Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O smyslu rodiny

Otec žije už jen ve vzpomínkách. Je tomu skoro čtyři desítky let, co jsme předali plamenům to tělesné z něho, co po smrti zbylo. Minulou sobotu uplynulo sto let od chvíle, kdy přišel na svět. Datum nemohlo nevést k zamyšlení nad uplynulým časem, nad rodinou, k níž dávno zesnulý nepřestává patřit, a nad smyslem rodinného kruhu vůbec.  

Řekl bych, že rodina je institucí s dvojí rolí. Na jedné straně fysiologickou, udržet biologickou podstatu, a na straně druhé mravní, uchovávat a předávat novým generacím životní a etické zásady, které odtud vyzařují nebo prosakují do celé okolní společnosti. Každá rodina takto „ideologizuje“ své lidské okolí. Není přitom zcela imunní proti vnějšku, proti proměňujícím se společenským zvyklostem a názorům. Nemluvě o tom, že do rodin zasahují více či méně politické režimy. Přicházejí k rodině se snahou navěsit na ni úkoly, jejichž plnění společnost stmeluje a její organizaci udržuje. Ideální je přirozená interakce, vzájemné pozitivní ovlivňování obou stran. Extrém pak představují totalitní systémy snažící se co nejvíce podvázat a dostat pod kontrolu onu disparátní „ideologizaci“ vyzařující z rodiny do společnosti. Rodinu si přivlastňují a mění dle svých omezených mocenských potřeb.

Vezmu-li to zpětně, můj otec nebyl žádný vyhraněný „třídní nepřítel“, jak režim za mého mládí označoval své protivníky. Když to zjednoduším, vyšel z maloměstských poměrů a z rodiny, kde panovala provinciální ctižádostivost. Jeho příklon k „otázce sociální“, řečeno po masarykovsky, jako otázce společensky zásadní byl docela přirozený. S tím mimo jiné souviselo, že prvoplánový antikomunismus mu byl jaksi cizí. Přesto mi čas od času říkával: „Komunismus chce od dětí, aby se dokázali zříci svých rodičů. Je to nemravné a neslušné“.

Nevím, zda ho tato slušnost v životě porážela. Jako u mnoha jemu podobných byl jednou nahoře a po druhého dole. Patřil k „inteligenci“ a tudíž viděno politicko-stranickými měřítky doby byl v různé míře „nespolehlivý“. Slušnost mu byla vnitřní bariérou, bránící říkat otevřeně, co si myslí. Zvnějšku to pak mohlo vypadat jako vědomě řízená zdrženlivost a nebo prostě nestatečnost. Leč slušnost představovala osu naší rodinné „ideologie“. A spolu s ní rovněž stud. Obojí tyto vlastnosti mají svůj rub a líc. Mohou být podstatou a metafyzikou osobnosti, stejně jako jen skořápkou, formalitou a vnější pózou. Jsou také chvíle, kdy je slušné být neslušný a někdy přílišná slušnost a stud brání úspěchu a zbohatnutí.

Závazek žít podle určitých libovůli omezujícím pravidel jednání s lidmi měl podle otce vést k plnému životu individuálně i společensky. Na rozdíl od snadných úspěchů vyplývajících z bezohlednosti a brutality. „Lidské jednání se řídí představami. Záleží proto velice na základních a výchozích představách. I slova mohou napáchat mnoho zla. Proto s nimi musíš nakládat opatrně“, nabádal. „Pamatuj, že i státy stojí a padají s idejemi, na kterých byly vystavěny“, opakoval mi masarykovský princip.

Jako kluk jsem zažil dobu, kdy nebyla v módě přecitlivělost. Nebýt mazánek a rozmazlený, to jsem bral jako samozřejmou výzvu. Leč společensky měla přecitlivělost i jiný význam. Jako „přecitlivělý“ se nezřídka označoval ten, kdo nechtěl víc než to, aby morálka nevymizela ze vztahů ve veřejném životě. V určitých chvílích tak bylo chování vycházející z principu slušnosti bráno za projev „přecitlivělosti“, dnes by se zřejmě řeklo „politicky nekorektní“, tehdy bylo běžnější říkat „politicky závadné“. Slušnost se stávala vadou a konec konců slabostí.

Dnes cítím docela jasně rozpoložení, v němž žil můj otec a rodina, kterou spoluutvářel. Neaspirovala na víc než být slušná a spořádaná. Leč historicky bouřlivé 20. století z tohoto ideového založení udělalo nejprve směšnou „přecitlivělost“ a následně bázlivý konformismus. Všeobecně na to nejvíce doplatila sama slušnost. Možná se přežila anebo si hledá nový výraz. Stydlivě a trochu bezradně přešlapuje. Pokud by měla zcela zmizet z „ideologie“ rodiny nelze odehnat vtíravou otázku. Odkud bude napříště slušnost prosakovat do společnosti?  

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdeněk Müller | středa 11.8.2010 10:15 | karma článku: 18,49 | přečteno: 1799x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7974x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Při hádce udeřil družku, upadla hlavou na skříň. Za její smrt dostal 5,5 roku

22. května 2024  16:23

Krajský soud v Hradci Králové potrestal Zdeňka K. pěti a půl lety vězení za facku, po které loni v...

Sedmnáctiletá dívka vzala na vycházku dvouměsíční dceru, do ústavu se nevrátily

22. května 2024  16:10

Pelhřimovští policisté pátrají po sedmnáctileté Stefanii Stojkové a jejím malém dítěti. V pátek se...

Zelenskému skončil mandát, Moskva v tom vidí šanci k destabilizaci země

22. května 2024  16:09

Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému v pondělí sice vypršel pětiletý mandát, ale...

Blíží se volby do Evropského parlamentu. Kde a jak získat voličský průkaz

22. května 2024  16:04

Volby do Evropského parlamentu začínají za dva týdny, již nyní je ale možné žádat o voličské...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik