Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svůdnost ušlechtilé kapitulace

Román ze starých časů dokáže někdy nastavit zrcadlo, v němž současnost může spatřit sebe samu. Příběh sicilského šlechtice z 19. století, který tvoří jádro Geparda Giuseppeho di Lampedusy, je obrazem bezesporu překonané doby. Rolníci platí nájem v naturáliích, lokajové si natahují pumpy a na obzoru se rýsuje hrozba revolučního násilí. Na první pohled nic podobného dnešní Evropě. Feudalismus ji už dávno opustil a do očí bijící nerovnosti zmizely. Přesto by se měli dnešní evropští vůdcové ke Gepardovi vrátit a pozorně si ho přečíst. Vzít si odtud nadčasové poučení o procesu úpadku se doporučuje v jednom z posledních čísel britského týdeníku The Economist.   

Výroky o neradostných vyhlídkách Starého kontinentu nejsou dnes ničím mimořádným. Mnozí evropští představitelé varují. Pokud nebude Evropa jednat společně a mluvit jedním hlasem, hrozí nám svět ovládaný Amerikou a Čínou, říkají. Uvádějí se pak neradostná čísla o váze budoucí Evropy. Zatímco v roce 1900 tu žila celá čtvrtina světové populace, při zachování dnešních demografických trendů se tento podíl za příští půlstoletí může snížit jen na 6%. V té době se navíc ocitne celá třetina Evropanů nad věkovou hranicí 65 let.

O budoucnosti se dokola omílají stále stejné fráze. Lisabonská smlouva přinese „Evropu výsledků“. Přání otcem myšlenky. Apeluje se na morálku a banky jsou vyzývány, aby se vrátily k počestné tradici půjčovat s nízkým rizikem. Optimisticky se tvrdí, že změna podnebí bude bezbolestná. Evropa přece vytvoří miliony nových, zelených pracovních příležitostí.

Politikům by slušela větší upřímnost. Kdyby je řídila, museli by uznat, že nyní regulovaný finanční sektor přivodí nevyhnutelně menší růst. Stejně tak by nemohli popírat, že také změna podnebí zpomalí růst (což je možná dobrá věc) a že jen stěží vyvolá nějak mimořádnou nabídku nových pracovních příležitostí. A koneckonců soupeři Evropy na jiných frontách jako Brazilci, Indové, Číňané, stejně jako Amerika, se nevzdají svých zelených zaměstnání jen z nějakého ohledu k Evropě.

Leč daleko vážnější je skutečnost, že velká část Evropy žije už dlouhou dobu za hranicemi svých možností. Vezměme křiklavý případ Španělska, kde krizový propad ve stavebnictví způsobil nyní téměř 20% nezaměstnanost. Jedno ze dvou eur, které tento rok vydá španělská vláda, půjde na důchody, sociální přídavky nebo na dávky v nezaměstnanosti. Ta samá vláda přitom nechce odstranit jednu z největších bariér udržitelného růstu, nespravedlivý a nestejným metrem poměřovaný trh práce. Jedna část jeho účastníků nese hladově a s vypětím velké břemeno, zatímco jiná – mladí, přistěhovalci, částečně zaměstnaní – je ze sociálních ohledů podporována, aby nehladověla.

Obecně platí, že varovná slova o úpadku Evropy nedoprovází politická odvaha. Důvod je možné hledat v tom, že všichni sice mluvíme o úpadku, ale jeho skutečný dopad zatím necítíme. Může se to ovšem rychle změnit. Šokující zadluženost veřejných financí může nakonec vyústit ve velké strukturální reformy v Evropě, které tvrdě postihnou jednak pracovní trhy – dnes jdou velké sumy do ochrany zaměstnanosti během ekonomické recese, jednak sociální výpomoc. Pokud se zvýší nároky na udělení sociálního přilepšení potřebným, může to vyústit ve vyloučení velkých skupin střední třídy, které dnes nezřídka mají velký vliv na existující systém, z podílu na výdajové částce státních rozpočtů.

Na stránkách Geparda lze najít analogie vysvětlující dnešní stav sebeuspokojení ovládající Evropany vzdor všem řečem o úpadku. I když si naše slábnutí uvědomujeme, nemusí nás to burcovat k tomu, abychom se je snažili nějak zastavit. A úpadku se dá jít dokonce v ústrety. Don Fabrizio, princ ze Saliny, sleduje nové zbohatlíky ve svém sousedství, kteří skupují pozemky, aby zbavili šlechtu její moci. Je si dobře vědom toho, že se jeho vlastní panství rozpadá. Ale patří ke třídě, která je příliš hrdá na to, aby se snažila o záchranu. Stále ještě vlastní paláce a lpí na tradičním životním stylu, v němž má místo zjemnělá kultura a vytříbená elegance. Jeho nově zbohatlí soupeři mu nevědomky dávají za pravdu. Napodobují jeho aristokratické manýry, opičí se po něm, navlékají si na svá neforemná těla fraky a snaží se vyvdat své dcery do šlechtické rodiny.

Současní evropští politici si zvykli na obdobné sebe utvrzující argumenty. Naši konkurenti za Atlantikem nás sice mohou přemoci, ale kopírují náš model zdravotnictví. Na Východě jsou zase fascinování naší sociálním systémem Číňané. Co na tom, říkají, pokud naše vojenská síla už ztratila schopnost zasahovat ve světě. Je snad špatné být mírumilovným a prosperujícím starobylým kontinentem? Na něco takového platí jediná odpověď: Až se život stane neúnosným, hezké výmluvy nebudou k ničemu. Pokud nás někdo z našich soupeřů momentálně napodobuje, neznamená to, že naše dnešní chování zůstane únosné i zítra.

Lampedusův hrdina věří, že jeho děti a snad i jeho vnuci okusí podobně privilegovaný život jako on. Leč autor románu dobře ví, že konec je nablízku. Přirovnává princovy nemovitosti k zářijovým vlašťovkám. Obsadí všechny stromy kolem dokola v množství na první pohled bezpočetném. Ve skutečnosti se chystají rozletět do dáli. Nadto je Don Fabrizio příliš unaven na to, aby jednal. Siciliáni, oponuje jednomu z politických reformátorů, jsou „velice staří“ a také příliš „vyčerpaní“, aby chtěli dělat věci buď dobře nebo špatně. Pro něj, jak říká, je velkým hříchem vůbec něco „dělat“.

Z Geparda dodnes přežívá jeden bonmot: „Pokud chceme, aby věci zůstali tak, jak jsou, budou se muset změnit“. Vtipná sentence, leč někdy špatně pochopená. Dnešní evropští vůdcové kladou sice důraz na změnu, ale činí tak způsobem, aby je slyšela Evropa, která je stará, unavená a plná úzkosti. Dnes favorizované heslo zní: „Evropa, která chrání“. Jak poraženecký slogan! Nebylo by lepší hovořit o Evropě, která své občany posiluje anebo je vybavuje k tomu, aby byli schopni soupeřit se světem? Někteří Evropané dosud vedou záviděníhodné životy a ze zděděného bohatství může žít Evropa ještě nějaký čas docela dobře. Zůstává tu dosud mnoho skvělého a ušlechtilého, včetně humanistické ambice redukovat sociální nerovnosti. Ale evropští soupeři jsou mladí a hladoví. Starý kontinent by se měl začít učit, jak vzdorovat svodům ušlechtile kapitulovat.

 

 

 

    

Autor: Zdeněk Müller | pondělí 11.1.2010 16:15 | karma článku: 15,06 | přečteno: 1654x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7974x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik