dne, abychom nebyli konfrontováni se skutečností, že plzeňský právnický skandál je ještě větší ostuda, než jsme si mysleli předcházejícího dne. Nejprve "malichernost" v podobě opsané Tomažičovy disertace. Pak nějaké ty nesrovnalosti v několika rigorózních řízení. A dnes? Dnes víme, že v Plzni řádila skutečná mafie, která prostřednictvím akademických titulů a členství v různých orgánech roztahovala svá chapadla jako chobotnice. Dnes můžeme říci, že se této mafii v podstatě povedlo, co zamýšlela. K(s)indl zaplevelil justici, státní aparát i politiku. Pro případné politické fanatiky - napříč stranami. Ještě jedna věc se těmto výtečníkům povedla. Již tak nízkou víru v morálku a čestnost zašlapali sto sáhů pod zem. A bohužel, s následky tohoto marasmu se v akademickém světě budeme potýkat ještě hodně dlouho.

17.10.2009 v 8:02 | Karma: 33,96 | Přečteno: 2442x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Jak ze mě udělali extremistu...

Bulvární média a média zveřejňující různý pokleslý obsah ze zásady nesleduji. Spekulace, konspirace a snaha být za každou cenu proti něčemu jaksi není mým stylem. Včera mi však byl poslán skutečně pokleslý článek, bohužel týkající se mé osoby. Víte, ono kdyby se týkal jen mé osoby, zasmál bych se, řekl bych si něco o hlupácích, kteří nemají co pořádného dělat, a šel bych si po své práci, které mám skutečně dostatek. Ale ten článek se (bohužel) je mé osoby netýkal. Ten článek se pokoušel diskreditovat stranu, jíž jsem členem, jíž jsem představitelem a kterou považuji za skutečnou pravicovou alternativu pro tuto zemi. A mimo jiné se tento článek pokoušel diskreditovat slečnu, kterou znám, které si vážím a kterou považuji za svou kamarádku. A proto nemohu jen mávnout rukou. Nemohu.

31.5.2009 v 14:25 | Karma: 29,05 | Přečteno: 4026x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

O školném a potřebě reformy vzdělávacího systému

Již mnohokrát jsem při různých příležitostech, na různých místech, v různé společnosti sdělil svou myšlenku, že mi není cizí stav, kdy se student nějakým způsobem podílí na financování svého studia. Možná bych tedy nyní měl jásat nad tím, že se o zavedení školného (zápisného, studovného, či jak se to nazve) velmi vážně uvažuje. Ne, jásat nebudu, ba co více, jsem znepokojen nad způsobem uvažování politických elit. Pokud si totiž někdo myslí, že budeme konkurovat cenou výrobní pracovní síly, pak je naivní nebo disponuje nižším inteligenčním kvocientem. Pro Českou republiku je jediná alternativa blahobytu - znalostní společnost, založená na vzdělání. A to, jakým způsobem se současní politici na školství dívají, je přímým ohrožením budoucího vývoje vzdělanosti v této zemi. Stát chce, aby se na vzdělávání nemusel podílet, na druhou stranu se nezdráhá vzdělané lidi odírat v podobě vysokých daní a odvodů. Ne, přátelé, tudy cesta nevede...

19.5.2009 v 11:00 | Karma: 15,35 | Přečteno: 1569x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...