Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Demokracie nebo boží zákon?

Co dělat s demokracií, hrozí-li, že se přes volební urny chopí moci muslimští totalitáři? Mohou-li volby způsobit, že se klíče k demokracii ocitnou v rukou jejích nepřátel, má se demokracie omezit? Pro arabsko-muslimský svět není dilema demokracie nebo boží zákon ničím novým. Dramaticky se zhmotnilo před časem v Alžírsku a v Egyptě se dostává na pořad den před každými volbami. Pokud by existovalo řešení, už dávno by se jím řídila praxe.

Teoreticky se střetávají dvě tendence. Andělskost a cynismus. První se řídí názorem, že alfou a omegou demokracie jsou svobodné volby bez ohledu na výsledek. Nezajímá se o riziko tyranské alternativy. Něco takového nastalo koncem roku 1991 v Alžírsku, když islamistická strana Islámská fronta spásy měla jen krok k vítězství v parlamentních volbách. Něco podobného hrozí v Egyptě při každém volebním klání ze strany Muslimského bratrstva. Smířlivá tvář tohoto seskupení a skutečnost, že ho egyptské úřady šikanují a tak staví do role oběti, nesmí mýlit. Demokracii pokládá Muslimské bratrstvo za pouhý nástroj svých plánů, jejichž cílem je integristická kulturní revoluce s expanzionistickým a totalitářským posláním.                                                                                                                     

Představitelé menšího zla, dnes kupříkladu Husní Mubárak v Egyptě či Zín al-Ábidín ben Alí v Túnisku, se snaží stavět islamismu do cesty překážky. Jejich „demokracie“ je cynická. Pod záminkou obrany před náboženským totalitarismem umlčují stejně tak fundamentalisty, jako nenáboženské demokraty. Například v Egyptě se brání Muhamedu al-Baradaji kandidovat v prezidentských volbách. Zavírají se tak dveře alternativě a demokracie dostává na frak.

Kde najít východisko? Žádný zázračný recept neexistuje. Známe pouze, jak to nejde nebo jak to jde špatně. Demokratizace bez předchozí sekularizace, tedy bez vyloučení náboženství ze zasahování do veřejného a politického života, jak téměř čítankově převedl alžírský případ, vede k náboženské diktatuře nebo občanské válce. Naopak sekularizace provedená před demokratizací, jak se stalo v Turecku, představuje bezpečnější postup. Nevyloučí se tím sice riziko islamismu, ale ve zkrocené podobě. Jeho dopad pak není nutně antidemokratický, i když nebezpečí, že turecká islamistická vláda zničí nenáboženskou, vojenskou a soudní opozici nadále trvá. Leč tento postup, který staví sekularizaci časově před demokratizaci vysvětluje, proč islamismus turecké vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje je méně nebezpečný než islamismus Muslimského bratrstva v Egyptě.

Ve hře jsou rovněž regionální souvislosti. Ve skládance národů muslimského světa představuje Egypt domov sunnitského islamismu. Pokud by se prosadil dříve, než se zhroutí teokratický režim v Íránu, podnítilo by volební vítězství egyptských Muslimských bratří patrně zrod sunnitské islamistické internacionály a následně soupeření sunnitského islamismu s islamismem šíitským s neblahými důsledky. Pokud by se íránský režim zhroutil, nezbylo by Muslimskému bratrstvu nic jiného, než se omezit na národní scénu a jít cestou tureckého islamismu. Podmínkou ovšem zůstává, že se egyptský politický život před hypotetickým vítězstvím islamistů sekularizuje. Prozatím je to jen zbožné přání.

Nehodláme-li si zahrávat s ďáblem, musíme přijmout popsaný mechanismus v celé jeho složitosti. Nejde o to volit mezi autoritářským režimem a totalitářským hnutím. Prvnímu slouží hrozba islamismu jako prostředek, jak omezovat demokracii. Druhý předstírá, že mu jde o alternativní politický pořádek, ale ve skutečnosti sní jen o diktatuře ve jménu božího zákon, šaríy. Sekulárně uvažující demokraté, tísnění z obou stran, jsou jediní, kdo zasluhují naši solidaritu. 

Abychom je podpořili, je třeba trvat na tom, že nadřazování božího zákona demokracii automaticky znamená stop kandidátovi nebo straně v politické hře. A zároveň je namístě vyzývat, aby kromě této výjimky nesměly platit žádné jiné restrikce pro politické svobody. Doufejme, že občané arabsko-muslimského světa získají v budoucnost lepší politickou volbu než alternativu cholera či mor, jež se jim nabízí dnes.  

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Zdeněk Müller | pondělí 3.1.2011 18:35 | karma článku: 17,62 | přečteno: 2017x
  • Další články autora

Zdeněk Müller

E la nave va

Třetí říjnovou neděli zavěsil iDnes na svou hlavní stránku rozhovor o aktualitách islámu. Nechme stranou více jako pět stovek reakcí. Bezprostředně po zveřejnění interview se projevil i populární bloger iDnesu. Na tzv. soukromém blogu využil nebo lépe zneužil text rozhovoru. Změnil, jak sám uvedl, „jen dvě slova“ – islám a islamismus přelepil pojmy nacismus a národní socialismus – a autorovo jméno zkomolil při zachování jeho německé podoby.

3.12.2014 v 10:30 | Karma: 17,30 | Přečteno: 1478x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Šátkem to začíná a terorem končí?

„Dívat se na islám jako na jedno z monoteistickych náboženství je strašná chyba“. Pan Petr Voříšek reaguje těmito slovy na můj blog „Islámské šátky v Čechách“, zveřejněný 5.10. 2014 na serveru aktualne.cz. Soudím, že názor pana Voříška stojí za diskusi. Dovoluji si ho zveřejnit a reagovat na něj.

14.10.2014 v 14:33 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1959x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Islám na vlně duchovnosti

Když dnes islám tolik zneklidňuje Evropany, není to také proto, že v nich vyvolává špatné svědomí? Pokud jsou k sobě upřímní, měli by si položit otázku, co jsme udělali a děláme my, pokrokoví, vzdělaní, sebevědomí, se svým náboženským dědictvím?

2.10.2014 v 15:40 | Karma: 14,83 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Viditelné a neviditelné v islámu

Po léta se vede francouzská debata o tom, jak se má či nemá zdejší společnost dívat na své muslimy. Doprovází ji otázka jednou vyřčená, leč povětšinou nevyřčená: Jsou našimi občany nebo nejsou? A jak dalece mohou být našimi občany, když se vnitřně muslim, byť každý jinak a v rozdílné míře, pokládá za součást ještě jiného a mnohdy odlišně zavazujícího společenství náboženství, tradice či kultury islámu? Radikalizace islámu a zmnožování viditelných projevů islámu diskusi na toto téma dále vyhrocuje. Obojí svádí a usnadňuje vidět ve všech muslimech „pátou kolonu“ islamistické invaze či rozmachu nesnášenlivého náboženství.

16.9.2014 v 13:35 | Karma: 36,21 | Přečteno: 6579x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Müller

Korán a ignorance

Diskuse o islámu na Západě se nese ve znamení zúženého pohledu. Buď se mluví výhradně o sociálním jevu anebo o aktualitách, které činí z islámu zdroj násilí, nevraživosti a náboženské nesnášenlivosti. Mizí tak povědomí o tom, že islám má duchovní dimenzi. K tomu přispívá i ignorance, neznalost tohoto náboženství u bezvěrců, věřících i laxních křesťanů a koneckonců i u samotných muslimů.

13.8.2014 v 13:58 | Karma: 36,09 | Přečteno: 7974x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 263
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2517x
Filosof, historik, arabista, publicista a pozorovatel současného světa, na který zírá většinou z Paříže, kde žije.

Seznam rubrik