Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
A

ac97v2

19. 5. 2009 13:15
Nic proti,

ale doufám, že by ti co už mají dostudováno také byli ochotni doplatit dodatečně školné. Sami většinou studovali "zadarmo", ale budoucím studentům dopřejí školné. On bude asi každý mladý člověk kolem 19 let uvědomělý a ochoten se zadlužit na desítky tisíc za studium, zvlášť pokud pochází z rodiny, která zrovna penězi neoplývá a školné je pro ně závratná částka, kterou by raději viděli na financování bydlení aby se osamostatnili. Proč raději nesnížit dávky nemakačenkům a ušetřené peníze neinvestovat do vzdělání (samozřejmě ne do každého pseudooboru). Když školné, tak to by se také také recipročně musely snížit přímé daně nebo odvody, ale jak znám naši neosocialistickou scénu, zase se půjde cestou jednostranným zvýšením poplatků (školného) ale žádná výhoda, protihodnota k tomu. Školné bude jen nespravedlivé vůči nastupující generaci, podobně jako průběžné důchodové letadlo, kdy je stále pozdější odchod do důchodu a hrozí, že stejně nebudou pro další generace peníze na důchody.

0 0
možnosti
A

ac97v2

19. 5. 2009 13:23
Re: Nic proti,

Mimochodem sám jsem měl kolem 20 let jiné priority a důležitost VŠ vzdělání jsem si uvědomil až ve třiceti a teď dokončuji studium při zaměstnání, tudíž mě to už zřejmě nezastihne. Přesto pokud bych se měl ještě navíc zadlužit, tak bych už na školu ani nešel. Rozdíl v příjmu a pozici na pracovním trhu bych neměl výrazný, protože mě stačí už jen ta praxe kterou mám. Navíc ještě stále je zde mnoho socialistických rovnostářů, kteří by mě případné navýšení platu stejně sebrali v progresivních daních. Na školné nejsou další prerekvizity a politické prostředí a je to jen další cesta jak tahat z kapes lidí další peníze.

0 0
možnosti
MU

Mira UL

19. 5. 2009 12:49
Školné? Ano.

A zejména na vysokých školách. Naší společnosti chybí v školství peníze - nic nového. Chceme-li zvýšit vzdělanost, pak školství musí mít tři zásadní zdroje financí: stát, student a ziskový sektor. To se týká zejména lékařských a technických oborů. S tím je také svázána daňová politika, která umožní firmám odepsat do nákladů peníze vložené do vzdělání budoucích lékařů a inženýrů.

Školné od studentů a peníze firem umožní technický a personální rozvoj, posílí vliv studentů a firem na personální obsazení vyučujících, vyžene z VŠ příživníky, o jejichž předměty nebudou mít studenti zájem. A nakonec dojdeme k tomu nejdůležitějšímu - stát omezí přísun peněz do technických a lékařských oborů, přestane financovat studenty právnických fakult a bude moci přesunout peníze směrem ke studentům společenských oborů.

miroslav.vojta@volny.cz

0 0
možnosti
ZH

Zuzana Hejná

19. 5. 2009 11:53
v zásadě souhlas

ale napadá mě, že vlastně za  studentské půjčky by zas musel dávat určitou garanci stát...

0 0
možnosti
JM

Josef Myslín

19. 5. 2009 11:56
Re: v zásadě souhlas

O této možnosti přímo píšu... ale je to garance, která by byl jednou z forem podpory studenta. Podpory ovšem nepřímé, ne takové, kdy stát někomu vrazí peníze do ruky a nesleduje, jak jsou využity.

0 0
možnosti
DK

Fonon

19. 5. 2009 11:48
myslíne,

jsem zvědavej, kdo zaplatí školné 100 000 klacků za to, aby mohl vystudovat všcht. Nikoho takového neznám, na to se radši každej vykašle.

Pozn.: 100 000 klacků činily roční náklady na 1 studenta všcht mezi roky 1992 - 1997.

0 0
možnosti
ZH

Zuzana Hejná

19. 5. 2009 11:50
Re: myslíne,

A mohlo to být daleko víc, kdyby cestovní kancelář GA ČR přitlačila...

0 0
možnosti
JC

Jarcho

19. 5. 2009 11:07
Jsem proti.

Každá změna je změna k horšímu.

A ve školství to platí dvojnásobně.

0 0
možnosti
  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...