Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trh a demokracie

Svazek trhu a demokracie přinesl po pádu berlínské zdi velké naděje. Představu o konci dějin završil sen o lidském sbratření v planetárním měřítku na základě tržního náboženství a názorové svobody. Rozjaření a optimismus zanedlouho zchladily masakry v Jugoslávii, v Rwandě, stejně jako pogromy v Gudžarátu v Indii.

Jak píše Arjun Appadurai v knize Geografie zloby byly náhlé výbuchy násilí „přidanou hodnotou vzteku a nenávisti, projevující se nebývalými formami ničení a sadismu. Mučení a mrzačení, pálení a znásilňování, ženy s vytrhanými vnitřnostmi, dětské údy amputované ranami mačet, nepředstavitelné sexuální zvrácenosti“.

V knize Svět v ohni popisuje právnička čínsko-filipínského původu Amy Chua případ své tety Leony, kterou zabil její filipínský šofér v roce 1994. Policie došla k závěru, že motivem vraždy byla „pomsta“. Rodina Amy Chuy patří k prosperující menšině čínských přistěhovalců na Filipíny. Ti představují 3% z celkového počtu obyvatel a kontrolují či drží 60% z bohatství země. V Indonésii jsou čísla téměř shodná. Stejně jako na Filipínách také v Indonésii ovládají Číňané obchod a průmysl. V roce 1998 se rozzuřené davy vrhly v Djakartě na stovky čínských domů a obchodů, vyplenily je a zapálily a nechaly za sebou na dva tisíce mrtvých. „Jedna z přeživších, mladé čínské děvče ve věku 14 let, spáchala sebevraždu za pomocí jedu na krysy. Byla kolektivně znásilněna a zmrzačena před očima rodičů“.

Výpovědi z knihy Amy Chuy potvrzují traumatizující zkušenost. Všude po světě, kde se objeví ekonomicky dominující menšina, vytváří trh spolu s demokracií výbušnou směs. „Volební soupeření vymezí hanebnou menšinu, která se stává objektem nenávisti. Pro masu těch, kteří se pokládají za „skutečný“ národ“, jsou to zrádci, zasluhující exemplárního potrestání“.  

Amy Chua mluví o bohaté menšině. Ale problém není jiný, jsou-li menšiny chudé. Jak to dobře shrnul již citovaný Arjun Appadurai, menšiny, předurčené veřejným míněním k soudnímu stíhání, nemají právo na obhajobu a jsou vždy viníky. „Pokud jsou menšiny bohaté, pobuřují coby globalizované elity, pokud jsou chudé, lze v nich snadno začít vidět příčinu nezdarů země“.

Chudé menšiny trpí zpravidla dvojnásobně. Jsou vyloučeni z účasti na hospodářské prosperitě, stejně jako stojí mimo většinovou kulturu.  Například v Mexiku žije v původní populaci 81% lidí z příjmů pod hranicí chudoby, zatímco pro celou zemi platí jen 18%. V Nepálu je dětská úmrtnost u nižších kast větší než 17%, zatímco u Névárů a bráhmanů se pohybuje kolem 7%. V Sao Paulu v Brazilii jsou mzdy lidí tmavé pleti poloviční oproti bělochům. To je pouze několik málo příkladu z nepřehledné řady dalších, které ukazují, jak funguje začarovaný kruh vymezování a značkování menšin a ekonomická diskriminace.

Podle zprávy publikované Programem OSN pro rozvoj s názvem „Kulturní svoboda v rozmanitém světě“ je ve světě okolo jedné miliardy lidí, kteří patří ke skupinám, postiženým různými formami etnické, náboženské nebo obecně „kulturní“ diskriminace. Ve více jak 150 zemích světa žijí menšiny tvořící alespoň 10% z celkového počtu obyvatel. A v celé stovce zemí tvoří menšiny více jak čtvrtinový podíl na celkovém počtu obyvatel. Zpráva volá po kulturní svobodě: „Jednotlivci se chtějí zapojit do většinové společnosti, aniž by přitom museli bez obavy ze zesměšňování, trestání nebo omezování životních šancí zpřetrhat pouta k menšinové kultuře“.

Aspirace a snahy dosáhnout uznání pro svá práva se bohužel staly roznětkou pro tragická dramata v posledním desetiletí 20. století. Vidina demokracie a svobody, přicházející s pádem berlínské zdi, vyvolala u diskriminovaných a vykořisťovaných menšin požadavek uznání kulturních práv a jejich ochranu. Zároveň se prosazuje neméně silně jiný proces. Vzedmutí tržní ekonomiky přivádí do stavu nebývalé výlučnosti nové vrstvy vynesené vzhůru silnými proudy světového obchodu. Z obojího se umíchala výbušná směs, jejíž explozi vyprovokoval v 90. letech opačný konec společnosti, vydědění, vyřazení a neuspokojení.

Sňatek demokracie a tržní ekonomiky, která začala veselkou, končí krvavým vyřizováním účtů. Aby svazek přetrval a uspěl, musejí se manželé poslouchat a hledat shodu. Mají za úkol tvořit „národ“. Co to znamená a co z toho plyne, to si nechme zase napříště.

 

Autor: Zdeněk Müller | čtvrtek 3.2.2011 11:45 | karma článku: 13,76 | přečteno: 2007x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7974x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik