Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskriminace je normální - kdo tvrdí opak, lže!

O diskriminaci se hovoří často. A ještě častěji se hovoří o antidiskriminačním zákonu, tedy zákonu, který zakazuje a trestá diskriminaci. Ti, kdož tento zákon prosazují, tvrdí, že existují skupiny, které jsou různým způsobem znevýhodněné a kterým je tudíž nutné pomáhat. Ano, jistě takové skupiny jsou a jistě je nutné jim pomoci (asi se však s předkladateli neshodnu na konkrétních skupinách). Ovšem to, že diskriminaci odstraní (a daným skupinám pomůže) zákon, který diskriminaci bude zakazovat a trestat drakonickými a často likvidačními tresty, si může myslet jen naiva či člověk s výrazně nižší inteligencí. Diskriminovat je totiž normální, diskriminovat patří k lidské přirozenosti. Každý z nás diskriminuje velmi často a pokud v některých situacích diskriminaci zakážeme způsobem, o jaký se snaží obhájci antidiskriminačního zákona, pak ano, posílíme postavení výše uvedených skupin, nicméně jen za cenu drastického a bezprecedentního omezení základních práv druhé strany vztahu.  

Již od útlého dětství si v závislosti na vrozených dispozicích, rodinném zázemí, okolí a dalších faktorech vytváříme systém hodnot a také systém preferencí. Dnes a denně jsme stavěni před nutností volit ze dvou či více možností. Přitom u mnoha rozhodování je naše volba jasná - prostě některé možnosti preferujeme, jiné naopak odmítáme. Některé dítě preferuje autíčka a při návštěvě obchodu s hračkami neomylně zamíří k regálu s autíčky, jiné nedá dopustit na svůj kopací míč a k vánocům si toužebně přeje dres svého idolu. A stejně vehementně bude prvé dítě odmítat fotbalový zápas, jako druhé bude odmítat model formule. V průběhu života se otázky, o kterých se rozhodujeme, mění, ale princip zůstává totožný. Některé možnosti jsou zkrátka preferovány, jiné zavrhovány. Ať už se jedná o výběr partnera,výběr bydlení, výběr dovolené, výběr obchodu k nakupování, výběr auta či v podstatě čehokoliv jiného.

Je samozřejmé, že ne vždy je naše volba objektivně správná, ba co více, někdy je naše volba dokonce v přímém rozporu s tím, co bychom ve skutečnosti chtěli. Na svou volbu však máme nesporný nárok, ovšem s tím, že za svou volbu neseme plnou zodpovědnost. To jsou základní aspekty svobody - mám možnost si vybrat dle své vůle (dle svého přesvědčení o správnosti, nikoliv dle objektivních parametrů správnosti, které často nelze ani určit) a za své rozhodnutí jsem zodpovědný. A na základě toho si jeden volí dlouhonohou blondýnu (a odmítá pomenší zrzku), druhý volí červenou Fabii (a odmítá černý Mercedes), třetí pak volí rodinný dům (a odmítá panelový byt), čtvtý volí nakupování v Tescu (a odmítá Alberta) a pátý pak volí dovolenou pod stanem (a odmítá pobyt v luxusním pětihvězdičkovém hotelu). Každý z nich má na své rozhodnutí (i na odmítnutí jiných voleb) plné právo a nikdo z nás nemá právo dotyčného ve volbě omezovat, byť by nám jeho důvody pro dané rozhodnutí připadaly jakkoliv bláznivé a byť by nám tyto důvody dokonce odmítl říci. Každý má právo diskriminovat nepreferované volby - nechodím s ní, protože není blondýna, nekoupil jsem si to auto, protože je zelené, nenakupuji v tom obchodě, protože jeho majitele nemám rád. Že je to samozřejmé? Odpověď zní - jak kde, jak kdy, jak pro koho...

Určitě tato svoboda neplatí pro zaměstnavatele, který hledá nové zaměstnance. Ten již dnes má při výběru zaměstnanců svázané ruce, přičemž nový antidiskriminační zákon mu chce tyto svázané ruce rovnou amputovat a zabránit mu, aby si svobodně vybral, s kým chce spolupracovat a s kým spolupracovat nechce. Zaměstnavateli je tedy zakazováno aplikovat při výběru spolupracovníků své preference (tedy diskriminovat nepreferované). Dochází tím k neskutečnému paradoxu. Zastánci zákona argumentují lidskými právy - ale copak je lidským právem také právo na uzavření smlouvy, kterou druhá strana uzavřít nechce, protože ji nevnímá jako výhodnou pro sebe. Základní podmínkou pro uzavření smlouvy je dobrovolné rozhodnutí obou smluvních stran, pakliže jedna strana o uzavření smlouvy nemá zájem, nelze smlouvu uzavřít - dokonce soud může zrušit smlouvu, která byla podepsána pod nátlakem. A copak je základem pracovního poměru? Pracovní smlouva. Přesto se mnoho lidí soudí proto, protože někdo s nimi odmítl uzavřít smlouvu. A přesto dokonce několik lidí již soudní spor vyhrálo. Ano, někdo bude platit, protože se rozhodl neuzavřít smlouvu.

Zaměstnavatel si vybírá zaměstnance tak, aby (dle jeho přesvědčení) pro něj uzavřená smlouva byla výhodná. Ne proto, že by se chtěl stát dobročinnou organizací a že by chtěl novému zaměstnanci zajistit životní jistoty. Vybírá podle svých preferencí (subjektivních i objektivních) toho člověka, který podle něj bude nejlépe splňovat jeho požadavky. Jistě, jeho kritéria mohou být nelogická, nesmyslná či přímo kontaproduktivní a pro firmu škodlivá, ale za to vše nese zodpovědnost ten, kdo rozhodnutí učiní. Jistě, jeho kritéria mohou být pro daného posuzovaného člověka nevýhodná, ale stejně nevýhodná kritéria může mít i onen posuzovaný, který volí potenciálního zaměstnavatele. I on může preferovat a diskriminovat nepreferované. Nechápu, proč by měl ten, kdo činí volbu (kromě orgánu státní správy či samosprávy), někomu sdělovat či případně vysvětlovat důvod, proč se se rozhodl smlouvu podepsal či naopak nepodepsat? Mělo by být důležité jen to, jak se nakonec dotyčný rozhodl, jeho důvody jsou irelevantní. V případě podepsání smlouvy pak musí platit, že rozhodnutí obou stran je kladné. Pakliže kdokoliv chce vyvozovat jakékoliv negativní důsledky pro jednu stranu jen proto, že jeho rozhodnutí bylo takové či onaké, omezuje práva této strany svobodně se rozhodnout. I když jsou pro nás jeho důvody tzv. diskriminační, nevidím na tom nic špatného. Prostě došlo k rozhodnutí, že druhá strana neodpovídá jeho preferencím, a to bychom měli respektovat.   

Uvědomme si totiž, že jakákoliv antidiskriminace se nakonec obrací proti skupině, které má pomáhat. Ti, kdo diskriminují, k této diskriminaci vidí důvod (ať už je či není objektivní) a na této diskriminaci trvají. Pod hrozbou trestu se vyhnou otevřenému řešení, které je nakonec z dlouhodobého hlediska korektní pro obě strany, a vymyslí řešení, které skrytě, ale přesto v důsledku stejně povede k neuzavření smlouvy. Žádný zákon totiž nepřinutí kohokoliv, aby bez boje ustoupil a konal pro sebe nevýhodně. Antidiskriminací učiníme jediné, jednu diskriminaci násilně a bez znalosti kontextu formálně zakážeme a druhou, ještě horší, zavedeme. To nemůže vést ke skutečnému řešení.

Znamená to snad, že některé znevýhodněné skupiny chci hodit přes palubu? Nikoliv, právě naopak. Jestliže stát uzná některé skupiny za objektivně znevýhodněné a chce jim pomoci, musí tak učinit sám. Nemá právo přenášet svou povinnost postarat se o kohokoliv na jakýkoliv soukromý subjekt tím, že jej donutí chovat se (ať už skutečně či domněle) nevýhodně. Pokud rozumný zaměstnavatel odmítá některou skupinu uchazečů, má proto svůj důvod - stát musí konat kroky takové, aby tento důvod zmizel či byl alespoň výrazně snížen. Také je nutné zpružnit pracovní právo tak, aby se zaměstnavatelé méně báli přijímat zaměstnance. Pakliže se ani po zavedení takových opatření nepodaří těm skutečně znevýhodněným zajistit práci, je na místě odpovídající podpora. V každém případě se však vždy vyvyrujme toho, abychom klín vytloukali klínem a abychom práva jedněch zajistili tím, že porušíme práva jiných... 

Autor: Josef Myslín | čtvrtek 10.1.2008 0:01 | karma článku: 27,15 | přečteno: 2039x
  • Další články autora

Josef Myslín

Alexandrovci byli skvělí. A ty, pražská kavárno, mi můžeš (víš co)...

Jsme oba poměrně pracovně vytížení. Koncert Akademického sboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známého spíše pod názvem Alexandrovci, jsme si ovšem ujít nenechali. A rozhodně nelitujeme. A pražská kavárna nám může...

19.10.2015 v 9:06 | Karma: 39,71 | Přečteno: 2222x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

Mirko Němcová, jděte už konečně k čertu!

Vysoce nevážená paní Němcová, dlouho jsem váhal, neboť času rozhodně nemám nazbyt, notabene pak k tomu, abych se věnoval někomu, jehož politická kariéra je fakticky u konce a kdo jen zoufale kope kolem sebe v zoufalé snaze vrátit se na výsluní. Nicméně vaše poslední výroky týkající se prezidenta republiky a jeho plánované cesty do Moskvy jaksi způsobilo, že pohár mé trpělivosti přetekl. A já si našel čas potřebný k napsání tohoto otevřeného dopisu.

18.3.2015 v 8:00 | Karma: 48,64 | Přečteno: 39849x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

O 17. listopadu, pravdě, lásce, svobodě, demokracii a pokrytectví

Pětadvacet let. Čtvrt století. Děti, které se narodily v ten památný den, jsou již dospělé, mají dostudováno, mnozí mají slibně nastartovanou kariéru, jiní třeba neuspěli a jejich život je spíše o paběrkování. Takhle to holt v kapitalismu chodí. Někteří mají krásné rodiny, jiní jsou potřetí rozvedení. I takový je život a na tohle aktuální společenské zřízení moc vliv nemá. Dnes tedy máme státní svátek, všude jsou vyvěšeny naše krásné státní vlajky a mnozí oslavují. Já oslavovat nehodlám. Není co. A než někdo spustí litanie o tom, že jsem komunista, bolševik a obdivovatel Klémy Gottwalda, tak rovnou říkám, že děkuji soukolí dějin, že ukončilo tehdejší režim. A kdybych byl věřící, budu za tohle denně děkovat Bohu. Ale odmítám pokrytecky opomíjet, jak dnes, pětadvacet let po změně režimu, neustále klademe vinu za vše špatné těm minulým a jak se tu plíživě, tu otevřeně vracíme k praktikám, u kterých jsem si bláhově myslel, že spadly do propadliště dějin společně s minulým režimem.

17.11.2014 v 9:00 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Pane prezidente, děkuji Vám...

Vážený pane prezidente Klausi, zbývají poslední hodiny, kdy Vám přináleží toto oslovení. Zítra poprvé po více než dvou desítkách let nebude před vaším jménem oslovení značící vysokou ústavní funkci, ale budeme Vás oslovovat pouze občanským jménem, případně Vaším akademickým titulem profesor, byť jsem přesvědčen, že Vám více bude vyhovovat forma první. Osobně se Vám přiznávám, že mne Váš odchod z politiky mrzí, byť je odchodem řádným, očekávaným a neodvratným. Byť pochopitelně netuším, zda se případně do politiky hodláte vrátit, a to v jakékoliv pozici či funkci, dovoluji si Vám poděkovat za těch více než dvacet let práce pro Českou republiku a její občany.

7.3.2013 v 22:20 | Karma: 33,40 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Malé silvestrovské zamyšlení...

Rok se s rokem sešel a je tu opět poslední den v roce. Končí rok 2012 a na jeho místo se pomalu, ale neúprosně dere rok 2013. Na rok 2012 budeme mít různé vzpomínky. Někdo dobré, někdo špatné. Někomu se povedl životní úspěch, někdo byl povýšen, někdo se oženil, někdo se stal otcem či matkou, někdo poznal skvělé přátele. Naopak jiní byli propuštěni, jiní přišli o své nejbližší, jiní poznali, že přátelé jsou přáteli jen v dobré, nikoliv však ve zlém. Takový už je život. Minulost nezměníme, z minulosti se můžeme jen poučit. Žádný rok totiž nemůže být tak dobrý, aby ten další nemohl být lepší. A žádný rok nemůže být tak špatný, aby ten další nemohl být ještě horší. Tak jaký ten nový rok vlastně bude?

31.12.2012 v 12:55 | Karma: 10,96 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Manžela šéfky americké Sněmovny napadl kladivem. Kanaďan dostal třicet let

17. května 2024  21:06

Soud v Kalifornii vyměřil trest třiceti let odnětí svobody muži, který v roce 2022 vtrhl do domu...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...