Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když ministr vaří z vody

Když se řekne „ten vaří z vody“, tak se tím zpravidla myslí, že se nás ten dotyčný snaží přesvědčit o fundovanosti a kvalifikovanosti své výpovědi, snaží se nám namluvit za pomoci velmi vachrlatých argumentů, jak diskutované problematice rozumí, nebo, což je možná horší, záměrně zkresluje, manipuluje nebo zamlčuje fakta. Jinak řečeno, ten, kdo vaří z vody, zpravidla neví, o čem mluví, ale vytváří dojem, že „je v tom kovaný“.

Podobně si zavařil z vody v dnešních Hospodářských novinách (věřím, že MF Dnes promine, Zaorálkův článek mi dnes připadal slabší :-)) můj „oblíbenec“, pan ministr Bursík. Jeho článek nesl název „S Amerikou proti změnám klimatu“, ale stejně tak by se dal textík nazvat „Óda na Obamu“ nebo „S Obamou a Bursíkem skoncujeme s uhlíkem“.

Nechci však hodnotit slepou Bursíkovu víru ve schopnosti člověka poručit větru, aby foukal správným směrem, dešti, aby padal rovnoměrně po celé Zemi, Slunci, aby tolik nesvítilo, nebo ledovcům, aby přestaly tát. Zarazilo mě, že se pan Bursík v článku uchýlil k používání nepravdivých, polopravdivých, místy i propagandistických tvrzení, za která by se nemusel stydět ani Matěj Stropnický. Tak tedy jen namátkou:

Bursík: ... „Obama se stal hlavou země, kde si většina lidí na skromnost doopravdy nepotrpí. USA patří mezi největší znečišťovatele planety.“ Asi jsme slyšeli slovo boží, protože si neumím představit, že by kdokoli jiný dokázal posoudit, co je a co není skromnost. A co USA jako jeden z největších znečišťovatelů planety? Těžko říct, nedozvěděli jsme se, jak to pan ministr myslel. Budeme-li posuzovat absolutní výši například emisí skleníkových plynů, pak je zcela logické, že USA jich vypustí víc než například takové Lucembursko. Férovější je posuzovat emise na osobu, ale to se už do Bursíkova krámu hodí méně, protože ty jsou sice vyšší než činí průměr EU-15, ale průměrný Čech vypouští daleko více CO2 než průměrný Američan. Kritika USA z českých úst tedy skutečně sedí! A to ani nemluvě o přepočtu emisí uhlíku na 1 milion USD vytvořeného HDP. V tomto ukazateli USA strčí do kapsy nejen nejednu zemi EU, ale s přehledem i takovou Kanadu, Austrálii, Nový Zéland, samozřejmě Čínu nebo Rusko. Proč tedy Bursík kritizuje pouze USA?

Bursík:...“Nová americká administrativa může vyzvat ke změně zažitých vzorců neefektivního chování, které jsou pro USA tak typické. Je totiž jasné, že s vysokou energetickou náročností si USA udrží konkurenceschopnost na globálních trzích jen velmi obtížně.“ Nevím, z jakých informací pan ministr vychází, ale podle dat, zveřejněných World Resources Institute, patří americký HDP k nejméně energeticky náročným na světě. Na 1 milion USD spotřebovaly USA v roce 2005 necelých 189 tun ropného ekvivalentu energie. Jen pro srovnání, v ČR to bylo 215 tun, ve Finsku 203, na Slovensku 221, na Islandu 333 (!). Samozřejmě jsou i země méně energeticky náročné, jako například Německo, Norsko, Švédsko (v průměru 160 tun ropného ekvivalentu). Ale zase to odnesou jen ti američtí imperialisté, že?

Bursík:...“Nadšení z Baracka Obamy dokládá, že v Americe i Evropě cítíme neudržitelnost současného způsobu života.“ Výborně, Matěji, pardon, Martine! Můžeš jít příkladem a dobrovolně se vzdej svého blahobytu ve prospěch záchrany lidstva. Oddej se do rukou osvíceného panovníka, který ti milostivě dovolí maximálně tři nádechy a výdechy za minutu, abys svým CO2 neoteploval klima. Klidně věř tomu, že existuje nějaký udržitelnější způsob života než ten, který je založen na nejefektivnějším využívání zdrojů, tedy na mechanismu, kde se každý snaží zcela svobodně a přirozeným způsobem optimalizovat své chování. Máš možnost volby. Nech tuto možnost i nám, kteří si myslí, že jsi totálně mimo.


Autor: Petr Musil | pátek 7.11.2008 20:38 | karma článku: 25,85 | přečteno: 2354x
  • Další články autora

Petr Musil

Smír po Přibicku, aneb Effenberger zase válí

Pokud jste občany Přibic, malé malebné obce v Jihomoravském kraji, přibližně 20 kilometrů od Mikulova, pak čtěte dál. Všem ostatním se omlouvám za tento poněkud „soukromý“ blog o tom, jak ve výše zmiňované „vísce“ vládne poslední půlrok totalita, téměř 22 let po pádu zločinného komunistického režimu.

1.9.2011 v 3:02 | Karma: 14,88 | Přečteno: 2062x | Diskuse| Brno

Petr Musil

Odborářští bossové = banda manipulátorských „hajzlíků“

Právě sleduji přímý přenos z demonstrace odborů a „chce se mi blejt, velebnosti“. Tolik lží a manipulací s fakty a s lidmi, vyřčených na jednom místě a v takové koncentraci, jsem už dlouho neviděl. Soudruzi odborářští bossové se zřejmě velmi kvalitně edukovali u svých předchůdců v ROH.

8.12.2010 v 13:15 | Karma: 39,69 | Přečteno: 2482x | Diskuse| Ekonomika

Petr Musil

ODS se v Brně totálně zbláznila

Tak nevím, co na to říct, ale dohoda mezi ODS a ČSSD na brněnském magistrátu se mi jeví jako druhý pokus ODS o sebevraždu na Jižní Moravě. Jakoby nestačilo, že se konzervativci pachtovali se socialisty na kraji, a krutě na to doplatili, tak teď si dávají repete na brněnské radnici.

2.11.2010 v 22:40 | Karma: 24,27 | Přečteno: 1535x | Diskuse| Politika

Petr Musil

Nestydíte se, soudružko Vondráčková?

V záplavě zpráv kolem odložených předčasných voleb a zrušení (odložení) projektu US radaru v Brdech možná trochu zapadla zpráva o tom, že duo Vondráčková-Michal zase někoho žene před soud. Tentokráte se jim znelíbila paní Kubišová, když se odmítla za, dle jejích slov, pro ni nevýhodných podmínek účastnit "resuscitace" pěveckého tria The Golden Kids. A upřimně vám řeknu, že mě to vytočilo snad víc než oranžové kotrmelce velkého vůdce JP.

18.9.2009 v 15:13 | Karma: 48,01 | Přečteno: 19860x | Diskuse| Kultura

Petr Musil

Já chci taky bydlení, pane ministře

To se nám pan ministr Kocáb zase vryl do našich srdcí, když při zásahu proti „skvoterům“ okamžitě přispěchal na pomoc (ne však těm, kteří zasahovali) a zaručil se, že této odnoži novodobých suchozemských pirátů obstará bydlení.

2.7.2009 v 13:13 | Karma: 34,42 | Přečteno: 2144x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3010x
Pracuji, platím daně i daně přijímám. Vážím si každého, kdo tvoří nějaké hodnoty a jen se neveze v systému. Hlásím se k liberálně-konzervativním myšlenkám.