Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PD

pedol

17. 1. 2010 0:26
Choroba Evropy popsána dobře, chybí diagnóza jejích původců

Mnohým kavárenským intelektuálům s myšlením poznamenaným marxistickou dějepravou nedochází, čímto že historická Evropa v níž se křesťanství bezprecedentně rozšířilo se stala z barbarsky zaostalého koutu světa nejživotaschopnější skupinou států, která ovládla zbytek tehdejšího světa a byla v čele rozvoje lidstva (např. zvládnutím udržitelné dálkové mořeplavby). Ignoranti ignorují, že ideál západní demokracie de facto vzešel z křesťanského požadavku zkoumání světa (Viz. Koperník, Michelangelo, DaVicni, G.Mendel,J.E.Purkyně a nespočet dalších křesťanských "tmářů") možností etického jednání a je postaven na schopnostech odpuštění a smíru, na svědomí a osobní odpovědnosti. Za posledních cca 150 let, které lze považovat za sekularizační a ateistické, Evropa rychle ztratila dech. Nelze se divit, že dle dnešního takřka nezvratného vývoje lze předpokládat, že Evropa nepřežije ve zdraví toto století.

0 0
možnosti
I

ikoiko

13. 1. 2010 12:20
„Pokud chceme, aby věci zůstali tak, jak jsou,

„Pokud chceme, aby věci zůstali tak, jak jsou, budou se muset změnit“.

Skor by ten bonmot mal zniet:

„Pokud chceme, aby věci zůstali tak, jak jsou, tak se budeme muset změnit“.

Uznavam, ze nie je tak kuzelny, ako ten povodny, ale lepsie zodpoveda skutocnosti. Problem je, ze zmenit seba sameho je mozno najtazsie na svete... pokial sa to vobec da.

0 0
možnosti
AP

shrink

13. 1. 2010 11:00
Děkuji,

zase jste mne přiměl k polemice s mými vlastními předpoklady a myšlenkami.

0 0
možnosti
JC

JaroslavChudacek

12. 1. 2010 10:26
malá oprava v posledním odstavci

„Evropa, která chrání“ a ne „Evropa, který chrání“.

Evropa je gramaticky rodu ženského. Možná jste to však napsal tak (podvědomě) naschvál, neboť si myslíte, že Evropa by se měla chovat jako pořádný chlap a ne jak baba.  :-)

0 0
možnosti
ZM

zdmueller

12. 1. 2010 11:09
Re: malá oprava v posledním odstavci

Děkuji pěkně za korekturu. Opravil jsem. A Váš postřeh navíc? Jak pochlapit Evropu?, to mně vrtá hlavou nemálo. Doufám, že to bylo vskutku tak, jak mi připisujete. Vidět v nepozornosti pisatele světlou stránku, to nelze nazvat jinak než šlechetnost a laskavost.

0 0
možnosti