Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Islám a houska se salámem

Strhnout na sebe pozornost a šokovat veřejnost. Atentáty 11. září 2001, jejichž výročí si za pár dní připomeneme, daly odvěkým zápasům o veřejné mínění nový rozměr. Už nejde jen o to se proslavit, byť nechvalně. Do hry vstupuje nezastavitelný kolotoč akcí a protiakcí, provokací a odplat.

Od dob Hérostrata, který v roce 356 př.n.l. zapálil Artemidin chrám v Efesu, aby své jméno učinil nesmrtelným, přes Ibn Ládinovu partu al-Káidy k norskému fanatikovi Breivikovi se staronoví žháři snaží proslavit ničivými činy. Když na veřejné mínění přestal stačit kulturní vandalství, sahá se na lidské životy. Čím více obětí, tím lépe. Deset let po 11. září lze tvrdit, že Ibn Ládin do jisté míry bitvu o veřejné mínění vyhrává. Podařilo se mu intoxikovat Západ nechutí, ba nenávistí k islámu.

Mezi americkými křesťany se šíří antimuslimské nálady a téma islámského nebezpečí nyní vstupuje do kampaně k příštím prezidentským volbám. Nemá snad současný prezident Obama muslimské kořeny? Konzervativci, sdružující se v hnutí Tea Party, sází na xenofobii a antiislámské pocity. Přitom v americké populaci tvoří muslimové jen 1% a hrozba radikálního islamismu uvnitř USA je spíše jen velkou bublinou než něčím se vskutku reálným základem.

Mám dojem, že jsme svědky kolektivní hysterie. V Tennessee, v oblasti křesťanských fundamentalistů s názvem Bible Belt, žijí velice nábožensky založení lidé. Při mších je kazatelé připravují na konečný boj. Islám je Antikrist a mluví se o Armagedonu. Leč ani muslimové nezůstávají pozadu.

Nejprve islamizace shora měla pomocí saúdskoarabských petrodolarů udusit revoluční nálady nacionalistů, kteří hodili islám za hlavu. Poté přišla islamizace zdola jako odpověď na selhání nacionalizačních a socializujících projektů. Obojí se neobešlo bez propagandy podle heslem: „Alláh je naše Pravda a korán naše ústava“.

Národy, které před sto lety odvrhly středověké tmářství islámu a jejichž ženy se strhly závoje a zbytečné šátky, znovu začaly naslouchat islámským fundamentalistům, kteří jim káží bludy podle doslovného čtení koránu. A muslimové se nechávají zahnat do ohrady stádní morálky, předsudků a pověr. Kromě demokracie to vyhovuje všem režimům. Prostý lid se lépe drží na uzdě, věří-li, že Pravda a Spravedlnost jsou obsaženy v textu, který jim předepisuje, co se smí a co se nesmí.

A navíc tím vzniká ideální půda  pro hlasatelé islámské spásy. V Súdánu se pokoušeli vytvořit základnu pro jakousi „islámskou internacionálu“, pak islamizovali palestinskou otázku a nakonec vyhlásili všestranný džihád Západu. Ve všech případech žádný praktický efekt formou lepšího a radostnějšího života pro masy „prostého lidu“. Pouze vršící se hromady obětí a narůstající seznamy „mučedníků“. Ovšem vždy s vysvětlivkou, že za vše nese vinu protivník. Rozuměj, Západ, sionismus a zrádci ve vlastních řadách anebo jen sama "modernizační" civilizace se svými "hanebnými" zvyklostmi.

Robert Spencer, jehož knihu Islám bez závoje jsem předčasem uváděl čtenářům v českém překladu, velmi přesvědčivě ukazuje, že západní hysterie ohledně islámu má svůj základ v hysterii muslimské. Přesto se autorovi, který je pejorativně označován za „mystifikátora“, nasazuje psí hlava. Norský fanatik Breivik cituje Spencera ve svém mnohastránkové manifestu více jak šedesátkrát. „Nemáte obavu, že vaše úvahy mohou přimět slabochy, aby začali střílet na muslimy?“, ptá se Spencera jeden jeho oponent. A dostává odpověď: „Nemohu za to,  jak mne čtenáři pochopí“. Kdo seje vítr, sklízí bouři. Je snad většina muslimů ve srovnání s křesťany méně schopna chápat souvislosti?

Určitě nikoliv. A přesto v září před deseti lety neprojevil muslimský svět nějak závratné opovržení nad katastrofou, která byla spáchána ve jménu Alláha a světu, ať na Západě nebo na Východě, určitě neprospěla. Říkali si snad někteří z pravidelných čtenářů koránu: toto je boží spravedlnost? Co bychom si asi mysleli, kdyby býval norský fanatik namísto mladých socialistů postřílel více jak sedmdestát muslimských radikálů?

Po jistý čas se francouzští militantní odpůrci náboženství uchylují k provokativnímu happeningu. Svolávají se pomocí sociálních sítí na internetu a organizují společné pikniky v místech, kde se shromažďují muslimové. Zejména pak ti natolik formálně zbožní, že se musejí modlit kolektivně a veřejně na ulicích. Proti ostentativní zbožnosti ostentativně pojídané zakázané ovoce. Salám a laciné víno. Provokace, cílený útok na věřící, nebo prostě způsob, jak se vysmát hloupé zbožnosti?

Francouzští radní vědí, že pokud jde o víru, nemají muslimové smysl pro humor. Salámovým a vinným happeningům se tudiž snaží bránit. Dokáží však zastavit křiklavé a teatrální formality, do kterých soudobí vyznavačí islámu nezřídka upadají? Zřejmě se předpokládá, že nemuslimové projeví toleranci a pochopení. Leč kde je záruka, že se tak stane? Obraz Ibn Ládina a 11. září 2001 vyhnaly z vědomí mnoha lidí na Západě spojení islámu s kulturou. Islám si nechal přišít stigma barbarství. Je na muslimech, aby ho ze sebe strhli.

Nemyslím, že houska se salámem je ideálním prostředkem k dialogu s muslimy. Apriori ji však neodmítám. Vidím v ní výraz zdánlivě „zastaralého“ územního patriotismu proti primitivismu křečovitého islámu. Přistěhovalci, zažívající z jedné strany vykořenění z vlastní kultury a z druhé pocit, že svůj islámský původ zrazují, hledají v rituálních formalitách záchranu. V 19. století mohla multikulturnost řady evropských států fungovat na bázi územního patriotismu proto, že jednotlivé kultury se rozvíjely souběžně a ve společném rytmu.  O něco podobného dnes nejde. Kultury na sebe narážejí a jejich aktéři se navzájem trumfují. Musí-li tomu tak být, ať se přetahuje jen salám a hamburger „halál“.

 

Autor: Zdeněk Müller | středa 7.9.2011 11:30 | karma článku: 20,38 | přečteno: 2296x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7973x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Inzerát na nového ministra pro vědu a výzkum si utahuje z tápající TOP 09

4. května 2024  16:15

Z potíží vládní TOP 09 při výměně ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové si...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik