Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když z kuchyně odejdou bohové

Dlouhá léta se naše příslušnost, povědomí o tom, kam patříme, naše identita odvozovaly od náboženství a kultury. Náboženství zakládalo identitu civilizace. Stalo se z něho kulturní dědictví. Je to rubáš neklamě svědčící o smrti náboženství jako alfy a omegy celospolečenského života. Ztracená opora společenské identity se dnes hledá porůznu, dokonce i v kuchyni.

Navštěvujeme kostely a kláštery proto, abychom obdivovali jejich krásu, nikoliv proto, abychom se tam modlili. Kulturní dědictví vystřídalo Boha v roli kultu. Když  nábožensko-kulturní tmel celospolečenského života a civilizace zvětral a nedrží, hledá se náhrada. A tak sledujeme, jak se všude ve světě i u nás tlačí do televize, televizních pořadů a soutěží kuchyně a jak se z přípravy pokrmů stává kolektivní posedlost.

Není pak zřejmě nadsázkou si myslet, že dřívější idetifikaci skrze náboženství a kulturu na hrazuje identifikace nová a to kulinářsko-kulturní. „Identitou civilizace už není její náboženství, nýbrž její kuchyně“ tvrdí jeden francouzský filosof. Reaguje tak mimo jiné na to, že francouzská kuchyně se dostala na seznam památek chráněných organizací UNESCO.

Nevylučuji, že je to ironie, leč něco na tom bude. Moderní společnost je stále náchylnější nacházet sama sebe v tom, co je jednoduché, co přichází bez velké námahy a co je chytlavé, rozptylující, zábavné.  Může to být sport, moderní populární hudba, oděvní móda, stejně jako kuchařství. Stačí, když to média patřičně nafouknou, postaví do centra aktuálního dění a ostatní jako únavné a nezajímavé anebo nesoutěžní a nehodnotitelné pozbývá ceny.

Přehánění kolem kuchařství a kuchyně, záplava soutěžení, kdo má a kdo nemá na to být šéfkuchařem, různí ti Pohlreichové, Jamieové a Ramsayové, kteří nabízejí kuchyň jako zábavu, bitevní pole a především vlastní byznys, to vše je více méně obrazem společnosti, které není zcela zdravá. Společnosti unášené proudem. Měknoucí a tající společnosti, která se chytá kuchaření jako poslední jistoty a posledního bodu ke svému zakotvení.

Kolem prostřeného stolu lze ještě vytvářet iluzi společného svazku. Je to místo, kde se ještě dají setřít názorové, zkušenostní rozdíly a pocitová naladění a pěstovat dojem nějakého společenství. Okolo receptů, způsobů vaření a stravování se ještě zachovává iluze, že jsme schopni navzájem komunikovat a představovat celou jednu civilizaci. Z pokrmů konzumovaných ze společného stolu se tak nechtěně stává parodie někdejšího svatého přijímání, eucharistie.

Televize zmnožuje tuto iluzi do nekonečna, když nabízí kulinářské pořady se shodným společenským záměrem a službou, jako když přenáší fotbalové a hokejové zápasy. Po dobu kramářského a pouťového představení spojuje miliony osob, aby se v nich utvrdila víra, že v této chvíli stále ještě žije něco, co je reálně ztracené, totiž nějaká skutečná pospolitost a společenství. Kulinářství se pasuje na lék utišující bolest z alarmující krize vyvolané ztracejícím se smyslem pro společné.

Vzestup moci kuchyně a její vykořisťování médii vycházejí ze společenské nezdravosti. Dokazuje to úloha, která jí připadla. Hrát přízrak smyslu v civilizaci, která už neví, čím je a ze zoufalství či dětinské bezradnosti přehazuje hodnoty, jak se zrovna hodí. Opravdové milovníky stolu a jeho radostí tento způsob propagování kuchyně pobuřuje.

Pravá kuchyně nepotřebuje závodit, není to spektákl, ani nějaký dodatek a přívažek, a v žádném případě poslední útočiště smyslu mizející národní kultury. Není to prostředek k osmyslení něčeho jiného, je to smysl sám o sobě. Kuchyň je k tomu, aby chutnala a okouzlovala. Nic víc a nic méně. Zbavujíc se  všech nadbytečných parazitů a přívěsků doby dokáže skutečná kuchyně naplnit průpovídku řeckého filosofa Herakleita: „Také v kuchyni mají bozi místo!“

 

 

 

Autor: Zdeněk Müller | čtvrtek 22.9.2011 16:55 | karma článku: 11,78 | přečteno: 1754x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7973x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Třetí stupeň poplachu, 13 jednotek hasičů. Na Zlínsku hořel kovošrot

4. května 2024  13:06,  aktualizováno  14:56

V Tlumačově na Zlínsku hořel kovový šrot na autovrakovišti v průmyslovém areálu. Zasahovalo tam 13...

Oslavný song na Kima je hitem TikToku. Pecka, je to jak ABBA, líbí se mladým

4. května 2024  14:54

Oslavná propagandistická píseň na severokorejského diktátora Kim Čong-una se stala hitem sociální...

Prokremelské motorkáře vítali v Brně jako delegáty ruské teroristické federace

4. května 2024  8:57,  aktualizováno  14:40

Kontroverzní klub motorkářů Noční vlci, který podporuje ruského diktátora Vladimira Putina, se s...

Na trati z Břeclavi do Přerova srazil vlak člověka, muž na místě zemřel

4. května 2024  14:23

Srážka vlaku s člověkem uzavřela v sobotu od 13:00 trať mezi Nedakonicemi a Moravským Pískem. Muž...

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik