Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poselství z Damašku

Nazývali ho „teroristou bez tváře“. Než se  k atentátům spáchaným 11.září 2001 přihlásil Usáma ibn Ládin, soudily americké tajné služby, že je má na svědomí právě on, Imád Mughníja. Do té doby držel primát v počtu zabitých Američanů při islamistických atentátech po celém světě. V úterý 12. února jeho pozemská pouť, za níž se táhne velká skvrna lidské krve, skončila. S čím kdo zachází, tím také schází. V Damašku ho o život připravil výbuch nálože umístěné v jeho terénním Mitsubishi.  

Jeho smrtící bilance je nemalá. Sebevražedné atentáty v roce 1983 vedené proti americkým a francouzským kasárnám v Bejrútu . Přes tři stovky mrtvých. Americká ambasáda v Bejrútu v témže roce. 63 mrtvých. Únos letadla společnosti TWA na lince Athény-Řím v roce 1985. Jeden chladnokrevně zavražděný pasažér a jeho tělo vyhozeno na letištní plochu. Únosy občanů západních zemí v 80. letech v Libanonu. Byl mezi nimi i mladý francouzský arabista Michel Seurat. Dodnes není jasné, proč a jak zemřel. Za to, že znal arabskou kulturu, jazyk, islám a muslimy a dovedl o nich rozumně a věcně mluvit? Na Seuratovy ostatky se mělo údajně náhodou narazit teprve v loňském roce. Mughníjovu vizitku nesou i protiizraelské a protižidovské atentáty spáchané v Argentině v roce 1992. Izraelská ambasáda – 29 mrtvých, židovské náboženské středisko v Buenos Aires -  85 zabitých. 

Jistě, nedělal to sám. Leč byl onou špičkou, bez níž dílo ani nepočne, ani není dovršeno. Koordinátor, plánovač, inspirátor. Není třeba dělat bůhví jaký průzkum, aby se zjistilo, kdo za ním stál. Ti, kteří ho podporovali a využívali, dávají dnes veřejně najevo smutek. V Teheránu, kde se jeho smrt připisuje „státnímu terorismu“ Izraele, prohlásil ministr zahraničí, že Imád Mughníja „popsal zlatým písmem jednu ze stránek dějin boje proti sionistickým agresorům a okupantům“. Sýrie, jež „teroristovi bez tváře“ poskytovala úkryt v damašské čtvrti největších zazobanců a téměř na dohled od budov svých vlastních tajných služeb, odsuzuje „hanebný teroristický čin“. A libanonská šíitská strana Hizbulláh, v níž jako číslo dvě měl Mughníja na starost vojenské a bezpečnostní záležitosti, mu vzdala hold slovy: „S velkou hrdostí oznamujeme, že významný aktivista džihádu a vůdce islámského odporu v Libanonu se stal zásahem izraelských sionistů mučedníkem“.

Po celou čtvrtinu století představoval Imád Mughníja klíčovou figuru ve spojenectví Íránu, Hizbulláhu a Sýrie. I když Izraelci oficiálně popírají jakýkoliv podíl na Mughníjově smrti, je jasné, že ji nelitují. Pro Izrael ztělesňoval jednoho z nejobávanějších protivníků. Ať je pozadí jakékoliv, likvidace „teroristy bez tváře“ uprostřed Damašku vrací lesk izraelské tajné službě. Napravuje její pověst pošramocenou ve válce v Libanonu v létě 2006, při níž se příliš nevyznamenala. Pro Hizbulláh, Syřany a Íránce je případ atentátu varovným signálem, že izraelská akceschopnost nepolevuje.

Ve válce tajných služeb jde o mimořádnou událost. Myslet si však, že akci připravili Izraelci samotní, je moc jednoduché. Na Mughníjovu hlavy vypsali Američané odměnu 5 milionů dolarů a honičky se účastnila i francouzská rozvědka. Nemělo by se opomenout ani na to, že k atentátu na „teroristu bez tváře“ došlo den před třetím výročím vraždy bývalého libanonského premiéra Rafíka Harírího. Připravili ji, jak známo, syrští agenti. Násilná smrt Imáda Mughníji obsahuje tedy podstatně širší poselství, než jaké se jeví na první pohled.       

 

 

Autor: Zdeněk Müller | pátek 15.2.2008 13:39 | karma článku: 34,33 | přečteno: 5155x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7974x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

KOMENTÁŘ: Atentát na velké rudé zvíře se stal šablonou pro politické procesy

1. června 2024

Premium Před 76 lety, 27. května 1948, jen tři měsíce po komunistickém puči, byl spáchán atentát na...

Propalestinští demonstranti vtrhli do muzea v New Yorku. Zasahovala policie

1. června 2024  18:47

V pátek vtrhly stovky propalestinských demonstrantů do Brooklynského muzea v New Yorku. Nad jeho...

Starosta platil vědmu z obecního rozpočtu. Věřil, že mluví s jeho mrtvým otcem

1. června 2024  18:17

Francouzský starosta Gilles d’Ettore skončil ve vazbě poté, co naletěl vědmě oblíbené mezi tamní...

Problémovou čtvrť ovládl islám. Vrací se tam klid a ze Švédů je malá menšina

1. června 2024  18:06

Migrace a problém se začleňováním migrantů do společnosti je ve Švédsku důležitým tématem voleb do...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik