Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Do nových a nejistých zítřků

První kolo zápasu o integraci muslimů Evropa prohrála. Proč? Stručně řečeno, nevzala na vědomí změny, jimiž islám prošel za posledního půl století. A žila v přesvědčení, že o islám vlastně vůbec nejde.

Devastující válka ve 40. letech jen dále podtrhla to, v čem utvrdila lidstvo ta první z počátku století. Bůh je mrtev a s ním veškeré náboženství, pouhé to opium, matoucí akorát lidem hlavu. Sekulární víra v podobě pohanských totalitarismů s kultem vůdce, jenž naplňuje smysl dějin, negovala soucitnou spiritualitu. Fašismus doplácí na nacistické rasisticko-genocidní šílenství a bolševismu válka pomáhá dostat se z izolace. Rozbořená Evropa se rozdělila, aby další čtyři desetiletí její dvě části, západní a východní, pokračovaly ve válce. Nikoliv otevřené, nikoliv náboženské, nýbrž ideologické.

Ideologická válka náboženský problém zjednodušila. Jako zjednodušila marxisticko-leninská propaganda filosofii. Materialismus kontra idealismus. Tmářské náboženství kontra pokrokový ateismus. Tam, kde dělal východ znaménko plus, dělal západ znaménko mínus. Pokud byl komunistický Východ materialistický a ateistický, byla kapitalistický Západ idealistický a náboženský. Svět a jeho problémy dostaly černobílou podobu. S černou tváří vždy na té druhé straně.

Bolševismus byl protináboženský. A vedl likvidační kampaně i proti islámu a muslimům. V černobílém hledáčku se na druhé straně dostávají muslimové do tábora utlačovaných a hodných podpory. Velké mezinárodní konflikty nebo jen starosti skromně lidské se měří stejnou logikou. Egyptský prezident Abd an-Násir, arabský nacionalista paktující se s Moskvou, pronásleduje Muslimské bratrstvo. Západ ho za to nabarví načerno a z hlavní filiálky revolučního islamismu udělá oběť. Nevadí, že Násir provádí totéž, co kemalisté v Turecku. Prosazuje sekularismus autoritářsky. Leč Turecko je spojencem Washingtonu. Násirův profil nevylepší ani to, že stejně tvrdě jako islamisty likviduje doma komunisty.

A tak se na západě Evropy objevují první muslimové jako političtí azylanti. Evropa jim otevírá dveře, neboť jsou doma pronásledováni za svou víru. Evropané dávno zapomněli na války s Turky v 16. a 17. století. Také náboženská otázka je pro ně minulostí. Přijímají muslimy jako osoby pronásledované za přesvědčení, za názor. Myšlenka na nějaké náboženské či civilizační soupeření je nenapadne ani ve snu. Jde přece o lidská práva, nikoliv o nějaký islám. Tak tomu rozumí každý Evropan, nebo alespoň drtivá většina. Muslimové to vidí jinak. Když jim katolíci ve Francii nabízejí své kostely, aby se měli kde modlit, zdráhají se. Naivní Evropa si myslí, že je to projev skromnosti.

Oči jí otevře až aféra se Satanskými verši Salmana Rushdieho. Půl století po nacistickém pálení „závadné literatury“ se v Evropě znovu veřejně zakládají ohně z knih. Britští muslimové protestují proti odpadlíkovi, údajně hanobícího jejich proroka a žádají spisovatelovu hlavu. Krátce nato si francouzští islamisté začnou vynucovat pozornost aférami s islámskými šátky ve veřejných nenáboženských školách. Padá berlínská zeď, Evropa se sjednocuje,  všichni se radují z konce ideologické války. Leč část evropských muslimů má jiný názor. Nastal čas změnit téma a vrátit se k islámu, k džihádu a k náboženskému soupeření.

Ztratili jsme dvacet let. Zakrývali jsme si oči, abychom neviděli, že racionálně a tolerantně založená integrace selhala. Muslimové narození v Evropě necítí sounáležitost se společností, v níž žijí. Proč by respektovali zákony společenství, k němuž je nic nepoutá ? Zákony evropských zemí nevytvořili oni, nejsou pro ně, jsou určený jiným a vlastně směřují proti nim.

A přece stačilo tak málo. Pouze důrazně, nekompromisně a bez výjimky trvat na znalosti a dodržování jednoduchých a jasných pravidel. Zde v Evropě se manželky nebijí beztrestně. Nenechávají se tu obřezávat dcery. Nezabíjí se tu sestry za to, že poskvrnily čest rodiny, protože odmítají manžela, kterého jim vybrala rodina. Zde v Evropě platí svoboda svědomí a víra je záležitostí svobodného rozhodnutí každého svéprávného jedince. Zde v Evropě se netoleruje náboženské sektářství, hlásání nenávisti je zapovězeno a výzvy k násilí jsou zakázány zákonem.

Když se diskutovalo o preambuli evropské ústavní smlouvy váhal jsem nad zmínkou o křesťanských kořenech Evropy. Má snad být Evropa křesťanským klubem? Nebudu přece opěvovat španělskou inkvizici. Ani se nehodlám naladit na vlnu Rádia Maryja. Leč hlásím se k rozumu a individuální odpovědnosti, k osvícenskému dědictví, jež korigovalo excesy evropského křesťanství. Co to znamená? Podle mne je to jasné. Když hovořím o Evropě, křesťanské kořeny, což samo sebou znamená kořeny židovské a antické, opomenout nemohu.

Osvícenské dědictví je dnes zahlcováno a umlčováno přílivem komunitní logiky s její posedlostí identitou (k jakému klanu patřím?), se soupeřením viktimizačních vzpomínek rozdílných identit (kdo mi kdy ublížil a jak mnoho?), s náchylností trestat ty, kteří se slovem nebo písmem snaží z vězení své identity osvobodit. Identity nasazují svěrací kazajky individualitám, aby je natrvalo rozdělovaly podle pohlaví, rasy, původu, náboženství, sexuální orientace až do skonání světa. Jak za těchto podmínek bojovat proti identitám, jež vraždí lidskou individualitu obdařenou svobodou volby? Jak bojovat proti té identitě nejvražednější, identitě nábožensko-fundamentalistické?

Uzavírám seriál čtyř textů, v jejichž záhlaví jsem napsal: Boj s revolučním muslimským fundamentalismem, jenž dělá z islámu vražedné náboženství, je velkým tématem 21. století. V příštích padesáti letech, pokud stávající tendence přetrvají, bude většina občanů některých evropských zemí muslimská nebo přinejmenším původem ze zemí muslimské kultury. Za takové situace by  „Velké téma“ mohlo být jiné. Spíše než obhajovat a rehabilitovat, něco nového budovat.  Například novou podobu identity, politického pořádku, společenského rozvoje a lidské solidarity v globalizované společnosti, jejíž kulturní identitou dramaticky otřese demografická evoluce. 

Co s rehabilitací osvícenského dědictví s křesťanskými kořeny s vidinou takových perspektiv v Evropě. I kdyby se podařila, cui bono? V čí prospěch to bude? Vždyť svět, kde platí hodnoty vzešlé z tohoto dědictví, se nám ztrácí před očima. Nemáme raději myslet na cosi jako „novou posvátnost“, na soubor nových hodnot, čekající na své objevení? Pokud ano, pak musím dodat, že něco takového nepřijde ani shora, ani se neprosadí terorem a násilím. Aby taková „nová posvátnost“ měla vůbec šanci přijít na svět, je třeba bojovat za uchování základní podmínky jejího objevení. Je to svoboda individuální a odpovědné volby. Boj s revolučním muslimským fundamentalismem, jenž dělá z islámu vražedné náboženství, je a musí zůstat v prvé řadě bojem za svobodu lidského jedince. 

Autor: Zdeněk Müller | pátek 30.1.2009 10:10 | karma článku: 26,22 | přečteno: 5154x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7974x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Komentátor Schmarcz se po extempore se Šlachtou dočkal vyhazovu z televize

20. června 2024  18:42

Televizní stanice CNN Prima NEWS ukončila spolupráci s komentátorem Martinem Schmarczem. Ten se při...

Foto měsíce zachycuje zlaté oslavy. Porota ocenila Michala Růžičku z MAFRY

27. června 2024  16:08

Kapitán národního týmu Roman Červenka slaví na pódiu s mistrovskou trofejí, zatímco na něj...

Silné bouřky jdou Českem, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  16:04

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Zelenskyj se v Bruselu sešel s lídry EU, podepsal novou bezpečností dohodu

27. června 2024  15:03,  aktualizováno  16:01

Evropská unie a Ukrajina v Bruselu schválily bezpečnostní dohodu, jež slibuje pokračování vojenské...

Policie prohledala pražské byty Bystroně z AfD, dostala žádost z Německa

27. června 2024  12:48,  aktualizováno  15:48

Česká policie prohledala dva byty politika Alternativy pro Německo (AfD) Petra Bystroně na pražském...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik