Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nenazývejme řidiče dobytkem, prosím... dobytek si to nezaslouží...

Toto označení totiž nevystihuje podstatu věci. Nebo si snad někdo myslí, že ona pro lidi nadmíru užitečná zvířata, jejichž jmény titulujeme piráty silnic, jsou schopna srovnatelného jednání? Myslí si snad někdo, že by se takový růžovoučký pašík posadil za volant ožralý jak zákon káže a s naprostým klidem zabil rodinu vracející se z dovolené či na ni míříci (a poté se s klidným svědomím vymlouval na osobu blízkou)? Nebo snad myslíte, že se kravička jednoho dne rozhodne, že místo dávání mléka se pokusí ze silnice udělat startovací dráhu? Ne, přátelé, takových kousků, při kterých se z úctyhodného vynálezu stává smrtící zbraň, je schopen jen člověk.

Co vůbec člověka nutí provádět na silnicích takové kousky a ohrožovat sebe, ale především ostatní (budu upřímný, pokud se takový zmetek rozhodne zlikvidovat sebe samého a neučiní nešťastným někoho nevinného, je mi ukradený - sám se potrestal, netřeba plakati) účastníky silničního provozu? Snad nejčastější blbostí je nadměrná rychlost. Ne, nebudu moralizovat, kdo občas nešlápne na plyn a nepřekročí zákonem daný limit. Jenže v tom to není. Lze jet rychle, a přesto neohrožovat. Jenže piráti ohrožují - oni totiž jezdí rychle tam, kde situace vyžaduje jet pomalu. Ano, spěch, to je příčina - jenže nejrychlejší cestou je cesta do hrobu. Opravdu tam, milí piráti, tak spěcháte? Zkuste se podívat na nezávislé testy, které dokladují, jak málo času svou cihlou na plynu ušetříte. Fakt to za to nestojí.

U rychlé jízdy je alespoň důvod racionální - chci být dříve v místě určení. U ostatních nesmyslů však nic takového není. V čem může někdo vidět racionalitu při předjíždění v prudkém kopci, kde nevidím, co následuje? Nebo snad při "myškování", předjíždění zprava, změně směru jízdy bez blinkrů... No jestli tady některý z magorů takto jezdících najde cokoliv rozumného, je borec. Já v tom vidím naopak krajní nerozum, hraničící snad až s debilitou. Chcete se snad vytahovat, jací jste borci? Nuže vězte, že pro ostatní jste spíše blbci. Nebo vážně myslíte, že onou troubení, které přichází zpravidla po kvílivém zvuku brzd, kterými se slušný řidič za vámi zoufale snaží zachránit si kejhák, jsou vyjádřením obdivu? Pak je zde jiná sorta idiotů. To jsou ti idioti, jejichž cílem je ohromit tím, jakou neúctu mám k zákonům. Čím více zákonů a předpisů poruším, tím jsem větší king. Je tady padesátka? Tou může jet jenom idiot - hele, podívej na toho vola před námi, on vážně jede padesát, předjedeme ho, toho v protisměru pak ještě vylekáme dálkovýma. No jako bych ty pitomce slyšel. Ano, porušit zákony lidské je snadné - ale pak by si pan borec mohl také dostudovat to, co na základce pro machrování nestihl. Zákony fyzikální. To jsou ty, které ještě nikdo nezvládl přečůrat. A kolik nevinných lidí ještě bude muset zemřít, protože nějaký blbeček se o to pokusí? A zejména mají-li takové vzory jako pan policejní exprezident či někteří poslanci, že ano.

No ale co vám budu povídat? Vždyť to znáte sami - my normálně jezdící (úmyslně neříkám slušně či dle předpisů - každý z nás občas něco vyvede) prostě musíme mít oči na šťopkách - nelze se spolehnout na žluťoučkou značku hlavní silnice (dát přednost je přeci tak ponižující), ba ani na tvrzení zákona, že tento pruh je určen pro náš směr jízdy (jet v protisměru - vrchol adrenalinu, kam se hrabe bungee-jumping). Zkrátka a dobře - s blbečky za volantem je nutné počítat - byli, jsou a budou.

Ale co s tím? Opravdu je jedinou cestou nechat se hlupáky zabíjet, mrzačit či v nejlepším jen ohrožovat? No jistě, že to jedinou cestou není. Ovšem to by pány politiky muselo napadnout, že cesta není ani v Kryštofech, ani v bodovém systému. Zejména když Kryštof je spíše než akcí pro bezpečnost dopravy provozován jako akce pro získání financí pro policii. A když bodový systém udělí za řízení vozidla, které užívá jinou registrační značku, než která byla vozidlu přidělena 4 body, zatímco totálně sežranému šoférovi 7 bodů. Takové proporce při přidělování bodů mohly napadnout jen pitomce na druhou. Bohužel naše pseudohumanistická společnost se sama dobrovolně vzdala jakéhokoliv efektivního trestání. Chytnout magora alias silničního piráta a seřezat ho, že se dva týdny neposadí, by možná mělo lepší výchovný efekt. Bohužel to nejde.

Co nám tedy zbývá? Je to vcelku jednoznačné - když už bodový systém máme, tak změnit jeho proporce tak, aby bylo jasně dáno najevo, že některé činy jsou mnohem závažnější než činy jiné. Ale především - změnit zákony tak, aby některé formy jednání pirátů nebyly obyčejným přestupkem, nýbrž závažným trestným činem. Řídit ožralý, ujet od způsobené nehody, využívat silnici jako startovací dráhu, ohrožovat ostatní - to jsou pro mě činy, které považuji za pokus vraždy, případně alespoň jako pokus těžké újmy na zdraví. A oba tyto činy patří mezi ty nejvíce "honorované". A samozřejmě s tím, že dotyčnému již nikdy řidičák nepatří do rukou. Méně závažné činy pak po zásluze odměnit - krásnou alternativou finančního trestu mohou být obecně prospěšné práce. Kde jinde než s lopatou v ruce by dotyčnému mělo dojít, jakou kravinu provedl? Už slyším námitku, že oni stejně makat nepůjdou... no ať nejdou - přepočíst pracovní hodiny na dny strávené za zamřížovaným okýnkem a je to. Když je někdo kromě toho, že je blb a ohrožuje ostatní, ještě větší blb a ohrožuje svou existenci tím, že místo do práce jde do basy, ať si to užije. Samozřejmě vězení má být vězením, ne luxusním hotelem, který zločincům nabízíme dnes.

Ovšem tohle vše vyžaduje také velkou změnu od policie. Místo monstrózních akcí pravidelná a svědomitá činnost policistů. Místo akcí zaměřených na zalátání policejních rozpočtů musí probíhat akce zaměřené na zlepšení dopravní situace. A samozřejmě musí pomoci technika. Ať už se jedná o kamery schopné dacany odhalit či o různé prostředky, které dokáží dopravu usměrnit - viz například rychlostí podmíněný semafor v jedné z našich obcí - skvělý nápad. Máme nového šéfa dopravky, dejme mu čas, třeba právě tímto směrem půjde. Ovšem bez změny zákonů policie mnoho neudělá. Takže i politici se musí rozhoupat - a měli by i proto, že sami často jezdí.

Přátelé, nezapomeňme však, že hlavní úlohu zaujímáme my, řidiči. Je na nás, zda naše cesty budou tepnami života společnosti či žilami její smrti. Přestupek, který se nestane, je mnohem lepší než sebelépe potrestaný přestupek, který se stal. Každý slušný řidič přispívá slušnému provozu. Sebelepší zákony pak nemohou eliminovat nezodpovědnost - smrt či zmrzačení je nevratné a ani sebelepší trest nemůže nahradit ztrátu. Byť v textu žádám změnu zákonů, předpisů a norem, tím hlavním je změna chování. Ta jediná může (samozřejmě ve spojení s tím, co popisuji) učinit (nejen) české silnice bezpečnější.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Myslín | pondělí 27.8.2007 7:45 | karma článku: 22,88 | přečteno: 1386x
  • Další články autora

Josef Myslín

Alexandrovci byli skvělí. A ty, pražská kavárno, mi můžeš (víš co)...

Jsme oba poměrně pracovně vytížení. Koncert Akademického sboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známého spíše pod názvem Alexandrovci, jsme si ovšem ujít nenechali. A rozhodně nelitujeme. A pražská kavárna nám může...

19.10.2015 v 9:06 | Karma: 39,71 | Přečteno: 2222x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

Mirko Němcová, jděte už konečně k čertu!

Vysoce nevážená paní Němcová, dlouho jsem váhal, neboť času rozhodně nemám nazbyt, notabene pak k tomu, abych se věnoval někomu, jehož politická kariéra je fakticky u konce a kdo jen zoufale kope kolem sebe v zoufalé snaze vrátit se na výsluní. Nicméně vaše poslední výroky týkající se prezidenta republiky a jeho plánované cesty do Moskvy jaksi způsobilo, že pohár mé trpělivosti přetekl. A já si našel čas potřebný k napsání tohoto otevřeného dopisu.

18.3.2015 v 8:00 | Karma: 48,64 | Přečteno: 39849x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

O 17. listopadu, pravdě, lásce, svobodě, demokracii a pokrytectví

Pětadvacet let. Čtvrt století. Děti, které se narodily v ten památný den, jsou již dospělé, mají dostudováno, mnozí mají slibně nastartovanou kariéru, jiní třeba neuspěli a jejich život je spíše o paběrkování. Takhle to holt v kapitalismu chodí. Někteří mají krásné rodiny, jiní jsou potřetí rozvedení. I takový je život a na tohle aktuální společenské zřízení moc vliv nemá. Dnes tedy máme státní svátek, všude jsou vyvěšeny naše krásné státní vlajky a mnozí oslavují. Já oslavovat nehodlám. Není co. A než někdo spustí litanie o tom, že jsem komunista, bolševik a obdivovatel Klémy Gottwalda, tak rovnou říkám, že děkuji soukolí dějin, že ukončilo tehdejší režim. A kdybych byl věřící, budu za tohle denně děkovat Bohu. Ale odmítám pokrytecky opomíjet, jak dnes, pětadvacet let po změně režimu, neustále klademe vinu za vše špatné těm minulým a jak se tu plíživě, tu otevřeně vracíme k praktikám, u kterých jsem si bláhově myslel, že spadly do propadliště dějin společně s minulým režimem.

17.11.2014 v 9:00 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Pane prezidente, děkuji Vám...

Vážený pane prezidente Klausi, zbývají poslední hodiny, kdy Vám přináleží toto oslovení. Zítra poprvé po více než dvou desítkách let nebude před vaším jménem oslovení značící vysokou ústavní funkci, ale budeme Vás oslovovat pouze občanským jménem, případně Vaším akademickým titulem profesor, byť jsem přesvědčen, že Vám více bude vyhovovat forma první. Osobně se Vám přiznávám, že mne Váš odchod z politiky mrzí, byť je odchodem řádným, očekávaným a neodvratným. Byť pochopitelně netuším, zda se případně do politiky hodláte vrátit, a to v jakékoliv pozici či funkci, dovoluji si Vám poděkovat za těch více než dvacet let práce pro Českou republiku a její občany.

7.3.2013 v 22:20 | Karma: 33,40 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Malé silvestrovské zamyšlení...

Rok se s rokem sešel a je tu opět poslední den v roce. Končí rok 2012 a na jeho místo se pomalu, ale neúprosně dere rok 2013. Na rok 2012 budeme mít různé vzpomínky. Někdo dobré, někdo špatné. Někomu se povedl životní úspěch, někdo byl povýšen, někdo se oženil, někdo se stal otcem či matkou, někdo poznal skvělé přátele. Naopak jiní byli propuštěni, jiní přišli o své nejbližší, jiní poznali, že přátelé jsou přáteli jen v dobré, nikoliv však ve zlém. Takový už je život. Minulost nezměníme, z minulosti se můžeme jen poučit. Žádný rok totiž nemůže být tak dobrý, aby ten další nemohl být lepší. A žádný rok nemůže být tak špatný, aby ten další nemohl být ještě horší. Tak jaký ten nový rok vlastně bude?

31.12.2012 v 12:55 | Karma: 10,96 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...