Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Boj o euthanasii jako boj o svobodu jednotlivce?

Euthanasie, milosrdná smrt. Čas od času se toto téma stane tématem klíčovým, či alespoň jedním z klíčových témat. Okamžitě se vyrojí jako vosy houfy zarytých obhájců i zarytých odpůrců. Kam se zařadím já? Mezi konstruktivní obhájce. Jinými slovy - jsem pro, ale vnímám argumenty odpůrců a přál by si, aby v zákoně, který euthanasii bude jednou upravovat (věřím, že bude), některé z námitek byly velmi pečlivě upraveny. Ovšem mezi argumenty jsou také takové, se kterými nejenže nesouhlasím, ale zásadně protestuji proti tomu, aby se vůbec braly v potaz. Tyto argumenty jsou totiž útokem na svobodu jednotlivce. A ta je pro mě posvátnou...

Argumenty rozumné (pro mě...)

Odpůrci euthanasie často rozumně argumentují možností zneužití. Jistě, euthanasii je teoreticky možné zneužít. Ale - neplatí to snad o čemkoliv, co existuje? Zakážeme snad auta, protože v rukou nezodpovědných jedinců se mohou proměnit ve zbraň, která rovněž může ukončit (nejeden) život? Zakážeme snad nože, protože v rukou zločince se mohou proměnit ve zbraň, která může ukončit (nejeden) život? Nikoliv. Potenciální zneužitelnost je jistě důvodem k zamyšlení se, nikoliv ovšem k zákazu něčeho či odmítání něčeho. Přemýšlení musí vést k tomu, že riziko zneužití se minimalizuje. Ovšem - ani sebelepší zákony, sebelepší dozor zneužití nemůže zabránit. Zneužívání vyplývá ze samotné podstaty člověka - a tu jen těžko někdo změní. Přesto auta dále jezdí a nože jsou dále v prodeji. A víte proč? Protože pozitiva výrazně převyšují riziko zneužití. A stejně vnímám i euthanasii - její pozitivum, tedy to, že nevyléčitelně nemocnému nabízí humánní a důstojnou možnost ukončit trápení, je prostě k nezaplacení. Přesto však budu kdykoliv naslouchat těm, kdo nevěří a budu se snažit, abychom vymysleli způsob minimalizace rizika.

Zneužitelnost zde prostě je a tento argument musíme brát vážně. Opačný postup povede jen k našemu zesměšnění a ona bagatelizace problému jen utvrdí odpůrce v tom, že si nejsme reálně existujících rizik vědomi a proto ještě důrazněji euthanasii odmítat.

Argumenty nerozumné (pro mě...)

Dostáváme se k místu, kde se článek bude stávat více konfrontačním. Začněme argumentem, který zní velmi často - euthanasie je proti bohu, bůh život dal, bůh jediný má právo jej vzít. Přátelé, jsem k náboženství a k věřícím tolerantní a respektuji je, nicméně žijeme v sekulárním státě - náboženství a jeho dogmata prostě do politiky a politického rozhodování nepatří. Velká část občanů této země v boha nevěří - jaký je tedy důvod k tomu, aby jim někdo vnucoval jakousi imaginární boží vůli? Ano, ctím, milí věřící, vaši víru, chápu, že pro vás je sebevražda či euthanasie smrtelným hříchem. Tedy ji pro svou osobu odmítněte, ale nesnažte se rozhodovat za ostatní. A abyste se veškerého rizika zbavili a abyste dali svůj postoj k životu a smrti jasně najevo, navrhuji vytvoření podobného registru, který existuje pro odmítače dárcovství orgánů. Ano, ten, kdo euthanasii jasně odmítá, toto oficiálně prohlásí a tím pro něj zákon o euthanasii končí. Totéž platí pro ty, kdo považují euthanasii za příliš zneužitelnou.

Druhým argumentem je otázka, zda je nemocný schopen se svobodně rozhodovat. Nezlobte se, ale situace je jasná - člověk je svéprávný a tudíž schopen o sobě rozhodovat až do doby, kdy nezávislý soud rozhodne jinak. I velmi těžce nemocný člověk může prodávat a kupovat majetek, pořizovat poslední vůli, uzavírat smlouvy (to, že po jeho smrti dědicové v touze získat větší podíly tuto svéprávnost zpochybňují, je hyenismus, ale o tom tento článek není). Proč by tedy tentýž svéprávný člověk neměl mít právo stejným způsobem rozhodnout, že už žít nechce. Že kvalita života, případně prognóza je tak mizerná, že raději dotyčný zvolí klidnou smrt v kruhu svých nejbližších.

Argumenty odpůrc§, které zde byly uvedeny, nepovažuji za racionální. Naopak - považuji je za popření svobodné vůle, ať již nadřazením vůle nějakého boha (ve kterého mohu a nemusím věřit), případně nadřazením vůle státu, který chce nad rámec zákonů určovat, kdy je člověk schopen činit rozhodnutí o své osobě a kdy nikoliv.

A co nám z toho vyplývá?

Jsem přesvědčen, že bychom euthanasii měli do našeho právního řádu implementovat. Byla by to ukázka toho, jak moc si stát a společnost cení svobodné vůle jednotlivce. Samozřejmě, dříve, než euthanasie bude povolena, musí proběhnout rozsáhlá diskuse, která musí minimalizovat rizika. Ale i přesto jsem přesvědčen, že musí existovat možnost (já navrhuji registr odmítačů) dát jasně najevo, že s euthanasii nesouhlasím a že to chci veřejně deklarovat. Tato možnost zároveň vynuluje riziko u těch, jejichž pochyby jsou větší než malé. Boj o euthanasii vnímám jako boj o další rozšíření svobody, o další možnosti volit v životě, co dál, samozřejmě s plnou zodpovědností. Ano, je možná podivné, že o tomto tématu spekuluje mladý člověk jako já, ale skutečná politická rozhodnutí se však nedělají jen pro den dnešní, ale pro budoucnost, a nedělají se jen pro sebe, ale také pro naplnění nějaké myšlenky. A pro mě je touto myšlenkou SVOBODA A PRÁVO O SOBĚ ROZHODOVAT.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Myslín | pondělí 20.8.2007 14:09 | karma článku: 18,06 | přečteno: 960x
  • Další články autora

Josef Myslín

Alexandrovci byli skvělí. A ty, pražská kavárno, mi můžeš (víš co)...

Jsme oba poměrně pracovně vytížení. Koncert Akademického sboru písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova, známého spíše pod názvem Alexandrovci, jsme si ovšem ujít nenechali. A rozhodně nelitujeme. A pražská kavárna nám může...

19.10.2015 v 9:06 | Karma: 39,71 | Přečteno: 2222x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

Mirko Němcová, jděte už konečně k čertu!

Vysoce nevážená paní Němcová, dlouho jsem váhal, neboť času rozhodně nemám nazbyt, notabene pak k tomu, abych se věnoval někomu, jehož politická kariéra je fakticky u konce a kdo jen zoufale kope kolem sebe v zoufalé snaze vrátit se na výsluní. Nicméně vaše poslední výroky týkající se prezidenta republiky a jeho plánované cesty do Moskvy jaksi způsobilo, že pohár mé trpělivosti přetekl. A já si našel čas potřebný k napsání tohoto otevřeného dopisu.

18.3.2015 v 8:00 | Karma: 48,64 | Přečteno: 39849x | Diskuse| Ostatní

Josef Myslín

O 17. listopadu, pravdě, lásce, svobodě, demokracii a pokrytectví

Pětadvacet let. Čtvrt století. Děti, které se narodily v ten památný den, jsou již dospělé, mají dostudováno, mnozí mají slibně nastartovanou kariéru, jiní třeba neuspěli a jejich život je spíše o paběrkování. Takhle to holt v kapitalismu chodí. Někteří mají krásné rodiny, jiní jsou potřetí rozvedení. I takový je život a na tohle aktuální společenské zřízení moc vliv nemá. Dnes tedy máme státní svátek, všude jsou vyvěšeny naše krásné státní vlajky a mnozí oslavují. Já oslavovat nehodlám. Není co. A než někdo spustí litanie o tom, že jsem komunista, bolševik a obdivovatel Klémy Gottwalda, tak rovnou říkám, že děkuji soukolí dějin, že ukončilo tehdejší režim. A kdybych byl věřící, budu za tohle denně děkovat Bohu. Ale odmítám pokrytecky opomíjet, jak dnes, pětadvacet let po změně režimu, neustále klademe vinu za vše špatné těm minulým a jak se tu plíživě, tu otevřeně vracíme k praktikám, u kterých jsem si bláhově myslel, že spadly do propadliště dějin společně s minulým režimem.

17.11.2014 v 9:00 | Karma: 35,95 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Pane prezidente, děkuji Vám...

Vážený pane prezidente Klausi, zbývají poslední hodiny, kdy Vám přináleží toto oslovení. Zítra poprvé po více než dvou desítkách let nebude před vaším jménem oslovení značící vysokou ústavní funkci, ale budeme Vás oslovovat pouze občanským jménem, případně Vaším akademickým titulem profesor, byť jsem přesvědčen, že Vám více bude vyhovovat forma první. Osobně se Vám přiznávám, že mne Váš odchod z politiky mrzí, byť je odchodem řádným, očekávaným a neodvratným. Byť pochopitelně netuším, zda se případně do politiky hodláte vrátit, a to v jakékoliv pozici či funkci, dovoluji si Vám poděkovat za těch více než dvacet let práce pro Českou republiku a její občany.

7.3.2013 v 22:20 | Karma: 33,40 | Přečteno: 2049x | Diskuse| Politika

Josef Myslín

Malé silvestrovské zamyšlení...

Rok se s rokem sešel a je tu opět poslední den v roce. Končí rok 2012 a na jeho místo se pomalu, ale neúprosně dere rok 2013. Na rok 2012 budeme mít různé vzpomínky. Někdo dobré, někdo špatné. Někomu se povedl životní úspěch, někdo byl povýšen, někdo se oženil, někdo se stal otcem či matkou, někdo poznal skvělé přátele. Naopak jiní byli propuštěni, jiní přišli o své nejbližší, jiní poznali, že přátelé jsou přáteli jen v dobré, nikoliv však ve zlém. Takový už je život. Minulost nezměníme, z minulosti se můžeme jen poučit. Žádný rok totiž nemůže být tak dobrý, aby ten další nemohl být lepší. A žádný rok nemůže být tak špatný, aby ten další nemohl být ještě horší. Tak jaký ten nový rok vlastně bude?

31.12.2012 v 12:55 | Karma: 10,96 | Přečteno: 772x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Nova zkouší předvolební vysílání, výsledky divákům odprezentuje i z Litomyšle

11. května 2024

Blíží se červnové volby do Evropského parlamentu a televize Nova ladí předvolební vysílání. Vrcholí...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

Téma klimatických změn už tolik netáhne, voliči v Evropě se víc bojí migrace

11. května 2024

Premium Za čtyři týdny budou evropští voliči vybírat 720 poslanců nového europarlamentu a už nyní je...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 88
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3276x
Informatik, pravicově orientovaný člověk...