Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsem občanský demokrat. Ale takovou "reformu" podporovat nemohu...

Není dne ani hodiny, aby vládní koalicí připravovaná reforma nejitříla vášně. Hovoří o ní politici na nejvyšší úrovni, hovoří o ni ekonomové, hovoří o ní chlapi v hospodách. A v podstatě ze všech stran se ozývá kritika. Tímto článkem se ke kritice připojuji. Reforma (pokud tu slátaninu můžeme takto vůbec nazývat) je prostě špatná - i kdyby kdokoliv tvrdil cokoliv jiného. A kdo dělá věci špatné, musí prostě počítat s tím, že nebude chválen. A pokud vláda otočí kormidlo na opačnou stranu a popře principy vládnutí, které si při svém nástupu stanovila, pak se nelze divit, že její počínání kritizuje i člen největší vládní strany.

Když ODS před rokem rozpoutala volební kampaň, jíž jsem se samozřejmě účastnil, hlásala několik základních tezí, několik principů, které měla v úmyslu převést do praxe, pokud vyhraje volby. Volby jsme vyhráli, ale situace nebyla růžová. Jen málokdo z nás si nepamatuje tahanice o vznik nové vlády, se vším, co se soubojem o moc souvisí. Již v okamžik, kdy jsem uviděl konečné výsledky volebního klání, mi bylo jasné, že program ODS do písmene naplnit prostě nepůjde. Ale tohle přece chápal každý jen trochu soudný. Co ovšem chápe málokdo, je fakt, že vláda pod vedením ODS naprosto otočila a její návrh reformy má přesně opačné dopady než jaké ODS lidem nabízela. Pojďme si otočení korouhvičky trošku proklepnout...

Základní myšlenkou programu ODS bylo - nechme lidem více peněz v jejich peněženkách, neboť lidé vědí nejlépe, co se svými penězmi mají udělat. Zejména bylo zdůrazňováno, že zejména lidé se středními příjmy jsou na tom nepříliš dobře, že tzv. střední vrstva je u nás slabá, neboť její daňové zatížení je vysoké, ale na jakékoliv úlevy a sociální kompenzace prostě nedosáhnou. Nabízené řešení bylo jednoduché - rovná daň, která zejména lidem se středními příjmy sníží daňovou zátěž a zvýší čísté příjmy. A jaké je výsledné řešení navržené vládní koalicí? Ti, jejichž daně byly nepřijatelně vysoké, nejenže nebudou platit méně - oni budou dokonce platit více. Ano, slyšíte dobře, více. Vláda, která slibovala nižší daně, která si středněpříjmové skupiny naklonila slibem, že bude první vládou, která nebude tyto skupiny dřít z kůže, v konečné podobě reformního balíku navrhuje přesný opak.

Taktéž si velmi dobře pamatuji, jak jsme lidem popisovali snížení byrokracie a jak jsme slibovali štíhlý a efektivní stát, který pro svůj provoz nebude potřeboval tak ohromné množství peněz. A najednou slyšíme z úst politiků pravý opak. Ne lidé, ne jednotlivci, ale stát je prioritní. Místo toho, aby se lidem snížily daně, tak se mnoha daně zvýší. Důvod je jediný. Rozežraný, přebujelý a neefektivní stát tyto peníze potřebuje a tak je z lidí vydřeme, ať to stojí, co to stojí. Samozřejmě, je jednodušší běžného občana s nulovými možnostmi obrany donutit platit než zefektivnít stát. Ale naší tezí byla právě ta trnitá cesta - díky tomu, že jsme slibovali odvahu, nás mnozí volili. My jsme přeci říkali - vy jste si peníze vydělali, vám by měly patřit, to stát se bude muset uskromnit. V konečné podobě reformního balíku nic o zeštíhlení státu není. Zato o oškubání lidí tam toho je až moc.

Mnohokrát jsme byli tázáni - a co uděláte s těmi, kteří se vezou, kteří nemakají, kteří jen parazitují na nás, poctivě pracujících. A my jim odpovídali - nebojte se, systém, který umožňuje tak bezproblémovou a jednoduchou příživu, změníme. A změníme jej tak, aby potřebným pomáhal a prevítům pořádně nakopal do zadku. Mnoho lidí jsme přesvědčili a oni nám svůj hlas dali. Ale co dnes vidíme? Proti vyžírkám není podniknutý jediný krok, který by jejich vyžírkovství alespoň trochu omezil. Jediným nápadem bylo přidělení pouhého existenčního minima po roce nezaměstnanosti. Skvělé, takže ty padesátníky, kteří nemohou najít práci, opět potrestáme stejně jako mladé programové flákače. Přitom například řešení v podobě sociálního skóre jsem ministru Nečasovi nabízel - nebylo mi ani odpovězeno. Nakonec se tak reforma sociálního systému smrskla na debatu o směšném snížení porodného a zrušení pohřebného, což je sice správný krok, ale nikoliv řešení merita věci.

Jdeme dále. Každý z nás je občas nemocný a zdravotnictví zajímá snad každého. Že lékařská péče na stále vyšší úrovni stojí více a více, to chápe snad každý. Že se zdravotnictví zneužívá a že se v něm plýtvá, to chápe snad také každý. Náš program byl jednoduchý - omezit nadužívání zdravotní péče systémem nízkých regulačních poplatků, navíc s poměrně nízkým stropem. Proč strop? Jako ochrana chronicky nemocných, těch, kteří lékaře skutečně potřebují. Zároveń s tím však také restrukturalizace systému poskytování zdravotní péče. Z restrukturalizace nakonec není nic a zůstal jen systém poplatků, navíc mnohem vyšších než bylo uváděno. A strop vysoký či dokonce vůbec žádný, tohle vůbec nedovedu posoudit. Takže ti, kdo se vezli dosud, se povezou dále (dokladem je návrh, aby sociálně slabí neplatili poplatky) - potrestáni budou jen nemocní, zejména ti těžce a chronicky.

Rozbor ukončíme tím, co možná považuji za nejdůležitější. Po letech vlády diletantů ze socdem, diletantů bez jakékoliv vize a s jediným cílem - uplatit si své voliče a vyhrát tak následující volby, jsme se těšili na vládu korektní politiky, se zásadami, které se neporušují a s jasně definovanou vizí, za kterou se tvrdou prací pomalu, ale jistě směřuje. Místo toho přišla vláda, jejíž hlavní vizí bylo nějakým způsobem získat důvěru. Reforma není propracovaným hodinovým strojem, ale spíše výsledkem kupeckého handlování s mandáty ve sněmovně - jak jinak nazvat postup, kdy jednou je daň 19%, podruhé 15%, potřetí 13,5%. Tyto názorové kotrmelce pak proběhly během několika dnů, vše bez propočtů. Jako by si někdo dělal z lidí legraci. Návrh reformy pak normálnímu občanu připadá, že jediným cílem bylo něco prosadit, bez ohledu na důsledky, bez ohledu na budoucnost. Místo řádu a pořádku, který všichni očekávali, se zmítáme v chaosu, který nemůže vést k ničemu dobrému. A ať se na mě pan premiér Topolánek nezlobí - vztyčený prostředník nedokáže zamaskovat prázdnotu reforem.

Ne přátelé, já podporuji reformu. A co více, podporuji reformu tvrdou, kterou lidé pocítí na svých peněženkách a na svých životech obecně. Ale reforma musí splnit základní teze, se kterými ODS šla do voleb - nižší zátěž pro střední vrstvy, zeštíhlení státu, boj proti těm, kdo jednotlivé systémy zneužívají, zvýšení efektivity. A především pak řád a stabilita. Když vláda propracuje, dohodne a nabídne reformu, která tyto podmínky splní, pak stejným způsobem napíšu článek, kterým ji budu hájit a podporovat. Dnešní, vládou navržený balík, je však nesourodou a škodlivou slátaninou, kterou při nejlepší vůli nemohu než kritizovat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Myslín | úterý 21.8.2007 7:45 | karma článku: 28,25 | přečteno: 1445x
  • Další články autora

Josef Myslín

Alexandrovci byli skvělí. A ty, pražská kavárno, mi můžeš (víš co)...

Jsme oba poměrně pracovně vytížení. Koncert Akademického sboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známého spíše pod názvem Alexandrovci, jsme si ovšem ujít nenechali. A rozhodně nelitujeme. A pražská kavárna nám může...

19.10.2015 v 9:06 | Karma: 39,71 | Přečteno: 2222x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

Mirko Němcová, jděte už konečně k čertu!

Vysoce nevážená paní Němcová, dlouho jsem váhal, neboť času rozhodně nemám nazbyt, notabene pak k tomu, abych se věnoval někomu, jehož politická kariéra je fakticky u konce a kdo jen zoufale kope kolem sebe v zoufalé snaze vrátit se na výsluní. Nicméně vaše poslední výroky týkající se prezidenta republiky a jeho plánované cesty do Moskvy jaksi způsobilo, že pohár mé trpělivosti přetekl. A já si našel čas potřebný k napsání tohoto otevřeného dopisu.

18.3.2015 v 8:00 | Karma: 48,64 | Přečteno: 39849x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

O 17. listopadu, pravdě, lásce, svobodě, demokracii a pokrytectví

Pětadvacet let. Čtvrt století. Děti, které se narodily v ten památný den, jsou již dospělé, mají dostudováno, mnozí mají slibně nastartovanou kariéru, jiní třeba neuspěli a jejich život je spíše o paběrkování. Takhle to holt v kapitalismu chodí. Někteří mají krásné rodiny, jiní jsou potřetí rozvedení. I takový je život a na tohle aktuální společenské zřízení moc vliv nemá. Dnes tedy máme státní svátek, všude jsou vyvěšeny naše krásné státní vlajky a mnozí oslavují. Já oslavovat nehodlám. Není co. A než někdo spustí litanie o tom, že jsem komunista, bolševik a obdivovatel Klémy Gottwalda, tak rovnou říkám, že děkuji soukolí dějin, že ukončilo tehdejší režim. A kdybych byl věřící, budu za tohle denně děkovat Bohu. Ale odmítám pokrytecky opomíjet, jak dnes, pětadvacet let po změně režimu, neustále klademe vinu za vše špatné těm minulým a jak se tu plíživě, tu otevřeně vracíme k praktikám, u kterých jsem si bláhově myslel, že spadly do propadliště dějin společně s minulým režimem.

17.11.2014 v 9:00 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Pane prezidente, děkuji Vám...

Vážený pane prezidente Klausi, zbývají poslední hodiny, kdy Vám přináleží toto oslovení. Zítra poprvé po více než dvou desítkách let nebude před vaším jménem oslovení značící vysokou ústavní funkci, ale budeme Vás oslovovat pouze občanským jménem, případně Vaším akademickým titulem profesor, byť jsem přesvědčen, že Vám více bude vyhovovat forma první. Osobně se Vám přiznávám, že mne Váš odchod z politiky mrzí, byť je odchodem řádným, očekávaným a neodvratným. Byť pochopitelně netuším, zda se případně do politiky hodláte vrátit, a to v jakékoliv pozici či funkci, dovoluji si Vám poděkovat za těch více než dvacet let práce pro Českou republiku a její občany.

7.3.2013 v 22:20 | Karma: 33,40 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Malé silvestrovské zamyšlení...

Rok se s rokem sešel a je tu opět poslední den v roce. Končí rok 2012 a na jeho místo se pomalu, ale neúprosně dere rok 2013. Na rok 2012 budeme mít různé vzpomínky. Někdo dobré, někdo špatné. Někomu se povedl životní úspěch, někdo byl povýšen, někdo se oženil, někdo se stal otcem či matkou, někdo poznal skvělé přátele. Naopak jiní byli propuštěni, jiní přišli o své nejbližší, jiní poznali, že přátelé jsou přáteli jen v dobré, nikoliv však ve zlém. Takový už je život. Minulost nezměníme, z minulosti se můžeme jen poučit. Žádný rok totiž nemůže být tak dobrý, aby ten další nemohl být lepší. A žádný rok nemůže být tak špatný, aby ten další nemohl být ještě horší. Tak jaký ten nový rok vlastně bude?

31.12.2012 v 12:55 | Karma: 10,96 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Část farmářů odškodníme. Další protesty jsou podpásovka, řekl Výborný

12. května 2024  12:57,  aktualizováno  13:10

Pěstitelům, kteří neměli pojištění proti mrazům, bude stát krátit kompenzace o polovinu. V pořadu...

Ukrajina z Charkovské oblasti evakuovala čtyři tisíce lidí, Rusko hlásí úspěšné tažení

12. května 2024

Sledujeme online Z pohraničních částí ukrajinské Charkovské oblasti, která čelí ruské ofenzivě, úřady evakuovaly...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  12:44

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná panelová budova. Nejméně sedm lidí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...