Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soweto za dveřmi Paříže

Hořící pařížská předměstí. Pravidelně se opakující příběh. Jednou, dvakrát do roka. Stejný scénář pak v televizi. Bandy předměstských výrostků, mnozí z nich nezletilci, arabského a afrického původu, zapalují stovky aut, ničí obchody, které se odvážily usadit poblíž sídlišť zvaných po francouzsku „cité“, devastují tamní školy a knihovny. Protiútok následně vede těžkooděná policie.

Běžný Francouz, žijící mimo předměstská sídliště, se na to dívá v televizi s pocitem, jako kdyby se nepokoje, které má za dveřmi, odehrávaly někde na odvrácené straně Měsíce. Potom se objeví prezident, přislíbí tvrdé potrestání viníků a zvýšení podpory na zlepšení životních podmínek v předměstských čtvrtích. Další díl tohoto show se odehraje v parlamentu. Straničtí vůdci se tam navzájem obviňují, buď z toho, že nebylo investováno dost peněz na to, aby se pomohlo strádající mládeži, nebo že se proti ní nezasáhlo patřičně tvrdě. Novináři a intelektuálové pak o události dlouze diskutují v nočních televizních programech.

Takto to jde až do příštích nepokojů. Scénář opakujícího se představení dokazuje, že příčiny předměstského násilí leží v samotné francouzské společnosti. Tím vůbec neospravedlňuji vandaly coby oběti. Pouze konstatuji, že chování výrostků je zrcadlem Francie. Ta si v řadě směrů počíná jako měkčí forma apartheidu.

Francouze by asi šokovalo srovnání s někdejší Jižní Afrikou. Ale co naplat. Francouzská předměstí sice vypadají z dálky přijatelně, ale uvnitř mají blíže k Sowetu než Paříži. Francie vytvořila a udržuje diskriminační společnost, kde neviditelná čára odděluje „outsidery“ od těch, kdo jsou ve strukturách, od „insiderů“. Jedná se o ty, kterým se poštěstilo, že jsou Francouzi s kořeny, mají francouzská jména a rodinnou historií sahající několik generací do francouzské minulosti. Jsou vzdělaní a přiměřeně zaopatření.

Outsideři přišli z Afriky, jsou z první, druhé nebo třetí generace přistěhovalců, nedostatečně vzdělaní, nemají práci a nepatří k převažujícímu proudu kultury nebo náboženství. Podle francouzské republikánské ideologie jsou outsideři i insideři rovnocenní. Jsou francouzskými občany a mají stejná práva. Ale realita je jiná. Francouzská ekonomická politika vytvořila silný veřejný sektor a pracovní trh chráněný vysokými zdmi restriktivní regulace. Pokud máte odpovídající vzdělání, máte velkou šanci uspět v konkurzu do státního sektoru a získat zaměstnání na celý život. Když máte správné kontakty a talent, privátní sektor s vámi zachází téměř jako se státním zaměstnancem. Vyhodit francouzského zaměstnance je téměř nemožné. Outsideři bez konexí a vzdělání zůstávají mimo. Všechny regulace hrají proti nim.

Většina insiderů si nepřeje pružný pracovní trh. Pokládá ho za brutální americký způsob špatného zacházení s dělníky. I prezident Nicolas Sarkozy musí být velice opatrný, neboť jeho konzervativní většina patří do tábora insiderů.

Také francouzská bytová politika je diskriminační. Z ideologických důvodů, které se datují do časů před 60 lety, kdy gaullisté a komunisté, spolupracující za války v protifašistickém odboji, zůstali načas spojenci, dávají francouzské vlády přednost pronájmu před vlastnictvím bytů. Stát nepřestává poskytovat slušnou podporu sociálně slabým, aby si mohli platit nájemní byty, ale nenabízí jim možnost byty si koupit a vlastnit. Levná subvencovaná výstavba se soustředila na předměstí.

Etnická ghetta jsou vedlejším produktem této vlastnictví nefavorizující bytové politiky. Chudé přistěhovalecké rodiny se přirozeně koncentrují v bytových obecních domech na předměstích. Etnická koncentrace, plus nedostatek pracovních příležitostí vytvářejí místní subkulturu. Není ani africká, ani francouzská, ale něco mezi tím. Rapový hudební projev – parlandová rýmovaná deklamace na pozadí rytmické hudby – se stal uměleckým výrazem této subkultury. Středostavovští insideři ji pokládají za ozvláštňující exotiku a neváhají jí tleskat. Hudební vydavatelství si z toho udělaly byznys. Přikrášlují rapové zpěváky na nahrávkách  a propagují je v televizních zábavných pořadech.

Jedinou cestou, jak utéci před bídou, vandalstvím a násilím ghett, je odejít. Dělají to spíše dívky než chlapci. Jsou zpravidla schopnější a pracovitější než chlapci, daleko častěji než jejich kamarádi dokáží děvčata dokončit základní školu. Navíc mnohé z nich nepostrádají vůli zbavit se útěkem patriarchální tyranie svých otců a starších bratrů.

Ani socialisté, ani konzervativci nejsou ochotni uznat, že jejich politika „dobré vůle“, tj. stále více podpor, vede jen k většímu apartheidu. Možná by udělali lépe, kdyby se především zamysleli nad tím, proč se po více jak 30 letech politiky státních intervencí předměstí stále více vzdalují od názorů a pohledu na svět, který si pěstují insideři. A proč panující představa o Francii, jež má mezi „domácími“ stále dost přímluvců, populaci vzešlou z imigrace většinou neoslovuje.   

Alternativa si žádá přehodnotit francouzské základy. Otevřít pracovní trh outsiderům znamená tvrdý zásah do současné podoby blahobytného sociálního státu, jakou známe z Francie. Strhnou ghetta vyžaduje posun od nájemníků k vlastníkům. Insideři budou muset přiznat, že dnešní Francie je etnicky rozmanitá. Skutečné celonárodní usmíření bude zřejmě vyžadovat i pár zásahů do školních osnov v duchu přehodnocování národních dějin. Co se stalo už s vichistickou Francií za války, bude třeba učinit i s érou kolonialismu, o níž dosud panují jisté iluze.   

Takový zásadní přelom se těžko obejde bez politické shody mezi pravicí a levicí. A také bez trpělivosti a zároveň pružnosti. Z dlouhodobého hlediska jde o jedinou cestu, jak zajistit občanský mír na francouzských předměstích. Nelze nemyslet i na to, že takový postup může pomoci odvrátit mladé francouzské muslimy od pokušení spojit se s buňkami radikálního islamismu, které zatím spí ve Francii jen  zdánlivě.

Kdo bude takovému ideologickému posunu vzdorovat? Nepochybně především insideři ve veřejném sektoru. Na obranu svých zájmů vytáhnou heslo ochrany republikánské tradice. Otevřený trh a etnicko-kulturní mnohost má přece americkou příchuť. Nebýt jako Američané, to je poslední spásná výmluva, proč nevrátit Francii do reality světa.

Sarkozy, který je orientovaný na volný trh, soukromé vlastnictví a je přistěhovaleckého původu, je nadějí pro novou vizi země. Mimochodem, jako vůbec první francouzský prezident se odvážil jmenovat do ministerských funkcí hned tři ženy z rodin arabských a afrických přistěhovalců. Ale dosud jedná spíše jako obratný taktik. Dokáže nejen mást své nepřátele, ale rovněž šířit napětí. Jeho centrální strategie není zatím jasná a fakta jsou nezřídka v rozporu s jeho slovy. Francouzský rozpočet na příští rok připomíná Chirakův rozpočet na tento rok. Soweto je stále za dveřmi Paříže.

Autor: Zdeněk Müller | pátek 7.12.2007 9:56 | karma článku: 18,86 | přečteno: 1449x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7974x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Francouzi demonstrují proti krajní pravici, která může vyhrát předčasné volby

15. června 2024  18:17,  aktualizováno  20:17

Statisíce Francouzů v sobotu vyšly do ulic, aby vyjádřily odpor vůči krajní pravici, která by se po...

Televize zdraží, shodla se vládní koalice. Naopak opozice chce poplatky zrušit

15. června 2024

Premium Vláda chce od ledna zdražit koncesionářské poplatky. Za Českou televizi by lidé nově platili 150...

Zabalila příruční zavazadlo a odjela do Dubaje. Dnes tam prodává reality

15. června 2024

Premium Pořídit si byt v Dubaji? Tak to je lehčí, než si možná myslíte. Veronika Plichtová studovala v...

„Útěk před woke epidemií“. Do Ruska se vracejí lidé ze Západu, někteří zůstávají

15. června 2024

Premium Navzdory pokračující agresi vůči Ukrajině do Ruska stále cestují občané západních zemí. Někdy jsou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik