Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poslouží vstřícnost k islámu demokracii?

Projev amerického prezidenta Obamy přednesený v Káhiře minulý čtvrtek se vítá jako nový a svěží tón vnesený do napjatých vztahů Amerika versus muslimský svět. Naznačil snahu změnit dosavadní americkou strategii vůči hrozbě, před níž postavilo demokratický Západ11. září. Leč poslouží Obamova iniciativa nesoucí se ve znamení vstřícnosti k islámu demokracii? Pokud před několika týdny hovořil papež Benedikt XVI. ve Svaté zemi řečí politiky, promluvil v tomto případě americký prezident o politice prostřednictvím náboženského slovníku. A v tom vězí Achillova pata jinak hezky znějícího proslovu.

To, co se nepodařilo prezidentu Bushovi, podaří se nyní míšenci a polovičnímu muslimovi? Má k tomu, jak se zdá, hodně předpokladů. Je mladý a mimořádně schopný, usměvavý, dobře vypadá a vzbuzuje u mnohých pozitivní pocity. Vůči islámu a muslimskému světu jde Obamovi o totéž, o co šlo Bushovi. Nabídnout muslimům prosperitu výměnou za zřeknutí se násilí. Rozdílnost je ve zvolené cestě. Bush mával biblí a na islamistický fanatismus šel s válkou. Obama chce bojovat proti náboženskému fanatismu dialogem náboženství. Zbraně kontra dialog? Zní to sympatický a kdo může být proti. Ale… bude to fungovat? Samotná volba víry jako společného jazyka k dialogu Ameriky a „muslimského světa“ se mi nezdá být šťastná.

George Bush se rozhodl k válce v Iráku, protože „Bůh to žádal“. Obamův Bůh je větší pacifista, neboť „Bůh si přeje mír“, jak jsme od Obamy slyšeli. Nic proti tomu, tím lépe a jsme tomu rádi. Přesto ani takovéto laskavě znějící vzývání „Boha“ nás nezbavuje rizik. Pokud byl Bůh za vším, co se dosud stalo, znamená to, že dnes změnil názor? Anebo má teď Bílý dům nějakou novou linku, nějaký modernější a dokonalejší spojovací kanál do říše boží? Kdo nám ale řekne, že tímto telefonem slyší Washington Boha lépe než al-Káida?

Představme si jinou hypotézu, která s Bohem naopak vůbec nepočítá. Obamovi poradci prostě nenašli nejlepšího technika, který by zajistil dobře fungující linku mezi Washingtonem a Káhirou. V amfiteátru káhirské university se nejvíce tleskalo těm pasážím z projevu amerického prezidenta, kdy citoval „vznešený, božský korán“, qur´án karím. Bylo právě takové echo hlavním Obamovým cílem? Sotva. Anebo chtěl americký prezident v duchu americké tradice, která se na islámský závoj dívá přes prizma náboženské svobody, utvrdit naslouchající v názoru, že je třeba pojmenovat společného nepřítele? Nemálo muslimů ho přece už zná. Sekularizované země, které podobně jako kupříkladu Francie, Německo či Turecko „omezují muslimkám právo“ pokrývat si hlavu.  

Obamovi nelze vyčítat, že se snažil zastřít rozpory Ameriky a muslimského světa a položil důraz naopak na americko-muslimskou blízkost. Nutno se však ohradit vůči snahám sekularizaci odsuzovat či dokonce volat po jejím zastavení, snahám, které Obamův projev, jak ukazují první reakce v muslimském prostředí, povzbudil. Neboť je to právě sekularizace veřejného prostoru a nikoliv pouhý respekt k náboženské svobodě či k náboženskému pluralismu, co může rozbít ďábelský kruh, z něhož čerpá sílu fanatický náboženský fundamentalismus.

Uchylování se k Bohu v politice, jak dobře víme, zvýhodňuje ve Spojených státech náboženskou pravici. Podstatně silněji to funguje v muslimských zemích. Odvolávat se na islám ve snaze posloužit politice nikdy nepřivodí zánik fanatismu. Právě naopak. Pokud zůstává islám státním náboženstvím, nepřestanou se největší fundamentalisté vydávat za právoplatnou alternativu pokaždé, když se kterýkoliv muslimský stát, snažící se fungovat podle moderních pravidel, ocitne v krizi.

Demokratizovat muslimské země dříve, než budou skutečně sekularizovány, je proto riskantní. Máme příklady toho, jak islamismus těží ze sebemenšího demokratizačního vánku. Fronta islámské spásy v Alžírsku, Hamás v Gaze, Hizbulláh v Libanonu. Naopak Turecko ukazuje, že nejlépe se s problémem vypořádají tam, kde se nejprve sekularizuje a pak teprve demokratizuje. Když se v Turecku dostala k moci islamistická strana, musela se podřídit sekulární ústavě. Naopak v Egyptě, kde sekularizace slábne, by mohlo volební vítězství Muslimského bratrstva posloužit jako signál pro všechny, kteří sní o tom, jak ustavit v zemi islámskou teokracii demokratickým hlasováním. Jediným řešením je sekularizovat a poté demokratizovat, s tím, že k volbám nebudou připuštěny strany, které hodlají využít hlasování jen jako prostředek k ustavení jakékoliv diktatury, ať světské nebo náboženské.

Dialog lze jistě vést, pravda, se všemi aktéry ďábelského kruhu, ať se jedná o autokraty nebo teokraty. Ale za jediné podmínky – nezapomínat na ty, kteří jsou skutečnými spojenci demokratů. Ti nesní ani o autokracii, ani o teokracii. Demokraté nebudou v muslimských zemích nikdy dostatečně silní bez sekularizace. Proto je důležité oslovovat muslimský svět jazykem rozumu nikoliv jazykem náboženství. Kupodivu to pochopil německý papež a nikoliv ten, který se považuje za nejschopnějšího z amerických prezidentů. Ať už se jeví Obama a jeho „islámská politika“ jakkoliv sympaticky, Evropa nesmí připustit, aby ve vlně nadšeného obdivu zanikl hlas rozumu.

Autor: Zdeněk Müller | úterý 9.6.2009 12:25 | karma článku: 40,43 | přečteno: 6544x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7974x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34,  aktualizováno  9:49

Letiště v Mnichově dnes ráno dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z...

Spolupředsedové AfD vyzvali Bystroně, ať opustí předvolební kampaň

18. května 2024

Spolupředsedové německé pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD) Alice Weidelová...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik