Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Obnovitelné zdroje - mnoho otázek a málo odpovědí...

Alternativní neboli obnovitelné zdroje.Několik slov vyvolávající vášnivé a neutuchající diskuse a rozepře. Jedni v nich vidí spásu planety, jiní jim nemohou přijít na jméno a konečně třetí skupina se na to dívá střízlivýma očima ekonomů a techniků. Snažím se patřit do třetí skupiny. Snažím se logicky, racionálně a pomocí seriózních technických a ekonomických argumentů najít odpovědi na nelehkou otázku, co tedy s alternativními zdroji. Napadá mě spousta otázek, ale odpovědí nalézám pramálo. A místy, kde odpovědi chybí nejvíce, jsou sídla různých ekologických organizací. Ba dokonce se odvážím tvrdit, že to je zcela úmyslně vytvořený stav - není to náhodou proto, že by odpovědi nebyly až tak příznivé?

Zavřete tepelné elektrárny, zavřete Temelín - tohle slýcháváme z úst různých greenhornů velmi často, možná denně. Žít vedle tepelné elektrárny asi skutečně není dovolená na Mallorce a jaderný odpad asi také není zrovna pokrm bohů, nicméně je nutné uvědomit si snad základní axiom moderní lidské civilizace - bez elektrické energie se zastavuje. Pár hodin bez proudu, vztek, rozladění, pár dní bez proudu, počátek kolapsu, pár měsíců bez proudu, nedovedu domyslet. A tu přiskočí moudrý greenhorn a ukáže nám, jací jsme hlupáci - jsou zde přeci obnovitelné zdroje a dokonce jsou ekologické a prospívají přírodě. Sluneční elektrárny, větrné elektrárny, vodní elektrárny, biomasa - tolik možností a my zabedněnci pořád a pořád a pořád budeme obhajovat ten radioaktivní Temelín. Já však vidím zásadní problémy technického rázu a pochybuji, že jsou řešitelné tak snadno, jak nás greenhorni přesvědčují. Nuže, představa, že se vzdáme tepelných elektráren, jistě může mnohé naše spoluobčany lákat. Ale jsou skutečně tzv. alternativní zdroje opravdu alternativou? Jinými slovy - je možné jimi nahradit významnou část energetické produkce, aniž bychom vytvořili nestabilitu na trhu, v přírodě či společnosti? Pojďme se na to tedy podívat.

Začneme solárními elektrárnami. Vždyť sluníčko svítí na naši planetu již miliardy let a bylo by přeci škoda tohle ohromné množství energie nevyužít. Má to však několik ne nepodstatných háčků. Takový fotovoltaický panel, který slouží k přeměně sluneční energie na energii elektrickou, není žádná sranda. Jeho výroba je velmi náročná, jak finančně, tak z pohledu vlivu na životní prostředí. Ano, při výrobě fotovoltaických panelů se používají různé jedovaté látky a tudíž tato výroba nemálo zatěžuje ono posvátné životní prostředí. A to už nemluvím o tom, jak málo účinné tyto solární panely jsou. Převedeno do reality - pro získání rozumného množství energie je potřeba pokrýt panely značnou plochu. No, snad půlka Sahary, kde je navíc mnohem vyšší intenzita slunečního světla, by mohla stačit. 

Co takhle větrník? Nemáte zájem? Kdo z vás viděl typického zástupce této třídy přístrojů, musí uznat, že se jedná o monstrum tyčísí ce do značné výšky. Myslíte si, že jeho výroba nezatíží životní prostředí? Těžba kovu, zpracování kovu, doprava zařízení... to vše jsou přeci činnosti, které ekologům nejvíce vadí - viz akce proti těžbě, hutnickým firmám a automobilům... A ani tentokrát se nebudeme bavit o extrémní účinnosti, takže i zde by těch krásných větrníčků (stometrových gigantů) muselo být značné množství. No a ať mi nikdo nechce namluvit, že taková velká větrná farma není zásahem do krajiny, že neovlivní místní ekosystémy a že neovlivní životní prostředí pro obyvatele okolních měst a obcí. Víte, mám pochybnost, zda takový větrník vůbec někdy vyrobí tolik energie, kolik do něj bylo výrobou vloženo - kdyby tomu tak bylo, proč by byly větrníky tak neskutečně dotované při výrobě i provozu?

Takže budeme budovat elektrárny vodní. Tam snad nic podobného nenajdeme, ne? Ale vždyť vodní elektrárny tady máme. Nebo snad nevíte o tzv. Vltavské kaskádě, kde je jich několik? A můžeme se bavit, zda vůbec máme ještě místo, kde je možné a vhodné zbudovat velkou vodní elektrárnu - jsitě mají naději tzv. malé vodní elektrárny, nicméně ty jsou lokálním zdrojem a v celkové energetické produkci zaujímají velmi malé procento, naprosto zanedbatelné. Takže vodní elektrárny jsou v pohodě? Bohužel ne. Kdo si pamatuje velké povodně v Praze (asi každý), tak by měl vědět, že právě kvůli vodním elektrárnám a zachování jejich výkonu bylo odmítnuto zvýšené vypouštění v době, kdy se již očekávala přívalová vlna z oblastí horního toku Vltavy - kdyby tak bylo učiněno, poněkud vypuštěné přehrady by část vody mohly zachytit a tím by bylo docíleno ne zastavení, ale aspoň zmírnění povodní.

Zbývá nám biomasa. Některým lidem se přímo hnusí, že se poživatelné rostliny spalují jen proto, aby si si někdo mohl posvítit či pustit televizor. S tím problém nemám. Ale uvědomte si, že při pěstování těch rostlin se jednak používají hnojiva, která nejsou zrovna "environment friendly", že stroje, které jsou použity, potřebují tu nenáviděnou naftu a že doprava potřebná při převážení biomasy produkuje ten nenáviděný oxid uhličitý. A otázka, jaké množství zemědělské půdy je třeba vyhradit pro biomasu, aby tato mohla být významným hráčem na trhu s energií, je opět aktuální. Zajímavé by bylo určení plochy půdy pro biomasu, které by této biomasy vyprodukovalo tolik, že by to stačilo na nahrazení Temelína. Jistě by to byla čísla velmi zajímavá.

A to ještě nepočítáme s tím, že Slunce nesvítí stále, vítr nefouká stále, voda nemusí být stále... uvědomme si, že žijeme v oblasti, kde není příliš mnoho slunečných dní, že větry vanou různými směry a ne příliš vhodně pro větrníky, že nemáme výrazné vodní toky, na kterých by dále šlo budovat vodní díla. Smiřme se s realitou. Ekologové stále říkají, že máme žít v souladu s přírodou. No tak tedy žijme v souladu s přírodou a nesnažme se vymýšlet nesmysly, které prostě podle přírodních zákonů nejsou možné.

Abyste pochopili, nejsem proti alternativním zdrojům. Ale nejsem ani pro. Jsem pro chladný kalkul, do kterého zahrneme více kritérií. Ptejme se - je tento zdroj schopen zajistit energii, kterou potřebujeme? Jaké jsou náklady na výrobu daného objemu energie ve srovnání s jinými zdroji? Jaký je skutečný dopad na životní prostředí při započítání veškerých příspěvků? Takových otázek lze samozřejmě najít mnoho. Jsem kategoricky proti tomu, aby se ve jménu Globála Otepleného staly tyto otázky politicky nekorektními a abychom se ve jménu zmíněné environmentálního božstva podporovaly činnosti, které nejsou ničím jiným než snadným a zaručeným ziskem pro jistou malou skupinku lidí - stav, kdy tyto činnosti jsou bohatě dotovány a kdy energie z těchto zdrojů je povinně vykupována za mnohem vyšší cenu než energie ze zdrojů klasických, totiž není nic jiného. Jistě, pokud se ukáže, že z technického, ekonomického i ekologického hlediska je výhodné někde postavit elektrárnu založenou na některém z výše uvedených principů, proč ne. Dokonce říkám ano. Ale je hloupost dělat to za každou cenu, jen abychom splnili hloupé buzerační nařízení nějakých ouřadů v Bruselu. Příroda nám dala rozum a my bychom jej měli využívat...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Myslín | pátek 16.11.2007 2:30 | karma článku: 23,26 | přečteno: 1773x
  • Další články autora

Josef Myslín

Alexandrovci byli skvělí. A ty, pražská kavárno, mi můžeš (víš co)...

Jsme oba poměrně pracovně vytížení. Koncert Akademického sboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známého spíše pod názvem Alexandrovci, jsme si ovšem ujít nenechali. A rozhodně nelitujeme. A pražská kavárna nám může...

19.10.2015 v 9:06 | Karma: 39,71 | Přečteno: 2222x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

Mirko Němcová, jděte už konečně k čertu!

Vysoce nevážená paní Němcová, dlouho jsem váhal, neboť času rozhodně nemám nazbyt, notabene pak k tomu, abych se věnoval někomu, jehož politická kariéra je fakticky u konce a kdo jen zoufale kope kolem sebe v zoufalé snaze vrátit se na výsluní. Nicméně vaše poslední výroky týkající se prezidenta republiky a jeho plánované cesty do Moskvy jaksi způsobilo, že pohár mé trpělivosti přetekl. A já si našel čas potřebný k napsání tohoto otevřeného dopisu.

18.3.2015 v 8:00 | Karma: 48,64 | Přečteno: 39849x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

O 17. listopadu, pravdě, lásce, svobodě, demokracii a pokrytectví

Pětadvacet let. Čtvrt století. Děti, které se narodily v ten památný den, jsou již dospělé, mají dostudováno, mnozí mají slibně nastartovanou kariéru, jiní třeba neuspěli a jejich život je spíše o paběrkování. Takhle to holt v kapitalismu chodí. Někteří mají krásné rodiny, jiní jsou potřetí rozvedení. I takový je život a na tohle aktuální společenské zřízení moc vliv nemá. Dnes tedy máme státní svátek, všude jsou vyvěšeny naše krásné státní vlajky a mnozí oslavují. Já oslavovat nehodlám. Není co. A než někdo spustí litanie o tom, že jsem komunista, bolševik a obdivovatel Klémy Gottwalda, tak rovnou říkám, že děkuji soukolí dějin, že ukončilo tehdejší režim. A kdybych byl věřící, budu za tohle denně děkovat Bohu. Ale odmítám pokrytecky opomíjet, jak dnes, pětadvacet let po změně režimu, neustále klademe vinu za vše špatné těm minulým a jak se tu plíživě, tu otevřeně vracíme k praktikám, u kterých jsem si bláhově myslel, že spadly do propadliště dějin společně s minulým režimem.

17.11.2014 v 9:00 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Pane prezidente, děkuji Vám...

Vážený pane prezidente Klausi, zbývají poslední hodiny, kdy Vám přináleží toto oslovení. Zítra poprvé po více než dvou desítkách let nebude před vaším jménem oslovení značící vysokou ústavní funkci, ale budeme Vás oslovovat pouze občanským jménem, případně Vaším akademickým titulem profesor, byť jsem přesvědčen, že Vám více bude vyhovovat forma první. Osobně se Vám přiznávám, že mne Váš odchod z politiky mrzí, byť je odchodem řádným, očekávaným a neodvratným. Byť pochopitelně netuším, zda se případně do politiky hodláte vrátit, a to v jakékoliv pozici či funkci, dovoluji si Vám poděkovat za těch více než dvacet let práce pro Českou republiku a její občany.

7.3.2013 v 22:20 | Karma: 33,40 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Malé silvestrovské zamyšlení...

Rok se s rokem sešel a je tu opět poslední den v roce. Končí rok 2012 a na jeho místo se pomalu, ale neúprosně dere rok 2013. Na rok 2012 budeme mít různé vzpomínky. Někdo dobré, někdo špatné. Někomu se povedl životní úspěch, někdo byl povýšen, někdo se oženil, někdo se stal otcem či matkou, někdo poznal skvělé přátele. Naopak jiní byli propuštěni, jiní přišli o své nejbližší, jiní poznali, že přátelé jsou přáteli jen v dobré, nikoliv však ve zlém. Takový už je život. Minulost nezměníme, z minulosti se můžeme jen poučit. Žádný rok totiž nemůže být tak dobrý, aby ten další nemohl být lepší. A žádný rok nemůže být tak špatný, aby ten další nemohl být ještě horší. Tak jaký ten nový rok vlastně bude?

31.12.2012 v 12:55 | Karma: 10,96 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Přes Česko jdou bouřky s krupobitím. Zaplavené ulice, desítky výjezdů hasičů

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  16:07

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padají i kroupy. Při bouřkách a dešti může od...

Pětiletá holčička se ztratila při výletě na Šumavě, ušla dva kilometry

6. května 2024  15:50

Po pětileté holčičce pátrali v neděli dopoledne policisté, horská služba i vrtulník. Dívka se...

Když se běží pro miminka do dlaně. Pohyb pomáhá předčasně narozeným dětem

6. května 2024  15:20

Tak malé, že se vám vejdou do dlaně. Řeč je o předčasně narozených dětech, které stráví začátek...

V predátorských titulech publikovala i Nerudová. Bylo to dávno, hájí se

6. května 2024  15:16

Danuše Nerudová je lídr kandidátky STAN a také aspiruje na post europoslankyně. Česko by ráda...

Arcon Personalservice GmbH
Elektrikář do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...