Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Papež a prezervativ

Boj s nemocí AIDS se stává náboženstvím 21. století. Nabyl jsem takový dojem při sledování francouzských reakcí na rozhovor papeže Benedikta XVI. s novináři při jeho nedávné cestě do Afriky. Ohňostroj nevázaných bonmotů, který by mohl vyvolat usměv, kdyby se nejednalo o téma tak tragické.

Francouzské celebrity všech kategorií defilovaly v tak zvaným zábavných televizních pořadech a před kamerami vyjádřily své pohoršení. Lidé, kteří mají ve zvyku se papeži vysmívat, běžně kašlou na to, co říká, a nevynechají jedinou příležitost, aby se posmívali víře. Nikoliv samozřejmě té své, té „pohodové“, jak by se dalo říci s použitím frekventovaného adjektiva ze současné hovorové češtiny, té víře, co je v módě mít a dělat si po svém a dle vlastního výběru. Ne. Leč víře katolické, té, která by „mohla být dobrá“, kdyby nebyla tak „institucionalizovaná“ a neovládaly jí zkostnatělé mozky.  Najednou se jim hodil výrok, kterého se chytli, aby se o pontifa maxima otřeli a dali, samozřejmě bez jakéhokoliv rizika sankcí, najevo, že je to vskutku jen tmář a suchar.

O co šlo? Papež letěl do Afriky. Sužované nejen nekonečnou bídu, ale i decimované nemocí AIDS. Nejvyšší kněz katolické církve jel především na pastorační cestu mezi africké katolíky. Jeho posláním není řešit epidemii AIDSu, leč je-li dotázán na názor, jak s epidemií bojovat, co dělat, mlčet nemůže. A novináři jsou cvičeni k tomu, jak udržet rozhovor ve své režii. Padlo slovo prezervativ a papež byl nucen, k radosti mnohých, toto slovo použít. „ Soustředit se na distribuování prezervativů, to nese jen riziko, že problém bude narůstat. Zásadní angažovanost má dvě stránky - humanizaci sexuality a soucit s nemocnými“. První část papežovy odpovědi pobouřila natolik, že tu druhou už málokdo pokládal za  nutné slyšet! A francouzská média se postarala o další. Byly to dny ubohé silou nejapností a pomluv, hlásaných apoštoly nesnášenlivosti k papežskému úřadu a propagandisty salonního boje s AIDSem. A kdo si nezapíchl symbolickou smyčku červené stužky do klopy, výraz solidarity s nemocnými, jako kdyby nesměl do televize.

Papežův názor je možné kritizovat, pokud si uděláme čas se s ním seznámit v plném znění. Lze s ním nesouhlasit jako se zpozdilým a ignorujícím dobu. Lze se nad ním i pohoršovat. Jsou k tomu však nutné urážky? Je možné zachovat respekt a přitom bojovat. Je možné polemizovat, aniž by se diskutující musel chovat nedůstojně. To platí pro kritiku postojů a názorů všech vyznání a náboženství. Leč je tentokrát skutečný důvod ironizovat, zesměšňovat, dávat najevo pohrdání? Nejhorší variantou duchaplnosti je duchaplnost bezduchá.

Benedikt XVI. měl odvahu říci nahlas a naplno, že problém AIDSu neodstraní prezervativ, nýbrž dvojí lidská angažovanost. Řekl nejprve „prezervativ neřeší, nýbrž dělá problém“ a pak tento výrok upřesnil. Spojil to, co jako katolická autorita říci musí, s uměřeným intelektuálním rozhledem. Diskutabilní princip vyslovený na počátku - prezervativ je bezcenný – vyvažuje rozumovou střízlivostí. Jinak řečeno, soustředíme-li se v boji s AIDSem jen na prezervativ, a nikoliv především na humanizaci sexuality a soucit s trpícími, nemůžeme vyhrát. Rozum je u papeže šťastným pomocníkem víry. Když před časem adresoval podobný apel v duchu aliance víry a rozumu islámu, tleskalo se mu na Západě mohutně. Aféra s prezervativem bohužel svědčí o tom, že se tak stalo nikoliv proto, že by papežovo poselství bylo tehdy pochopeno, nýbrž proto, že se za jeho výroky spatřovala módní kritika islámu.

Pohoršené veřejné polemiky kolem papežových výroků by nevznikaly, pokud by se lépe četlo to, co říká, a přemýšlelo se o tom. Více se však obávám toho, že tyto povrchní kampaně sekularizují nejvyššího představitele katolické církve špatným způsobem. Spor o prezervativ zužuje papeže na politickou figuru (a ta by, jak zvykem, měla přece lidem říkat to, co chtějí slyšet) a nerespektuje ho jako osobnost přesahující veřejný život. Následně vznikají tragikomické zkratky. Na jeho bedra se klade odpovědnost, která je absurdní. Protože vyslovil pochybnost nad prezervativem, stává se prý spoluviníkem dalšího šíření AIDSu ve světě.  

Nemám v úmyslu být advokátem papeže za každou cenu. Chci jen podtrhnout, že myšlenka Benedikta XVI. by si zasloužila jinou ozvěnu. Méně pohoršenou a zajímající se více o podstatu problému než o hysterickou a zraňující formu. Kvůli tomu, že jde o AIDS, nemusí rozum ustupovat srdci. Měli bychom trvat na tom, že před tím, co nám moderní život přináší v dobré i ve zlém máme právo mít skrupule, váhat, stejně jako být odvážní a zároveň zdrženliví. Nejsme povinni se vrhat jako ohaři po stopách všeho, co vypadá jako tajemství doby a o čem se nediskutuje, nad čím se neváhá, protože se to zrodilo právě teď a je v módě to brát za hotovou věc. Mám dojem, že jsme si zvykli nasedat do vlaku jen proto, že právě přijel, aniž bychom se starali o to, kam nás poveze.

Boj s AIDSem je zatraceně vážná věc. Bez přehánění v něm jde o záchranu alespoň části lidstva. Je to složitý, těžký lidský úkol, žádné náboženství. Nepotřebuje ani křížové výpravy, ani velekněze, ani cenzory sdělovacích prostředků. Stejně tak se obejde bez celebrit, jež rozdávají za asistence kamer rady a prezervativy. Žádá soucit a soustavnou, trpělivou a nekonečnou práci.      

               

  

Autor: Zdeněk Müller | úterý 7.4.2009 13:15 | karma článku: 27,11 | přečteno: 3014x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7974x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik