Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dilema v ODS: koaliční loajalita versus energetická soběstačnost...

V koalici to zase vře... Tentokrát není na vině vládní batoh reforem, ten už byl schválen a od prvního ledna s ním budeme žít. Spory jsou o návrh ČSSD, aby energetickou koncepci státu neschvalovala vláda jako doposud, ale poslanecká sněmovna. Důvod je zcela prostý a pragmatický - poté, co Strana zelených ekofanatiků prosadila do programového prohlášení vlády výslovné odmítnutí rozvoje jaderné energetiky, se ocitáme na okraji propasti - hrozí nám, že snad poprvé v historii nebudeme soběstační ve výrobě elektrické energie a z dnešní situace, kdy jsme vývozcem, budeme dovozcem závislým na dodávkách energie z jiného státu. Návrh, který dnes leží ve sněmovně, má jediný praktický cíl - oslabit pozice Strany zelených ekofanatiků a umožnit voleným zástupcům, aby zajistili takovou energetickou koncepci, která zachová naši soběstačnost. A v čem je vlastně spor? Návrh předkládá ČSSD, prozatím podporuje KSČM. A v dnešních dnech toto levicové duo doplnilo několik poslanců ODS, kterým se rovněž nelíbí, že by Strana zelených ekofanatiků měla způsobit energetickou nesoběstačnost... a tento postoj se nelíbí jak předsedovi greenhornů Bursíkovi, tak premiérovi Topolánkovi, který chce vládu udržet doslova za každou cenu - i za cenu toho, že třeba nebudeme svítit a budeme platit daň z dýchání (přeci také vypouštíme CO2)...

Jako člen ODS dobře vím, že ODS vždy podporovala jadernou energetiku. Racionální argumenty nás v tom utvrzovaly - přes prohlášení environmentalistů je jaderná energetika zdrojem, jehož negativní vliv na přírodu je jasně nejmenší v poměru k vyrobené energii. Jistě, takový větrníček nemá odpad zcela žádný, ovšem když do bilance započítáme veškeré náklady na jeho výrobu a veškeré ekologické zatížení, tak platí, že větrník si nikdy nevydělá ani tolik, kolik do něj bylo vloženo. A ekologická zátěž při situaci, kdy bychom vyrobili tolik větrníků, aby suplovaly Temelín, by byla nepředstavitelná. Nu a nelze zmínit jednu poznámku - vítr nefouká stále. V bezvětrných chvílích by musel existovat náhradní zdroj - při tak velkém výkonu by to mohla být jen a pouze tepelná elektrárna. Důvod, proč jsou větrníky tak v kurzu, je fakt, že jejich výroba je dotována a především - stát musí tuto energii vykoupit, čili pro provozovatele je naprosto jistý zisk - takto se podniká, viďte? 

Pokud jde o bezpečnost - i sám šéf MAEE, nositel Nobelovy míru (stejné, jakou dostal Al Gore, kterého ekoteroristé oslavují jako boha), potvrdil, že Temelín je naprosto bezpečný a že on, sám sídlící ve Vídni, nemá nejmenších obav o svou bezpečnost, ale ani o bezpečnost nikoho jiného. Za celou dobu provozu Temelína se neobjevila jediná vážná závada a to, co nám vydávají za vážné závady, je prostě a jednoduše účelová a jednostranná demagogie. A pokud někdo má odvahu strašit radiací, doporučuji mu číst, číst, číst... Pro legraci - vezměte příslušné přístroje a změřte radioaktivitu přímo nad dočasným úložištěm odpadu a poté totéž proveďte v blízkosti tepelné elektrárny. No hádejte, kde naměříte více? Bude to u tepelné elektrárny, neboť popílek z nich unikající obsahuje radioaktivní látky. A co nám z toho vyplývá? Jediný závěr - podporujme jadernou energetiku - zajistí nám dostatek energie pro další generace a zároveň přírodu poškodí jen v minimální možné míře.

Ona ta Strana zelených fanatiků nám vůbec servíruje pouze lahůdky - daně na paliva, zákaz topení uhlím, ekologické daně na všechno, povinně zálohované láhve... nic z toho by zde nemělo být. Nicméně snaha o likvidaci energetické soběstačnosti je čin přímo zrůdný. Nebo že by nějaká lobby, třeba ta rakouská, která platila vaši exministryni Kuchtovou v čele Jihočeských matek, opět sáhla do kapsy a Strana zelených fanatiků měla stranický úkol zlikvidovat českou energetiku? Nebo že by zelení kamarádi rádi získali štědré dotace na větrníky? Mimochodem, paní Kuchtová se již ukázala... holt řídit ministerstvo je něco trochu jiného než se přivazovat k Temelínu a křičet údernická hesla. Pustit aktivisty, kteří operují s ničím nepodloženou demagogií a ke kritizovanému nepřinášejí alternativu, ke skutečné práci, kde argumenty a koncepce je nutností, je zkrátka cesta do problémů.

Pane premiére Topolánku, vy dobře víte, že jako spolustraník jsem programově na vaší straně. A stejně dobře víte, že ČSSD či dokonce KSČM rád nemám (mnohé články zde na blogu to dokládají). Dnešní návrh je však ryze věcný a existují dvě varianty - buď bude přijat (a tedy bude síla porazit Stranu zelených ekofanatiků a tedy i naplnit náš program - ODS vždy podporovala jadernou energetiku) nebo přijat nebude (a pak se prostě ocitneme v energetické pasti, protože nebude síla ekofanatiky porazit). Druhé řešení je pro mě nepřijatelné (a pokud se skutečně naplní, budete to Vy, kdo bude za situaci zodpovědný, ne Strana zelených fanatiků) a dodnes jsem myslel, že pro Vás také. Jak se zdá, mýlím se... pro zachování svých pozic obětujete budoucnost... já ale v kampaních říkal voličům právý opak - ODS pro momentální prospěch nikdy budoucnost neobětuje. A protože já na tom, co jsem říkal, trvám a stojím si za tím, podporuji návrh opozice a věřím, že skupina poslanců ODS najde odvahu a budoucnost této země, její energetickou soběstačnost, nadřadí formální stranické loajalitě.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Myslín | čtvrtek 18.10.2007 12:33 | karma článku: 21,13 | přečteno: 1171x
  • Další články autora

Josef Myslín

Alexandrovci byli skvělí. A ty, pražská kavárno, mi můžeš (víš co)...

Jsme oba poměrně pracovně vytížení. Koncert Akademického sboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známého spíše pod názvem Alexandrovci, jsme si ovšem ujít nenechali. A rozhodně nelitujeme. A pražská kavárna nám může...

19.10.2015 v 9:06 | Karma: 39,71 | Přečteno: 2222x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

Mirko Němcová, jděte už konečně k čertu!

Vysoce nevážená paní Němcová, dlouho jsem váhal, neboť času rozhodně nemám nazbyt, notabene pak k tomu, abych se věnoval někomu, jehož politická kariéra je fakticky u konce a kdo jen zoufale kope kolem sebe v zoufalé snaze vrátit se na výsluní. Nicméně vaše poslední výroky týkající se prezidenta republiky a jeho plánované cesty do Moskvy jaksi způsobilo, že pohár mé trpělivosti přetekl. A já si našel čas potřebný k napsání tohoto otevřeného dopisu.

18.3.2015 v 8:00 | Karma: 48,64 | Přečteno: 39849x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

O 17. listopadu, pravdě, lásce, svobodě, demokracii a pokrytectví

Pětadvacet let. Čtvrt století. Děti, které se narodily v ten památný den, jsou již dospělé, mají dostudováno, mnozí mají slibně nastartovanou kariéru, jiní třeba neuspěli a jejich život je spíše o paběrkování. Takhle to holt v kapitalismu chodí. Někteří mají krásné rodiny, jiní jsou potřetí rozvedení. I takový je život a na tohle aktuální společenské zřízení moc vliv nemá. Dnes tedy máme státní svátek, všude jsou vyvěšeny naše krásné státní vlajky a mnozí oslavují. Já oslavovat nehodlám. Není co. A než někdo spustí litanie o tom, že jsem komunista, bolševik a obdivovatel Klémy Gottwalda, tak rovnou říkám, že děkuji soukolí dějin, že ukončilo tehdejší režim. A kdybych byl věřící, budu za tohle denně děkovat Bohu. Ale odmítám pokrytecky opomíjet, jak dnes, pětadvacet let po změně režimu, neustále klademe vinu za vše špatné těm minulým a jak se tu plíživě, tu otevřeně vracíme k praktikám, u kterých jsem si bláhově myslel, že spadly do propadliště dějin společně s minulým režimem.

17.11.2014 v 9:00 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Pane prezidente, děkuji Vám...

Vážený pane prezidente Klausi, zbývají poslední hodiny, kdy Vám přináleží toto oslovení. Zítra poprvé po více než dvou desítkách let nebude před vaším jménem oslovení značící vysokou ústavní funkci, ale budeme Vás oslovovat pouze občanským jménem, případně Vaším akademickým titulem profesor, byť jsem přesvědčen, že Vám více bude vyhovovat forma první. Osobně se Vám přiznávám, že mne Váš odchod z politiky mrzí, byť je odchodem řádným, očekávaným a neodvratným. Byť pochopitelně netuším, zda se případně do politiky hodláte vrátit, a to v jakékoliv pozici či funkci, dovoluji si Vám poděkovat za těch více než dvacet let práce pro Českou republiku a její občany.

7.3.2013 v 22:20 | Karma: 33,40 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Malé silvestrovské zamyšlení...

Rok se s rokem sešel a je tu opět poslední den v roce. Končí rok 2012 a na jeho místo se pomalu, ale neúprosně dere rok 2013. Na rok 2012 budeme mít různé vzpomínky. Někdo dobré, někdo špatné. Někomu se povedl životní úspěch, někdo byl povýšen, někdo se oženil, někdo se stal otcem či matkou, někdo poznal skvělé přátele. Naopak jiní byli propuštěni, jiní přišli o své nejbližší, jiní poznali, že přátelé jsou přáteli jen v dobré, nikoliv však ve zlém. Takový už je život. Minulost nezměníme, z minulosti se můžeme jen poučit. Žádný rok totiž nemůže být tak dobrý, aby ten další nemohl být lepší. A žádný rok nemůže být tak špatný, aby ten další nemohl být ještě horší. Tak jaký ten nový rok vlastně bude?

31.12.2012 v 12:55 | Karma: 10,96 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  12:44

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná panelová budova. Nejméně sedm lidí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Česká televize odvysílá před eurovolbami i debatu evropských lídrů

12. května 2024

I Česká televize nabídne divákům před volbami do Evropského parlamentu předvolební debaty lídrů...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...