Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když je socialismus skvělý, proč nežijete socialisticky, soudruzi?

"Za základní příčinu stupňujících se problémů světa i naší společnosti považuje KSČM kapitalismus." - tak přesně touto větou začíná preambule programu KSČM. "Základním programovým cílem politiky KSČM je socialismus,..." - a takto začíná druhý odstavec. A následuje květnatý popis ráje na zemi, kterého se dočkáme, pokud by tady někdy někdo dokázal socialismus implementovat. No jen si to přečtěte - a pak sami sobě pravdivě odpovězte - vy jim opravdu věříte, že takový ráj na zemi vybudují?

Ne, nebojte se, nebudu vytahovat padesátá léta, vyvlastňování a vraždy odpůrců. Jen málokdo si pamatuje, jaké to tenkráte bylo. A mladíci jako já tím tuplem nemohli poznat. Navíc k vyvrácení komunistických tezí žádná padesátá léta ani nepotřebujeme. Co můžeme pozorovat dnes, jsou viditelné rozpory mezi tím, co komunisté hlásají a jak sami žijí. Komunisté mi připomínají ekologického aktivistu, který pronese brilantní přednášku o třídění odpadů a o prospěšnosti tohoto konání. A na cestě ze studia vyhodí papírek na zem - s vysvětlením, že svět nežije ekologicky a tudíž sám žít ekologicky přeci nemůže - nemá to smysl.

Nejsou snad mezi komunisty podnikatelé? Klidně dám ruku do ohně za tvrzení, že jich tam je nemálo. Podnikání je přeci běžnou součástí obživy, tak proč by členové KSČM nemohli podnikat, že ano. Ale stejně dám ruku do ohně za tvrzení, že tito podnikatelé se ani omylem nechovají dle socialistických hesel - klíčová úloha společenského vlastnictví, které zaručí efektivní, celospolečensky provázané a usměrňované hospodaření kolektivu zaměstnanců podniků, družstev. Nebo mi snad někdo chce tvdit, že komunističtí podnikatelé považují své zaměstnance za spolupracovníky, spravedlivě se s nimi dělí o zisk, společně rozhodují o budoucnosti firmy? Jinými slovy - budu ve firmě, kterou vlastní komunista, něco jako spolumajitel anebo budu jen obyčejný zaměstnanec za mzdu, jak to bývá u běžných kapitalistů? A když už jsem nakousl ty mzdy - bohužel neumím exaktně zjistit, jak komunisté zaměstnancům platí. Ale nic bych za to nedal, že mnozí považují minimální mzdu za dostatečnou. Zkrátka komunistický podnikatel se nijak neliší od kapitalistického. Ale podle myšlenek komunismu by se lišit měl, nemyslíte?

Dále se podívejme se na komunistické zákonodárce - ano, navenek prohlašují, jak jsou proti asociálním reformám, které poškodí chudé. Ale co oni sami? Když mají takové platy, jsou skutečně solidární s potřebnými? Jdou snad a odevzdají část mzdy chudým a sami si nechají třebas průměrnou mzdu? Nebuďte směšní. Stačí pozorovat, jak komunističtí poslanci hlasují, je-li hlasováno o návrhu na zvýšení platů poslanců. Jednomyslně pro. Najednou jde o jejich břich a kašlou na ty chudé, kterými se stále tak ohánějí. Komunističtí poslanci plně využívají také poslaneckých výhod, bufetů, restaurací, výletů... Zkrátka komunistický poslanec se nijak neliší od toho kapitalistického. Ale podle myšlenek komunismu by se lišit měl, nemyslíte?

A samotná strana? Na ulici Politických vězńů (což je mimochodem výsměch) stojí sídlo KSČM. Není to skromná budova, její cena se pohybuje ve stovkách milionů korun. A na druhé straně si KSČM vytyčila řešení problémů skupin vytěsněných na okraj společnosti, např. bezdomovců. Ano, jak pokrytecké je halasit o řešení problémů bezdomovců a sám si vegetovat v budově za stovky milionů korun a nic nedělat. Strana sama, která nemá zase tak malý rozpočet, přeci může opustit okázalost a může pomoci potřebným. Ne, to by přeci soudruhům nevonělo. A jak komunistická strana diskutuje s pracující třídou kromě předvolební kampaně či možná ještě odborářských mítingů? Nevidím nic, co bych neviděl u ostatních stran. Zkrátka komunistická strana se nijak neliší od stran kapitalistických. Ale podle myšlenek komunismu by se lišit měla, nemyslíte?

Možná mi nějaký soudruh bude namítat, že přeci máme kapitalismus a nelze tedy žít socialisticky. Ne, soudruzi, mnohé jde. Pročpak by se komunistický podnikatel nemohl rozdělit o svůj zisk? Proč by komunistický poslanec nemohl odmítnout výhody a dobrovolně být solidární? Proč by komunistická strana nemohla žít méně okázale a pomoci? Vše je možné a nemusíte čekat, až tady bude ten váš socialismus. Ovšem, to byste si snížili své vlastní životní pohodlí. A to se vám moc nechce, co? Ale věřte mi, že dokud sami nebudete žít socialisticky, těžko to můžete chtít po ostatních. A těžko vám někdo uvěří, že to myslíte vážně.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Myslín | středa 22.8.2007 10:30 | karma článku: 31,57 | přečteno: 1638x
  • Další články autora

Josef Myslín

Alexandrovci byli skvělí. A ty, pražská kavárno, mi můžeš (víš co)...

Jsme oba poměrně pracovně vytížení. Koncert Akademického sboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známého spíše pod názvem Alexandrovci, jsme si ovšem ujít nenechali. A rozhodně nelitujeme. A pražská kavárna nám může...

19.10.2015 v 9:06 | Karma: 39,71 | Přečteno: 2222x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

Mirko Němcová, jděte už konečně k čertu!

Vysoce nevážená paní Němcová, dlouho jsem váhal, neboť času rozhodně nemám nazbyt, notabene pak k tomu, abych se věnoval někomu, jehož politická kariéra je fakticky u konce a kdo jen zoufale kope kolem sebe v zoufalé snaze vrátit se na výsluní. Nicméně vaše poslední výroky týkající se prezidenta republiky a jeho plánované cesty do Moskvy jaksi způsobilo, že pohár mé trpělivosti přetekl. A já si našel čas potřebný k napsání tohoto otevřeného dopisu.

18.3.2015 v 8:00 | Karma: 48,64 | Přečteno: 39849x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

O 17. listopadu, pravdě, lásce, svobodě, demokracii a pokrytectví

Pětadvacet let. Čtvrt století. Děti, které se narodily v ten památný den, jsou již dospělé, mají dostudováno, mnozí mají slibně nastartovanou kariéru, jiní třeba neuspěli a jejich život je spíše o paběrkování. Takhle to holt v kapitalismu chodí. Někteří mají krásné rodiny, jiní jsou potřetí rozvedení. I takový je život a na tohle aktuální společenské zřízení moc vliv nemá. Dnes tedy máme státní svátek, všude jsou vyvěšeny naše krásné státní vlajky a mnozí oslavují. Já oslavovat nehodlám. Není co. A než někdo spustí litanie o tom, že jsem komunista, bolševik a obdivovatel Klémy Gottwalda, tak rovnou říkám, že děkuji soukolí dějin, že ukončilo tehdejší režim. A kdybych byl věřící, budu za tohle denně děkovat Bohu. Ale odmítám pokrytecky opomíjet, jak dnes, pětadvacet let po změně režimu, neustále klademe vinu za vše špatné těm minulým a jak se tu plíživě, tu otevřeně vracíme k praktikám, u kterých jsem si bláhově myslel, že spadly do propadliště dějin společně s minulým režimem.

17.11.2014 v 9:00 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Pane prezidente, děkuji Vám...

Vážený pane prezidente Klausi, zbývají poslední hodiny, kdy Vám přináleží toto oslovení. Zítra poprvé po více než dvou desítkách let nebude před vaším jménem oslovení značící vysokou ústavní funkci, ale budeme Vás oslovovat pouze občanským jménem, případně Vaším akademickým titulem profesor, byť jsem přesvědčen, že Vám více bude vyhovovat forma první. Osobně se Vám přiznávám, že mne Váš odchod z politiky mrzí, byť je odchodem řádným, očekávaným a neodvratným. Byť pochopitelně netuším, zda se případně do politiky hodláte vrátit, a to v jakékoliv pozici či funkci, dovoluji si Vám poděkovat za těch více než dvacet let práce pro Českou republiku a její občany.

7.3.2013 v 22:20 | Karma: 33,40 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Malé silvestrovské zamyšlení...

Rok se s rokem sešel a je tu opět poslední den v roce. Končí rok 2012 a na jeho místo se pomalu, ale neúprosně dere rok 2013. Na rok 2012 budeme mít různé vzpomínky. Někdo dobré, někdo špatné. Někomu se povedl životní úspěch, někdo byl povýšen, někdo se oženil, někdo se stal otcem či matkou, někdo poznal skvělé přátele. Naopak jiní byli propuštěni, jiní přišli o své nejbližší, jiní poznali, že přátelé jsou přáteli jen v dobré, nikoliv však ve zlém. Takový už je život. Minulost nezměníme, z minulosti se můžeme jen poučit. Žádný rok totiž nemůže být tak dobrý, aby ten další nemohl být lepší. A žádný rok nemůže být tak špatný, aby ten další nemohl být ještě horší. Tak jaký ten nový rok vlastně bude?

31.12.2012 v 12:55 | Karma: 10,96 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

Afghánistán zasáhly přívalové deště. Záplavy si vyžádaly nejméně 300 obětí

11. května 2024  10:53,  aktualizováno 

Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovým dešti, si vyžádaly několik stovek obětí....

Moskva využije zpožděných dodávek zbraní, míní šéf ukrajinských pozemních sil

11. května 2024  13:36

Válka proti Rusku vstoupí v příštích dvou měsících do kritické fáze, soudí velitel ukrajinských...

Poprvé promluvil. Kellner byl po havárii vrtulníku naživu, tvrdí přeživší Čech

11. května 2024  12:50

Jediným přeživším havárie vrtulníku na Aljašce, který v roce 2021 převážel miliardáře Petra...

Pražským Klementinem lze brouzdat i mimo otevírací dobu. Virtuálně a z domova

11. května 2024  10:36

Tam, kde končí prohlídková trasa, teď začíná virtuální prohlídka. Díky moderním metodám mohou lidé...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...