Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Panna Maria z Karáčí

Patřit k nemuslimské menšině v muslimských zemích není v posledních desetiletích vůbec snadné. Tlak na náboženskou jednolitost v zemích, kde islám převládá, roste.

Stačí vzpomenout případ mladičké Rimšy Masíhové z Pákistánu. V srpnu byla obviněna z rouhačství za to, že spálila několik stránek z koránu. Mělo jít o zločin, který se v této islámské republice trestá nejméně doživotním vězením.

V paměti dosud zůstává dozvuk aféry. Byla od samého počátku naprogramovaná. Ukázalo se, že stránky z koránu strčil do balíků starého papíru určeného ke spálení  jistý imám s jasným záměrem. Použít nevědomky jednajícího děvče, patřící ke křesťanské menšině, společensky odsouzené k živoření z likvidace odpadků, jako záminky. Když se potvrdil pravý stav věcí, dotyčný přiznal, že to, co udělal, byla jediná cesta, jak vyhnat křesťany z předměstské čtvrti Islamabádu, kde duchovně slouží muslimům. 

Zranitelnost křesťanské menšiny v Pákistánu vystupuje zřetelně z románového příběhu Mohammeda Hanifa v knize „Panna Maria Alice Bhattiové“. Autor vykresluje odvážně a přitom citlivě lidské situace, o které se v jeho vlasti mluví nerádo. Souvisejí s postavením sekty „nedotknutelných“, jejíž členové konvertovali ke křesťanství a nyní čelí dvojí nevýhodě. Jako společností opovrhovaná skupina a jako stoupenci nežádoucí víry.

Je třeba k takovému psaní odvahu? Ano, protože tam, kde nenaráží muslimský náboženský fanatismus na překážky a může počítat s mlčenlivou lhostejností většiny, znamená pozvednout hlas na obranu věroučné či etnické menšiny, křesťanské nebo hindské, smrtelné riziko.

Leč Mohammedu Hanifovi se odvaha přilepila na kůži už při narození. Přišel na svět v osadě Okara v pákistánské části Paňdžábu v roce 1964. Nepřijal pasivně osudové určení - společenskou izolaci na doživotí v rodné vsi. Vstoupil do armády a stal se pilotem. Po sedmi letech službu opustil, leč vojenská léta mu nebyla promarněným časem. Naučil se číst a psát. A spatřil svět z jiného úhlu.

Pak se dal na dráhu, která  v Pákistánu může být ještě riskantnější, než je kariéra stíhacího letce. Začal psát do novin a strkat přitom prsty do ožehavých záležitostí. Záhy se pustil i do literatury a jeho román o leteckém nehodě v roce 1988, při níž zahynul generál Muhammad Zia ul-Haq, získal v roce 2009 literární cenu Commonwealthu.

V románu „Panna Maria Alice Bhattiové“ autor dále vylepšuje svou literární metodu a styl. Drsně podanou syrovou realitu odlehčuje humornými zápletkami. Na těžko snesitelné záležitosti není lepšího léku. Literární fikci, jež vyhrocuje kontrasty, vyvažuje smysl pro směšné detaily. Hrdinka Alice je katolickou vyděděnkyní zapachájících koutů francouzské kolonie v Karáčí. Chudá, křesťanka a žena, to je příliš mnoha na to přežít. Získává místo ošetřovatelky v nemocnici Nejsvětějšího srdce Ježíšova. Asi proto, že je mladá a pohledná. Má za úkol „těšit nemocné, aniž by s nimi flirtovala“. Nakonec koná mnohem víc. Odhalí v sobě léčitelské schopnosti. Je snad tato osoba ze sekty „nedotknutelných“ svatá? V každém případě pomůže mnohým z chorých, s nimiž se setkává. Leč jen do chvíle, kdy se vdá za muže, který její "posvátné kouzlo" necení.

Literatura tady otevírá prostor, na němž mohou defilovat mnohé známé i zasuté podoby společnosti sevřené tradicemi, předsudky, náboženskou řevnivostí a zároveň nezměrnou chudobou.  Každodennost tu mnohé staví před otázky, které se nám vyrostlým v podmínkách bohatého západního světa jeví jako absurdní: budu mít dnes co do úst, najdu místo k přespání, dožiji zítřka nebo mě někdo jen tak zabije či jinak sejdu ze světa, aniž by to kohokoliv zarmoutilo a dojalo? Takový literární pohled do reality světa, jehož běžná dramata činí z našich starostí směšné maličkosti, stojí za pozornost. Nejen kvůli uměleckému zážitku, leč i jen proto, abychom si uvědomili cenu toho, co nám nabízí náš svět a co se nám jeví nezřídka jako nedostatečné, nevyhovující a k nepřežití.     

 

    

 

     

Autor: Zdeněk Müller | úterý 6.11.2012 12:30 | karma článku: 29,01 | přečteno: 2985x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7973x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46,  aktualizováno  20:43

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik