Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neřestný blahobyt

"Give me back the Berlin Wall, give me Stalin and Saint Paul, I have seen the future, brother: It is murder“, brouká Leonard Cohen z radia v bruselské kavárně Cook and Book. Soukám do sebe italské nudle a srkám červené víno. Kolem posedávají různobarevní lidé, popíjejí svá expressa, capuccina, čaje mátové, zelené, černé čaje z Indie, Číny, Tibetu a listují v knihách z celého světa, jimiž přetékají police na stěnách… a je jim jedno, co zpívá varující poeta. Falešná idyla ? Nebo zpráva o lidech doby?

Od nepaměti kráčí lidstvo po provaze nataženém mezi dvě protikladné síly. Na jedné straně neustále narůstající početní stav obyvatel planety, který se soustavně nedostává půdy potřebné k obživě. Na straně druhé rozumová a intelektuální schopnost lidí, přinášející nové objevy, posunuje hranice poznání a zvyšuje hloubku a složitost společenského života. Občas se stane, že rovnováha na laně se nezvládne a celá civilizace se zřítí a zanikne. Takovými případy byly Římská říše, zanikající postupně, anebo civilizace mayská, mizící náhle. Nebyly schopny rozpoznat, kam směřují a vyčerpaly se. Z těchto civilizační pádu plyne, že člověk se zachrání jen za předpokladu, že se vyhne stavům, které mu nedovolí zůstávat na výši.

Může nastat i jiná situace. A po pravdě řečeno, v lidských dějinách k něčemu takovému už došlo a je to v civilizačním vznikání a zanikání jedinečné. Osvojování nových poznatků se natolik zmnoží a zrychlí, že část lidstva na dlouho dobu nebývale zbohatne. Taková alternativa trvalého a nepřetržitého růstu se objevila v Evropě někdy mezi 12. a 18. stoletím. Na Starém kontinentě se spustil pozoruhodný rozvojový proces, který se sám urychloval a dělal dojem, že bohatství se v něm vytváří samo ze sebe. Dnes se tento proces šíří po celé planetě a vyvolává cosi, co lze nazvat „pozápadnění“ světa.

Hmotný blahobyt je od podstaty nečekaným darem. Dokáže odstranit hlad, prodlužuje délku života, zkracuje pracovní dobu nezbytnou k vytváření toho, co člověk k životu potřebuje. Obhlížen přes sklíčko morálních pocitů je to ovšem dar dvojsečný. Společnost mírní a uklidňuje, leč zároveň šponuje její nároky do stále větších výšek. Plodnost Prométheovu soustavně umenšuje lačnost Pandořina. Barvotiskový obrázek mírumilovné společnosti, kterou vytvářejí ctnostný obchodu a podnikání, v realitě neobstojí. Hospodářský růst nedokáže trvale vymýtit násilí. Příkladů lze najít řadu počínaje náboženskými válkami v 16. století a konče válkami světovým ve 20. století. Svědčí o tom, že násilí samo o sobě nezná meze.

Na trnitých cestách, které vedou do průmyslového světa a k městské civilizaci se dnes nacházejí nové ekonomiky Asie a Latinské Ameriky. Změny, na které měly evropské země několik století, musejí zvládnout za několik desetiletí. Výbuch násilí, který se projevil na konci 20. století, ukazuje na koncentrovanou nespokojenost a nenávist. Chce se nějak vybít. Chytá se přitom kultury, tradice i náboženství, nebo to alespoň tak na povrch vypadá. Leč, touží-li nastupující nespokojenci vylít srdce, nemusejí hledat inspiraci jen v odlišném. Už dávno před současnými radikály islamismu soudil Richard Wagner Paříž, Evropu a Západ jako „svět zkorumpovaný, kupecký a lehkovážný, z něhož nemá nic venkovské Německo, tak přívětivé ve své zaostalosti“. Nu, Evropa se už sotva poznává v zrcadle, které jí současný svět nastavuje.

Za okny bruselského café svítí naplno jarní slunce a Cohenovo deklamování zní tak rozbolavěle. Náš svět? Neřestně blahobytný, pohodlný, globalizovaný, srozumitelný a také všude tak trochu stejný. Nejlepší ze všech možných?    

Autor: Zdeněk Müller | úterý 27.4.2010 14:50 | karma článku: 18,22 | přečteno: 1685x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7974x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik