Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo je rasista a co je to rasismus?

Je rasismus jen teorií nerovnosti ras? Co to je, když se připouští a dokonce brání nerovnost práv celých lidských skupin ve jménu tradice nebo ve jménu náboženství spojeného s těmito tak zvanými tradicemi? Není to zvrhlá forma rasismus? Bojovníci proti rasismus si často vystačí s tím, že se pohoršují na tím, co někdo nešikovně prohlásil na adresu nějaké etnické skupiny. Že by se o zvrhlé formy rasismu nezajímali?

Včera přinesly noviny krátkou zprávu. Zabrala patnáct řádků na čtvrtce stránky. „V Jemenu zemřelo dvanáctileté děvčátko při porodu“. Dvanáctiletá manželka! A umírá, když přivádí na svět nový život. Aby se tak mohlo stát, musela mít zřejmě tělesný vztah s mužem. S manželem. Jak se dozvídáme, je mu něco přes jedenáct let.

Kam se poděla tolik omílaná práva člověka a práva dítě? Proč jejich obránci, což jsou nezřídka stejní lidé, kteří učinili boj rasismem svým povoláním, nezvedají varovný prst nad ohavným zločinem? Není snad tento porod zločinem? Kdyby Fauzíja, jak se dívenka jmenovala, nebyla bez možnosti obrany postoupena muži, který z ní učinil svůj majetek, s nímž může dělat cokoliv, nebyla by dnes mrtvá. 

Rasismus, to může být také tato dobře promyšlená přetvářka. Žádá od nás ohledy k Jemencům, kteří pouze „respektují tradice“, když předávají děvčátka násilníkům. Argumentem pro tuto zvyklost je sunna, sbírka islámských tradic, a příklad proroka islámu. Oženil se s Ajšou, když jí bylo devět let. Muhammadovi obhájci sice tvrdí, že prorok začal svou mladičkou choť „navštěvovat“ až poté, kdy dosáhla dvanácti let. Leč to podstatu otázky nijak nemění. Nehledě na to, že argumentovat dnes zvyklostí středověké zaostalé Arábie, starou více jak třináct století, je poněkud scestné. Postoupit muži dítě, aby si ho vychoval vlastní rukou tak, že už nikdy nevznese slovo protestu, to není nic jiného než volnost pro totální zotročení mladé bytosti.

Smutný osud jemenského děvčátka varuje. Pravda, je to extrémní případ a už slyším ty, kteří ho dávají do závorky. „Negeneralizujme, všichni muslimové nejsou stejní a zaostalý Jemen jim není příkladem“. Dobře, není důvod nesouhlasit. Leč stejní lidé tvrdí, že zahalování muslimek v Evropě je marginální záležitostí a v rámci svobody vyznání, bychom jim „ten kus textilu“ vyčítat neměli.

Opravdu neměli? Nesouhlasím. Burky a závoje to je pouze první kapitola seriálu, který začíná zahalováním a končí smrtí při porodu jedné dvanáctileté Fauzíje. Otroctví zůstává otroctvím, ať je občanské nebo náboženské. Ženy, které jsou bité za to, že si dovolily nadzvednout závoj, aby si osušily tvář od potu. Anebo proto, že nesklopily oči. Vy jste je možná ještě neviděli. Já mám nezřídka to „potěšení“. Doprovázeny bratry na fakulty pařížské university, aby se náhodou nedaly do řeči s nějakým spolužákem nebo aby se jim naopak každý jejich „nevěřící“ kolega raději vyhnul.  

Nepopírám, že existují ženy, které dávají přednost otroctví před svobodou, protože z ní mají strach. Žádají svobodu sloužit, být těmi „domácími černými chůvami“, oddanými svému pánu. Nechtějí emancipaci, jež je nutí jednat a rozhodovat za sebe. Budiž. Ostatně, nemýlím-li se, i Abraham Lincoln zrušil otroctví jen z poloviny. Ale ať se skrze tyto „dobrovolné otrokyně“ nemluví za všechny ostatní ženy!

Být proti rasismus, to je v pravém slova smyslu žádat hlasitě a hrdě: Už nikdy více další Fauzíju, ani v Jemenu, ani kdekoliv jinde na světě. Spravedlnost pro Fauzíju v duchu práva lidského jedince být výhradním vlastníkem svého osudu. Ne burkám a závojům, které dovolují mužům držet ženy jako otrokyně!

      

 

  

Autor: Zdeněk Müller | úterý 15.9.2009 13:40 | karma článku: 30,51 | přečteno: 5119x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

Poučení z první světové války

Letos se bude v Evropě opakovaně připomínat stoleté výročí vypuknutí první světové války. Rozpoutala éru barbarství a lidské tuposti, v níž byla zničena velká část všeho pozitivního, s čím evropská civilizace vstoupila do 20. století.

7.2.2014 v 14:20 | Karma: 36,48 | Přečteno: 3837x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Poučení z „arabského jara“

Před třemi roky zahájilo Túnisko vlnu protestů v arabském světě. Následovaly ho zprvu Egypt, poté Libye, Jemen, Bahrajn a nakonec Sýrie. Zařadily se do proudu hnutí „arabského jara“. Toto pojmenování se ustálilo jako výraz touhy po důstojném životě a svobodě. Probudila se v arabských národech po dlouhá desetiletí vystavených libovůli a brutalitě autoritativních a zkorupovaných vůdců a jejich režimů.

16.1.2014 v 14:35 | Karma: 36,83 | Přečteno: 5794x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Když čert uvízne v detailu

Výbuch v areálu pražského zastupitelství Palestinské samosprávy byl velmi pravděpodobně dílem nešťastné náhody. Leč v samotném případu se odrazily jisté rysy arabsko-muslimské reality.

7.1.2014 v 14:05 | Karma: 20,84 | Přečteno: 921x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Úvaha vánoční

Za pár dnů odzvoní štědrovečení noc konec předvánočnímu očekávání a spustí veselé hodování. Nevím, zda v té noci každý uslyší, jak „hlas zvonů táhne nad závějí“ a jak „všechny struny v srdci znějí, neb mladost se jich dotýká“, řečeno s Jaroslavem Vrchlickým. Leč jedno vím zcela určitě. Vnímání Vánoce se mění, jako se měníme my a zvyklosti společenství, v nichž žijeme.

19.12.2013 v 14:55 | Karma: 14,15 | Přečteno: 617x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Radosti a strasti lidskoprávní civilizace

Touha mít demokracii už nalezla živnou půdu i mezi muslimy, jak prokázala vlna „arabského jara“. Vzdor tomu nepřestává být islám ze všech kultur mimo okruh západního světa nejdůraznějším odpůrcem západní demokracie a s ní spojené koncepce lidských práv. Neřekl bych, že chce Západ zničit. Má jen jinou představu o lidském údělu. Povinnosti člověka vůči Bohu a víře staví nad individuální lidská práva. Z tohoto úhlu kritizuje západní humanismus a atakuje slabiny lidskoprávního modernismu.

3.12.2013 v 14:15 | Karma: 20,55 | Přečteno: 730x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:55

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Požár pralesa Mionší musel založit člověk, zjistili odborníci. Sčítají škody

3. května 2024  11:46

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik