Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ženská neodolatelnost

Přítomnost ženy oslabuje mužskou kapacitu poznávat a rozeznávat. Je na tom něco pravdy nebo jde o pouhé zdání? Otázka, zda ženy muže „ohlupují“, byť nikoliv nutně záměrně, nýbrž jen svojí přítomností, by mohla vědecky vzato znít asi takto: zmenšují se rozpoznávací schopnosti mužského Homo sapiens při setkání s příslušnicí opačného pohlaví?

Když do věci zapojím vlastní zkušenost, napadá mě běžný případ ze života. Vyrazím na trh koupit kilo pomerančů. Leč tam se na mne mile usměje pohledná prodavačka. A já si přinesu domů kilo žampionů a navrch ještě dvě kila jahod, zatímco zcela zapomenu na ty šťavnaté pomeranče, kvůli nímž jsem se na trh původně vydal.

Psychologické testy potvrzují, že heterogenní muži mají menší úspěšnost v inteligenčních testech, pokud krátce před testováním promluvili s nějakou dámou. Muži jsou zřejmě nadáni více než ženy schopností „sexualizovat“ běžné životní situace. Podle biologů je nám přeceňování signálů vysílaných „druhým pohlavím“ vnuceno evolucí lidského druhu jen proto, aby mužští jedinci nepropásli šance spojovat se s ženskými jedinci do párů a aby přetlačili rozum, který plodí pochybnosti ve smyslu, zda se reprodukovat či nikoliv.

Leč vrozený pud lovce (či rozsévače?) fungující za všech okolností něco stojí. Přenáší se do již zmíněných horších výsledků v inteligenčních testech. Muži se tak vlastně „vyčerpávají“ mentálně, soustřeďujíce své poznávací či „intelektuální“ schopnosti na to, aby bez ustání posuzovali a hodnotili ženský protějšek a podle toho následně kontrolovali své emoce a chování ve snaze udělat na přítomné ženy dobrý dojem. Často to dopadá jinak. Když se moc a příliš viditelně snaží, selhávají.

Ženská neodolatelnost může mít i společenský dopad. Kupříkladu v muslimské kultuře se ženskosti přisuzuje schopnost šibalské svůdnosti. Varabské literatuře se kolem toho dokonce rozvinul bohatý zábavně erotický žánr. Naopak náboženství v tom spatřuje hrozbu pro spořádaný a bohulibý rodinný život. Takovému „nebezpečí“ se má čelit ženským zahalovaním. Leč to už je jiné téma.

Připomněli jsme si a víme, co se s námi muži děje při setkání s nějakou dámou. Leč co tomu předchází? Může sama představa či vědomí, že potkáme ženu, více či méně zablokovat naše rozumové schopnosti? Na prvních stánkách Tolstého románu Anna Karenina čtenář poznává dobře situovaného majitele pozemků Levina. Přemítá cestou k zamrzlému jezeru, které slouží za kluziště. Hodlá tam oslovit mladou ženu, do níž se zamiloval.

„Levin kráčel po pěšince ke kluzišti a v duchu si říkal: „Nesmím se rozčilovat, musím se uklidnit“. „Co je ti? Proč? Mlč, hloupoučké!“, domlouval svému srdci. A čím více se hleděl uklidnit, tím tížeji dýchal. Potkal jednoho známého, jenž na něho zavolal, ale Levin ani nepoznal, kdo to byl“. Ubohý chlapec.

Několik nizozemských psychologů zjišťovalo, zda opravdu existuje nějaký „Levinův efekt“. Výsledky svého šetření publikovali v listopadu minulého roku v revue Archives of Sexual Behavior. Pod záminkou prověřování jazykové zběhlosti testovali badatelé skupinu devadesáti mužů a žen. Pokusné osoby byly informovány, že během pokusu, o jehož smyslu nic nevěděli, budou v izolované kabině osloveni a bude následovat test na kameru. Účastník pokusu se pokaždé slyšel jméno toho, kdo testování sleduje a tak pochopil, zda jde o ženu nebo muže. Cíl byl jasný. Vytvořit stav očekávání toho, co příjde.

Pokus ukázal, že ženy reagovaly bez výrazných odchylek bez ohledu na to, kdo je měl pozorovat. Naopak muže pouhý hlasový kontakt se ženou ovlivnil natolik, byli výrazně horší než ti, jejichž výkon měl sledovat údajně muž. „Levinův efekt“ tedy zřejmě existuje. Abychom „zhloupli“, nám mužům zřejmě stačí jen pouhé pomyšlení na přítomnost ženy. Odolat ženské neodolatelnosti bývá nad naše síly.

Autor: Zdeněk Müller | pátek 27.7.2012 11:45 | karma článku: 23,03 | přečteno: 3172x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7973x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

Arabské státy potírají propalestinské demonstrace. Obávají se revoluce

4. května 2024  14:02

Vůdci řady arabských států tvrdě zasahují proti propalestinským demonstrantům, z nichž některé...

Prokremelští motorkáři přijeli na hřbitov do Brna, chtějí až do Berlína

4. května 2024  8:57,  aktualizováno 

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hoří kovošrot

4. května 2024  13:06

V Tlumačově na Zlínsku hoří kovový šrot, na místě zasahuje 13 jednotek hasičů. Vyhlášen byl třetí...

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik