Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nezávislé soudy nebo diktatura justice? Příkláním se k druhému...

Před mnoha a mnoha lety byl vymyšlen princip dělby moci, který dodnes používáme. Tento model počítá s třemi oddělenými a nezávislými složkami moci - mocí výkonnou (exekutivou), zákonodárnou (legislativou) a soudní (jurisdikcí). Důvod je jediný, zabránit tomu, aby nikdo nemohl najednou uchopit veškerou moc a stát se diktátorem. Ovšem šedivá je teorie a zelený strom života... no, spíše je ten strom docela uvadající... stále častěji mám pocit, že žijeme vlastně v diktátu moci soudní. Nebo snad máte po sérii stupidních až zločinných soudních verdiktech, proti kterým není žádné obrany, jiný pocit? Opravdu máte pocit, že skutečná demokracie připouští tak nesmírnou moc uzavřené sorty nevolených a zvenčí neodvolatelných hodnostářů - moc nad životem a smrtí prostých lidí, nikým neomezenou a nekontrolovatelnou?

Poslední známý případ, kdy soudce předvedl neuvěřitelnou aroganci moci, moci ničím a nikým neomezené, byl případ desetileté Terezy, kterou soudce pro neshody rodičů poslal do blázince. Ať se na mě velectěný pan soudce nezlobí, ale jiným slovem než idiot (což je mimochodem lékařský termín označující člověka s významným snížením intelektu) jej nazvat nemohu. Tento případ však ukazuje strašnou moc justice nad celým státem. Přestože se proti verdiktu postavil prezident republiky, několik ministrů, mnoho poslanců, děkani tří lékařských fakult, mnoho osobností a přestože veřejné mínění znělo jednoznačně - pustit dívenku na svobodu, přesto neexistovala síla, která by mohla zvrátit rozhodnutí justice. Dívka je dodnes zavřená, sice v jiném zařízení, ale zavřená.

Tento případ je sice do očí bijící, ale není jediný - jen krásně ukazuje to, z čeho mám neskutečnou obavu. Soudci si s lidmi vlastně mohou dělat, co chtějí. Neexistuje demokratický a zákonný způsob, jakým názor soudu zvrátit vnější cestou, neexistuje způsob, jak špatného soudce zvnějšku odvolat a dokonce ani potrestat. Justice se stala státem ve státě, státem, který je vyňat z obecných pravidel, kterými se kdokoliv jiný musí řídit. Pokud soudce provede přestupek, může být sice předán kárnému senátu, nicméně kárný senát jsou zase a jen soudci. A jak je známo, vrána vráně oči nevyklove. Totéž ještě v jasnějších barvách platí pro trestné činy soudců - ty bude soudit zase soudce. A že si soudci své nesmírné moci, de facto moci diktátora jsou vědomi až velmi dobře, dokládá fakt, že jakýkoliv zákon snažící se udržet soudce mezi nějakými mantinely, byl napaden u Ústavního SOUDU (který v jiných případech rozhoduje víceméně dobře), který samozřejmě promptně zmíněný předpis zrušil - vše ve jménu zachování nezávislosti soudů. Ve skutečnosti? Ve jménu zachování justiční diktatury.

Psal jsem, že soudci mají moc nad životem a smrtí jiných lidí. Že nad životem je každému jasné - rozsudek soudu mění žívot. Ať již podnikatele, kterému je či nepřiznáno nějaké právo, ať člověku, který je či není odsouzen, ať rodiči, kterému je či není přiznáno právo stýkat se s dítětem, či nemocnému, kterému je či není přiznána náhrada za špatnou péči lékaře. Ale soudci svými verdikty nejednou rozhodli i o smrti. Copak si nepamatujete případ, kdy soudce vrátil dítě do péče matky, která jej týrala, přestože všichni odborníci téměř prosili, aby verdikt byl obrácený? Téměř bez nadsázky lze soudce označit jako spolupachatele vraždy a viníka smrti. A dotyčný soudce? Může se smát, jeho moc je absolutní, nikdo mimo justici nemá možnost cokoliv dělat.

Několikrát jsem zde kritizoval Jiřího Paroubka, Davida Ratha, i do Mirka Topolánka jsem se pustil. Ale to je jiná situace - jestliže politik  rozhoduje špatně, existuje po čtyřech letech možnost jej nevolit, resp. volit někoho jiného. U soudců je situace jiná - jakmile je soudce jednou jmenován, je až do své smrti neodvolatelný a požívá privilegia pro běžného občana naprosto nevídaná. Nezávisle na tom, co dotyčný provede, jak špatně soudí, pokud se jeho bratři v taláru nerozhodnou, bude soudit dále. Pak se divme dlouhým soudním sporům... soudci se nám smějí, nemají důvod zrychlit. Neodvolatelnost společně s mocí rozhodovat je nesmírně opojná. Oddělení jednotlivých složek moci bylo však učiněno z jiného důvodu. Bylo učiněno proto, aby žádná moc nemohla být absolutní, aby vždy existoval někdo, kdo jednotlivé mocipány kontroluje. Jinými slovy - složky moci se mají navzájem kontrolovat a nedopustit, aby jedna mohla uchopit absolutní moc. Zde však byl tento princip porušen - jedna složka moci se kontrole vymyká. A co více, causa Klaus vs. Brožová (známý případ sporu prezidenta republiky s předsedkyní nejvyššího soudu o to, zda exekutiva vůbec může jmenovat soudce) ukazuje, že justice se chce stát totálně uzavřenou skupinou s neomezenou mocí.

A řešení? Bohužel princip trojí moci je pevně zakořeněn a myslím, že i tento článek, který zpochybňuje nikoliv nezávislost soudů, ale neomezenou moc soudů, bude mnohými vnímán jako číánek kacířský a nepřijatelný. Přesto si myslím, že není důvod, abychom jednu složku moci nechali neomezeně vládnout nad svými životy. Zde jsou návrhy, které by mohly alespoň něco málo zlepšit.

1. Soudci jmenovaní na dobu určitou (proč má mít někdo doživotní jistotu) - po uplynutí doby se společnost rozhodne, zda si přeje, aby dotyčný dále soudi
2. Kárné senáty nesložené ze soudců, ale z významných právních expertů mimo justici (tito nebudou tak zaujatí) - alespoň částečně se prolomí uzavřenost systému
3. Jasně daná pravidla  - aby soudci měli povinnost soudit včas, omezit tzv. pingpong (neustálé přehazování spisu mezi prvoinstančním a odvolacím soudem) atd., taxativní tresty za různá provinění

Bohužel nic z toho nedokáže revidovat idiotské verdikty podobné těm o malé Terezce. Bohužel i po zavedení toho všeho (a to si uvědomte, že by to muselo projít ústavním zákonem, aby Ústavní soud nemohl svým kolegům na obecných soudech pomoci) bude moc soudců neomezená a budou moci nevinné zdravé děti posílat do blázince. Abychom toto změnili, museli bychom připustit, že současná podoba dělby moci prostě vylučuje kontrolu veřejnosti nad celou jednou složkou moci, a začít hledat jiný způsob koexistence legislativy, exekutivy a jurisdikce. Dokážeme to? A chceme to vůbec?

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Myslín | středa 29.8.2007 7:45 | karma článku: 34,29 | přečteno: 2457x
  • Další články autora

Josef Myslín

Alexandrovci byli skvělí. A ty, pražská kavárno, mi můžeš (víš co)...

Jsme oba poměrně pracovně vytížení. Koncert Akademického sboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známého spíše pod názvem Alexandrovci, jsme si ovšem ujít nenechali. A rozhodně nelitujeme. A pražská kavárna nám může...

19.10.2015 v 9:06 | Karma: 39,71 | Přečteno: 2222x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

Mirko Němcová, jděte už konečně k čertu!

Vysoce nevážená paní Němcová, dlouho jsem váhal, neboť času rozhodně nemám nazbyt, notabene pak k tomu, abych se věnoval někomu, jehož politická kariéra je fakticky u konce a kdo jen zoufale kope kolem sebe v zoufalé snaze vrátit se na výsluní. Nicméně vaše poslední výroky týkající se prezidenta republiky a jeho plánované cesty do Moskvy jaksi způsobilo, že pohár mé trpělivosti přetekl. A já si našel čas potřebný k napsání tohoto otevřeného dopisu.

18.3.2015 v 8:00 | Karma: 48,64 | Přečteno: 39849x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

O 17. listopadu, pravdě, lásce, svobodě, demokracii a pokrytectví

Pětadvacet let. Čtvrt století. Děti, které se narodily v ten památný den, jsou již dospělé, mají dostudováno, mnozí mají slibně nastartovanou kariéru, jiní třeba neuspěli a jejich život je spíše o paběrkování. Takhle to holt v kapitalismu chodí. Někteří mají krásné rodiny, jiní jsou potřetí rozvedení. I takový je život a na tohle aktuální společenské zřízení moc vliv nemá. Dnes tedy máme státní svátek, všude jsou vyvěšeny naše krásné státní vlajky a mnozí oslavují. Já oslavovat nehodlám. Není co. A než někdo spustí litanie o tom, že jsem komunista, bolševik a obdivovatel Klémy Gottwalda, tak rovnou říkám, že děkuji soukolí dějin, že ukončilo tehdejší režim. A kdybych byl věřící, budu za tohle denně děkovat Bohu. Ale odmítám pokrytecky opomíjet, jak dnes, pětadvacet let po změně režimu, neustále klademe vinu za vše špatné těm minulým a jak se tu plíživě, tu otevřeně vracíme k praktikám, u kterých jsem si bláhově myslel, že spadly do propadliště dějin společně s minulým režimem.

17.11.2014 v 9:00 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Pane prezidente, děkuji Vám...

Vážený pane prezidente Klausi, zbývají poslední hodiny, kdy Vám přináleží toto oslovení. Zítra poprvé po více než dvou desítkách let nebude před vaším jménem oslovení značící vysokou ústavní funkci, ale budeme Vás oslovovat pouze občanským jménem, případně Vaším akademickým titulem profesor, byť jsem přesvědčen, že Vám více bude vyhovovat forma první. Osobně se Vám přiznávám, že mne Váš odchod z politiky mrzí, byť je odchodem řádným, očekávaným a neodvratným. Byť pochopitelně netuším, zda se případně do politiky hodláte vrátit, a to v jakékoliv pozici či funkci, dovoluji si Vám poděkovat za těch více než dvacet let práce pro Českou republiku a její občany.

7.3.2013 v 22:20 | Karma: 33,40 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Malé silvestrovské zamyšlení...

Rok se s rokem sešel a je tu opět poslední den v roce. Končí rok 2012 a na jeho místo se pomalu, ale neúprosně dere rok 2013. Na rok 2012 budeme mít různé vzpomínky. Někdo dobré, někdo špatné. Někomu se povedl životní úspěch, někdo byl povýšen, někdo se oženil, někdo se stal otcem či matkou, někdo poznal skvělé přátele. Naopak jiní byli propuštěni, jiní přišli o své nejbližší, jiní poznali, že přátelé jsou přáteli jen v dobré, nikoliv však ve zlém. Takový už je život. Minulost nezměníme, z minulosti se můžeme jen poučit. Žádný rok totiž nemůže být tak dobrý, aby ten další nemohl být lepší. A žádný rok nemůže být tak špatný, aby ten další nemohl být ještě horší. Tak jaký ten nový rok vlastně bude?

31.12.2012 v 12:55 | Karma: 10,96 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

V kulturistice jsem srdcařka. Hejtři mi pomohli k popularitě, říká Mikulcová

11. května 2024  17:56

Seriál Ke kulturistice se Věra Mikulcová dostala náhodou, když jí lékař řekl, že je obézní a musí...

Čína chce povinný vojenský výcvik pro studenty. Armáda nemá dost lidí

11. května 2024  17:34

Čína hodlá zavést novou legislativu, která by stanovila povinný vojenský výcvik pro středoškoláky a...

Už žádné pálení triček. V Evropě se těch nenošených vyhodí až 32 milionů

11. května 2024  16:22

Neprodaná zcela nová trička nebo mikiny často končí na skládkách. Výrobce uložení na skládce vyjde...

Rusko je ničivá síla, nespokojí se jen s částí Ukrajiny, myslí si Pavel

11. května 2024  16:15

Rusko nám bude škodit a nespokojí se s tím, že získá jen část Ukrajiny, je přesvědčen český...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...